Home » Programe In Memoriam Luminita Gheorghiu, la TVR
Comunicate

Programe In Memoriam Luminita Gheorghiu, la TVR

Actrita Luminita Gheorghiu, prezenta de neegalat in filmele romanesti ale ultimilor ani, cunoscuta publicului pentru roluri din filme precum „Morometii”, „Campioana”, „Pozitia copilului” sau „Moartea domnului Lazarescu”, a incetat din viata la varsta de 71 de ani, lasand un gol imens pe scena si in filmul romanesc. Televiziunea Romana regreta disparitia actritei Luminita Gheorghiu si ii aduce un respectuos omagiu difuzand in acest weekend, pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR International si TVR Moldova, sub genericul In Memoriam, filme si programe ce stau marturie pentru talentul si daruirea sa artistica.

Consacrarea in cinematografie a prestigioasei actrite Luminita Gheorghiu a venit odata cu lansarea filmului „Morometii”, pelicula din 1988 considerata deopotriva de public si de criticii de film drept una dintre cele mai mari realizari ale cinematografiei romanesti.
Rolul Catrinei Moromete va ramane intotdeauna asociat cu emotia, forta si expresivitatea inegalabila a Luminitei Gheorghiu. Pentru telespectatorii sai, TVR 1 va difuza sambata, 10 iulie, de la ora 21:10, capodopera cinematografica semnata de regizorul Stere Gulea.
„Morometii” spune povestea destramarii unei familii taranesti traditionale pe fondul unor mutatii sociale ireversibile care au loc in anii ’30 ai secolului XX, in ciuda incercarilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i tine impreuna pe toti membrii familiei si de a nu-si vinde din pamant.
Distributia filmului i-a reunit pe Victor Rebengiuc, Luminita Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Visan, Mitica Popescu, Petrica Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Teodora Mares, Emilia Popescu, Constantin Chiriac, Ilie Gheorghe, Radu Amzulescu si Marius Badea. (Filmul „Morometii” va fi difuzat sambata, 10 iulie, de la ora 23:00 si la TVR International si TVR Moldova.)

La TVR 2, vor fi difuzate doua filme „In memoriam Luminita Gheorghiu”, sub genericul Duminica Filmului Romanesc. In data de 11 iulie, de la ora 13:10, puteti urmari „Campioana” (1990), o viziune artistica dedicata succeselor gimnasticii femine romanesti. Sub bagheta regizoarei Elisabeta Bostan, lumea gimnasticii este prezentata cu realism si antrenamente autentice, tinand cont ca Izabela Moldovan, interpreta rolului principal, era la acea data membra in lotul de junioare de la Deva, alaturi de Lavinia Milosovici.
La 10 ani, Corina viseaza sa fie admisa la celebra scoala de gimnastica de la Deva. Mai intai respinsa, Corina reuseste, prin antrenament si sacrificii, sa treaca testul de admitere, la fel ca prietena sa cea mai buna, Maria. Dar adevarata lupta de-abia acum incepe: sa ajunga cele mai bune din lume. De la sala de antrenament si pana la podiumul competitiei internationale, drumul este lung, obositor si presarat cu dificultati. Din distributie fac parte actorii Mircea Diaconu, Carmen Galin, Diana Lupescu, George Mihaita, Maria Ploae, Dinu Manolache si Luminita Gheorghiu, in rolul mamei eroinei principale.

Filmul serii, de la ora 20:10, este „Moartea domnului Lazarescu”. Pentru rolul asistentei Mioara Avram, Luminita Gheorghiu a primit din partea Asociatiei Criticilor de Film din Los Angeles distinctia “Cea mai buna actrita intr-un rol secundar” (2006) si a fost, de asemenea, invitata speciala a organizatorilor Festivalului de la Cannes (2006).
Regizat de Cristi Puiu in 2005, „Moartea domnului Lazarescu” se bazeaza pe un caz real si prezinta povestea unui pensionar (Lazarescu Dante Remus, interpretat de Ioan Fiscuteanu) care are ghinionul de a se imbolnavi in seara unui mare accident rutier, ceea ce duce la ocuparea locurilor din spitale si plimbarea sa intre mai multe spitale, fara sa primeasca ingrijiri medicale la timp. Este impresionanta interpretarea Luminitei Gheorghiu in rolul asistentei Mioara – intr-o lume cinica, ea este singura care intruchipeaza un personaj uman, bland si empatic.

Programe „In memoriam Luminita Gheorghiu”, la TVR 3. Duminica, 11 iulie, de la ora 17:00, sunteti invitati sa revedeti un interviu memorabil oferit de actrita Luminita Gheorghiu realizatorului Marius Constantinescu, intr-o editie a magazinului de cultura urbana „Top cultura”. (Programul va fi difuzat sambata, 10 iulie, de la ora 17:30 pe TVR Moldova si duminica, 11 iulie, de la ora 16:30, pe TVR International).
De la ora 17:30, „Parteneri de weekend” ne ofera posibilitatea unei intoarceri in timp, redescoperind-o pe actrita Luminita Gheorghiu altfel: „o doamna care se simte bine in casa ei de la Busteni, care isi primeste musafirii cu dragoste si discuta cu placere despre momentele minunate ale carierei sale”. Printre acestea, cateva amintiri despre filmul „Moartea domnului Lazarescu”. (Programul va fi difuzat duminica, 11 iulie, de la ora 16:00, pe TVR International si de la ora 17:00 pe TVR Moldova).

Luminita Gheorghiu s-a nascut la Bucuresti, pe 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, la clasa profesorului Ion Cojar, si a debutat cu rolul Marioara, intr-o piesa montata de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra, in 1971. Dupa absolvire a fost repartizata la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botosani, iar din 1976 a jucat pe scena Teatrului Bulandra, din Bucuresti.
Cariera cinematografica a inceput cu rolul din „Stejar, extrema urgenta“ (1974), in regia lui Dinu Cocea, iar cel mai recent film al sau a fost „Aferim!” (2015), in regia lui Radu Jude. Printre alte filme in care a jucat: „Priveste inainte cu manie” (1993), de Stere Gulea, „Marfa si banii” (2001), de Cristi Puiu, „A fost sau n-a fost?” (2006), Corneliu Porumboiu, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” (2007), de Cristian Mungiu, „Francesca” (2009), de Bobby Paunescu, „Aurora” (2010), de Cristi Puiu, sau personajul central din „Sunt o baba comunista” (2013), de Stere Gulea.