Comunicate

Richard Haass – de la Departamentul de Stat al SUA, la „Garantat 100%” (TVR 1, duminica, ora 23:00)

Exclusivitate TVR: Catalin Stefanescu ne ofera un interviu cu presedintele Consiliului pentru Politica Externa al Statelor Unite. La „Garantat 100%”, Richard Haass ne explica „Lumea in care traim”. TVR 1, duminica, 23 mai, ora 23:00.

Este presedintele Consiliului pentru Politica Externa al Statelor Unite. A fost consilier de politica externa al presedintilor George H. W. Bush si George W. Bush, dar si al Secretarului de Stat Colin Powell. Richard Haass, una dintre cele mai influente personalitati ale politicii externe americane, a acordat un interviu in exclusivitate Televiziunii Romane, pe care telespectatorii il pot urmari duminica, 23 mai, de la ora 23:00, la TVR 1.

„I-am povestit invitatului nostru, la un moment dat, ca sunt un om ai carui bunici, asemenea multor altora, i-au asteptat pe americani sa vina sa ii salveze de comunism. In locul lor au venit sovieticii, care nu s-au dat dusi de pe-aici inca multi ani dupa 1958, cand si-au retras trupele de ocupatie. Acum, militarii americani au ajuns
in Romania, in calitate de aliati, oferindu-ne o importanta garantie de securitate. L-am intrebat pe Richard Haass: Militarii americani au venit aici, la noi, ca sa ramana?  Raspunsul il veti afla duminica, la Garantat 100%”, ne promite Catalin Stefanescu, vorbind despre interviul sau cu diplomatul american.

Intr-un dialog fascinant, la „Garantat 100%”, invitatul lui Catalin ne explica pe indelete „Lumea in care traim.”. De
altfel, „Lumea in care traim. O scurta introducere”este si titlul celei mai recente carti ale sale, aparute in urma cu cateva zile la Editura Nemira. Prin ceea ce scrie si prin ceea ce transmite in interviu, Richard Haass ne ofera un fel de normalitate, de intelegere a lumii in care traim, incearca sa ne lumineze de ce se intampla ce se intampla. De altfel, Madeleine Albright, fostul Secretar de Stat al SUA, recomanda lucrarea lui Haass: „o carte care analizeaza cum functioneaza lumea in prezent, cum se schimba si de ce trebuie sa cunoastem toate lucrurile acestea. Orice cetatean ar trebui sa o citeasca.“

Cu o experienta de zeci de ani in Departamentul de Stat al Statelor Unite, dar fiind si bun cunoscator al Romaniei, Richard Haass face referiri pe larg in emisiune la tara noastra, la pozitia Romaniei in calitate de aliat al Statelor Unite. La „Garantat 100%” de duminica, Richard Haass transmite si cateva mesaje clare conducatorilor nostri: „e un punct de vedere despre tara noastra pe care merita sa il inteleaga telespectatorii, dar de mare interes si pentru cei care ne conduc”, puncteaza realizatorul. De la inaltimea experientei sale, autorul cartii „Lumea in care traim. O scurta introducere” ne vorbeste si despre cum va arata aceasta lume.

Si tot la „Garantat 100%”, Catalin discuta cu diplomatul american despre teoriile conspiratiei, despre pandemie – daca e pe bune sau in mod artificial creata, dar si despre situatia tensionata din apropierea granitelor Romaniei – relatia dintre Ucraina si Federatia Rusa, despre multe alte probleme care ar trebui sa ne intereseze pe fiecare dintre noi, in calitate de cetateni ai acestei tari.

Despre Richard N. Haass, diplomat si personalitate marcanta a politicii externe din SUA

Richard N. Haass este presedintele Consiliului pentru Politica Externa. Diplomat cu experienta si consilier politic, Haass a fost consultant senior al presedintelui George W. Bush pentru Orientul Mijlociu, a lucrat impreuna cu secretarul de stat Colin Powell si s-a implicat in negocierea tratatelor de pace din Cipru si Irlanda de Nord. A fost distins cu Presidential Citizens Medal, State Department’s Distinguished Honor Award si Tipperary International
Peace Award.

Haass este autorul si/sau editorul a treisprezece carti despre politica externa americana si a unei carti de management. Printre volumele publicate se numara si A World in Disarray: American Foreign Policy and the Crisis of the Old Order (2017) si War of Necessity, War of Choice: A Memoir of Two Iraq Wars (2010). Lumea in care traim. O scurta introducere (The World: A Brief Introduction) este cea mai recenta carte a sa, publicata in 2020.