Home » PTERODACTILI – Prima premiera a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR este un spectacol semnat de Radu Iacoban
Teatru si Film

PTERODACTILI – Prima premiera a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR este un spectacol semnat de Radu Iacoban

Prima premiera a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din Bucuresti dedicat adolescentilor si tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o productie in regia lui Radu Iacoban si scenografia lui Tudor Prodan. Primele reprezentatii vor avea loc in 9, 10, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, in Sala “Ion Lucian” a teatrului (Strada Academiei 28).
PTERODACTILI de Nicky Silver este un text care se joaca in premiera pe tara si primul spectacol pe care Radu Iacoban il monteaza la Teatrul EXCELSIOR din Bucuresti.
 Pterodactili e o comedie dementa despre oameni certati cu propriile identitati.  Textul, care pare scris de un fiu obraznic al lui Ionesco, e plin de non sequitur-uri si clisee care curg atat de natural, incat te trezesti intrebandu-te daca ce vezi e o comedie sau un cringefest.  La fel ca in viata, personajele vorbesc intre ele dar nu se asculta niciodata, si tot la fel ca in viata, se ascund in citadela mintii lor, isi creeaza proiectii sau raman blocate in trecut, refuzand cu incapatanare sa vada realitatea imediata. Spectacolul nu e nici comedie spumoasa, nici comedioara, e o poveste grotesca de familie. Ce legatura are asta cu pterodactilii din titlu?  Ne-am dori foarte mult sa va lamurim, dar…
Radu Iacoban, regizorul spectacolului
Alaturi de Radu Iacoban (regie) si Tudor Prodan (scenografie), din echipa de creatie a spectacolului fac parte si Aida Sosić (muzica) si Cristian Simon (lighting design).
Distributia spectacolului PTERODACTILI este alcatuita din actorii Teatrului EXCELSIOR: Dan Pughineanu, Mihaela Trofimov, Ioana Niculae, Alex Popa, Doru Bem.
Pterodactili este un spectacol care e mereu la granita dintre absurd si realitate, dintre comic si tragic, dintre verosimil si incredibil. Cine ar fi crezut ca observand o familie disfunctionala care se destrama sub ochii nostri, vom ajunge, razand, sa ne intrebam care e soarta omenirii.
Dan Pughineanu, actor
Se spun lucruri serioase in acest spectacol, pe alocuri socante, dar apar mereu in forme atat de neprevazute si pline de umor, incat aproape ca te poti intreba daca nu cumva ti s-a parut. Am ajuns impreuna cu Radu la un stil de joc alert, unde jonglam cu gesturi mari si reactii care ne obliga sa fim mereu conectati intre noi, mereu “la prindere” si sa ne luam cu atat mai mult in serios pentru a definitiva situatiile. Rolul Emma Duncan mi-a propus o libertate de joc coplesitoare, pe care sper ca reusesc sa o gestionez si cu care sunt constienta ca nu multi actori se intalnesc.
Ioana Niculae, actrita
Pterodactili a fost dragoste la prima…lectura. Iar Grace Duncan, mama lui Todd si a Emmei cred ca e cel mai colorat si mai trasnit rol din toate cele cu care “m-am jucat” pana acum.
Mihaela Trofimov, actrita
Pterodactili este o comedie neagra despre o familie disfunctionala. Insa nu una asa cum te-ai astepta pentru ca totul este dus la paroxism. Ne-am distrat la repetitii si sper ca acest lucru sa se simta in rezultatul final.
Alex Popa, actor
Eu sunt unul dintre scheletii umblatori al acestui cvintet de dinozauri fosilizati sub forma umana. ”Pterodactili”, este un text semnat de Nicky Silver si este pus in scena sub bagheta dresorului de oase, regizorul Radu Iacoban. Este o dementa. Atat textul, cat si repetitiile. Desi jucam in ”Pterodactili”, la repetitii am impresia ca suntem in ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”, o mana de nebuni care fac slalom prin patologiile unor personaje cu umor negru, cu lacrimi colorate si inimi amortite. Din nefericire, este o lume deloc straina contemporaneitatii. Mai multe nu va spun pentru ca sunt sub presiunea unui secret de serviciu, care se va face cunoscut la premiera. Si daca nu puteti ajunge la premiera, pterodactilii vor ramane la Teatrul Excelsior, in custi bine inchise!
Asadar, va asteptam!
Doru Bem, actor
Regizor, actor si dramaturg, Radu Iacoban a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L.Caragiale” Bucuresti cu studii de licenta si master in actorie si regie. Alaturi de scenograful Tudor Prodan si de compozitoarea Aida Sosić, semneaza regia a peste 30 de spectacole in teatrele de stat si independente din Romania. Este angajat la Teatrul Mic din Bucuresti si la Teatrul National din Timisoara, iar in 2022 a fost nominalizat la Premiul pentru cea mai buna regie, in cadrul Galei UNITER, pentru spectacolul Vitelul de aur de Ilf si Petrov, realizat la Teatrul “Maria Filotti” din Braila.
Spectacolele sale abordeaza teme si povesti variate, cu o miza preponderenta pe arta actorului. Actorii prezenti in distributiile spectacolelor a caror regie o semneaza au fost premiati si nominalizati la cele mai importante premii oferite de breasla teatrala: Ana Ularu, Emilia Dobrin, Ion Rizea, Ovidiu Ghinita, Razvan Vicoveanu.
Tudor Prodan a urmat cursuri in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti, sectia Design Interior, Arhitectura si Tehnologie si Arhitectura. Din 2009 profeseaza ca scenograf atat in teatrul independent cat si in cel de stat. A colaborat cu mai multi regizori dintre care Radu Afrim, Vlad Massaci, Florin Piersic jr. Are la activ doua expozitii de grafica si a semnat visual-ul mai multor spectacole dintre care In Event of Moone Disaster (unteatru), Viata si moartea lui Richard 2 (Teatrul Mic Bucuresti), Cand ploaia se va opri (Teatrul Mic Bucuresti), Crestini (Teatrul Regina Maria Oradea). Alaturi de Alex Halka, a semnat regia si animatia scurt-metrajului Familiar feeling, prezentat in cadrul Anim’est 2022.
Spectacolul Pterodactili este cea de-a 23-a colaborare cu regizorul Radu Iacoban.
PTERODACTILI 
– premiera pe tara –
de Nicky Silver
traducerea: Radu Iacoban
Cu: Dan Pughineanu, Mihaela Trofimov, Ioana Niculae, Alex Popa, Doru Bem.
Regia: Radu Iacoban
Scenografia: Tudor Prodan
Muzica: Aida Sosić
Lighting design: Cristian Simon
Producator delegat: Vasea Blohat
Durata spectacolului: 2h (cu pauza)
Recomandare de varsta: 14+
Biletele se pot achizitiona atat online, direct din site-ul www.teatrul-excelsior.ro cat si in format fizic, de la casa de bilete a teatrului.
Pentru grupurile organizate de elevi, rezervarile se pot face la adresa de e-mail organizare@teatrul-excelsior.ro.
https://artpres.ro/wp-content/uploads/2024/02/PTERODACTILI-Teatrul-Excelsior-afis-web.jpg