Home » Romanii care scriu istorie in Europa, la „Reteaua de idoli” – in 7 decembrie de la ora 21:00
Comunicate

Romanii care scriu istorie in Europa, la „Reteaua de idoli” – in 7 decembrie de la ora 21:00

Invitatii Irinei Pacurariu la „Reteaua de idoli” de luni, 7 decembrie, de la ora 21:00 sunt doi romani de exceptie: Octavian Ursu, primul roman ales primar intr-un oras din Germania si Ladislau Cristian Andris, unul dintre initiatorii Romanian Chamber Orchestra.

Prin talent si profesionalism multi romani din diaspora au castigat respectul celor din jur si au obtinut succese remarcabile in diverse domenii. Printre ei se numara si doi muzicieni, Octavian Ursu, primul roman ales primar intr-un oras din Germania si Ladislau Cristian Andris, unul dintre initiatorii Romanian Chamber Orchestra, care s-au remarcat in tarile de adoptie, chiar daca sunt mai putin cunoscuti la ei acasa. Ei sunt invitatii Irinei Pacurariu la „Reteaua de idoli” luni, 7 decembrie, de la ora 21:00, pentru a ne povesti despre cum a fost drumul lor spre succes dar si despre dorul de casa.

Octavian Ursu are 53 de ani si, din august, anul trecut, conduce Görlitz, cel mai estic oras german, situat in Saxonia. Este primul roman ales primar intr-un oras din Germania si se considera roman, dar si german. Nascut si crescut in Bucuresti, Octavian Ursu este muzician, iar in Germania a plecat pentru o pozitie de trompetist la Filarmonica din Görlitz. Nu voia sa ramana definitiv, dar viata i-a aratat ca planurile pot fi deviate.
„Am crescut in Drumul Taberei, in Bucuresti, apoi câtiva ani in Cotroceni. Dupa ce mi-am terminat studiile la Conservator, in 1990, am plecat in Germania. In 1989, eram inca in tara si in decembrie am luat parte la toate evenimentele din vremea respectiva, ca majoritatea studentilor. Un an mai tarziu am plecat cu gandul de a lucra un an, doi si de a ma intoarce acasa. La Filarmonica din Görlitz era un post liber, am dat concurs si am obtinut locul respectiv. Asa a inceput viata mea in Germania”, a povestit  Octavian Ursu.

Ladislau Cristian Andris este un violist romano-elvetian nascut in 1984 la Timisoara. De la varsta de sapte ani a studiat vioara si, apoi, viola impreuna cu mama si unchiul sau. La varsta de optsprezece ani a parasit Romania pentru a studia cu profesori renumiti la Madrid, Freiburg, Lugano si Hamburg. Tanarul este unul dintre initiatorii Romanian Chamber Orchestra, ansamblu care reuneste romani din importante orchestre internationale, condusi de romanul Cristian Macelaru, unul dintre cei mai mari dirijori in activitate.
„Tot timpul am cautat drumul spre casa. Am plecat la 19 ani la Madrid si incercam sa vin cat de des acasa posibil, apoi am studiat in Germania, apoi Elvetia, unde m-am si stabilit. Dar tot timpul a fost important sa vin acasa. Am simtit dorul de casa inca din momentul in care am plecat. Si limba mea maternal este romana, chiar daca vorbesc cinci limbi. E ca si cum nu poti sa dezradacinezi  un copac si sa-l plantezi altundeva si sa se simta ca in pamantul lui natal. Din acest motiv, tot timpul am cautat drumul spre casa si voi continua sa fac acest lucru”, a spus Ladislau Cristian Andris.

Luni, 7 decembrie, „Reteaua de idoli” a pregatit o editie despre o lume in care a fi roman, mai ales unul exceptional, inseamna sa te simti mereu ca intr-o mare familie.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2020/12/Reteaua-de-idoli_romani.jpg