Teatru si Film

ROMEO SI JULIETA – Prima confruntare pe aceeasi scena intre actori romani si italieni

Teatrul EXCELSIOR, in coproductie cu Compagnia La Luna nel Letto si Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale prezinta Romeo si Julieta – o adaptare a binecunoscutei piese shakespeariene care exploreaza limbajul universal al emotiei, la confluenta dintre arta teatrala si cea coregrafica. Premiera italiana a spectacolului va avea loc la Cesena, in luna februarie.
Este ocazia unica de a vedea in avanpremiera in Romania un astfel de spectacol, jucat in trei limbi diferite (romana, italiana si engleza), in trei reprezentatii consecutive.
9, 10 si 11 decembrie, de la ora 19:00 – primele reprezentatii in Romania ale acestei productii eveniment ce reuneste pe aceeasi scena artisti romani si italieni. Barierele lingvistice si culturale dispar pentru a va revela nebanuite sensuri ale binecunoscutei povesti.
Spectacolul plaseaza vechea rivalitate a familiilor celor doi protagonisti indragostiti intr-o noua lumina: Montague si Capulet – romani versus italieni. Doua culturi, doar aparent distante, se intalnesc pe muchia tensionata dintre incluziune si excluziune, pentru ca, in final, sa descopere ca valorile umane esentiale topesc granitele.
Scenariul, regia si scenografia noii productii sunt semnate de Michelangelo Campanale, iar miscarea scenica si coregrafia, de Vito Cassano. Cei doi artisti au transpus esenta dramatica a fiecarei scene in adevarate compozitii cinetic-picturale, in tuse de clar-obscur. Arta cuvantului, a imaginii si a miscarii se contopesc pentru a crea un spectacol care anuleaza distantele – geografice, temporale, culturale, lingvistice, universalizand, poate mai mult ca niciodata, mesajul piesei lui William Shakespeare.
„Doua factiuni, doua lumi diferite care se confrunta sunt esenta si mirajul textului lui Shakespeare. Spectacolul: un ritual intr-un loc sacru, o biserica si un Iisus care priveste de la inaltime intamplarile, pana la propria distrugere. (…) In Romeo si Julieta, omul cu prejudecatile sale, cu conditionarile sale culturale sau religioase nu are niciun fel de scuza. Cuvantul lui Shakespeare va rasuna in teatru precum cuvintele Bibliei in biserica, iar Shakespeare va avea forta unui Dumnezeu”. (Michelangelo Campanale, regizor)
„Am folosit un limbaj coregrafic bazat pe fizicalitate, cu atentie sporita asupra expresivitatii corporale a interpretilor. In Romeo si Julieta, care pune in opozitie doua limbi diferite, dar in esenta doua culturi asemanatoare, cea mai mare si fascinanta provocare a fost aceea de a povesti prin intermediul corpului cat de mult vechea rivalitate a celor doua familii conditioneaza alegerile tuturor protagonistilor din scena si implicit, dezvoltarea intregii intrigi”. (Vito Cassano, coregraf)

Reprezentatii: 9, 10 si 11 decembrie. Bilete, pe bilet.ro si la casa de bilete a teatrului. Spectacol jucat in italiana, romana si engleza, supratitrat in limba romana.

Romeo si Julieta / Romeo e Giulietta
dupa piesa omonima a lui William Shakespeare
adaptarea si regia: Michelangelo Campanale
lumini: Michelangelo Volpe si Michelangelo Campanale | Miscarea scenica: Vito Cassano | dramaturgia: Katia Scarimbolo | costume: Maria Pascale | asistent de regie: Annarita De Michele | regie tehnica: Michelangelo Volpe | technician scena: Antonio Longo | coordonare proiect: Maria Rotar | productie: Antonella Nitti | visual designer: Mariagrazia Proietto

Cu: Catia Caramia, Dan Pughineanu, Maria Pascale, Camelia Pintilie, Salvatore Marci, Ovidiu Usvat, Mircea Alexandru Baluta, Mihai Mitrea, Alex Popa, Andreea Hristu, Annarita De Michele, Andrea Bettaglio, Domenico Piscopo