Comunicate

„Tara, tara, vrem romani!”, un documentar in premiera la „Dosar Romania”

Un film despre sansa unor localitati de a se dezvolta si despre cat de multe se pot face atunci cand pui Omul pe primul loc. Il vedem duminica, 8 ianuarie, de la ora 18.00, la TVR 1.

Acolo unde se pune pret pe educatie si pe un loc de munca stabil, oamenii capata incredere ca se poate trai frumos si in Romania. O arata si filmul „Tara, tara, vrem romani!”, semnat de realizatoarea TVR Codruta Angelescu, pe care il urmarim in premiera duminica, la „Dosar Romania”. Pe 8 ianuarie, de la ora 18.00, urmarim la TVR 1 un film despre pretul platit de Romania pentru nepasarea fata de om si fata de nevoile lui reale.

Nepasarea cu care au fost tratati i-a facut pe tot mai multi romani sa plece, sa ia drumul strainatatii. De-a lungul anilor, s-au tot inchis fabrici, mine, combinate si nu s-a pus nimic in loc. Taranii au fost lasati sa se descurce fiecare cum poate – cu drumurile, cu asistenta medicala precara, de fapt, cu orice nevoi – fara sa-i asculte nimeni. Fara venituri sigure, tinerii au facut mai putini copii si, pe masura ce populatia scadea, masurile luate de stat au accelerat dezastrul. S-au inchis scolile din sate, iar familiile cu copii au fost nevoite sa-si lase casele si terenurile si sa plece spre orase, cautand un viitor macar pentru generatia urmatoare.

1 milion de romani a pierdut Romania in ultimii 10 ani. In Dealul Ordancusii nu mai este nimeni, desi au fost zeci de familii. In satul Bradet mai sunt 8 locuitori din 600. Unul dintre ei este Cornel Bora: „S-a imputinat poporul… E pacat. Eu nu stiu ce-i cu tara asta. Cei de la conducere tin ei banii si cei saraci sunt saraci pana la capatul vietii”, spune el cu amaraciune.

Ivan Stefan, din Valea Ordancusii gaseste o explicatie: „Tinerii merg in strainatate sa castige bani, ce sa faca, sa moara de foame aici, in munti?”

La randul sau, Emilian Achim, din Almasul Mare, are un sfat pentru mai-marii tarii: „Cei care chivernisesc aceasta tara ar trebui sa se gandeasca la resurse si la popor. Adica tu, Romania, nu ai cas, nu ai carne, nu ai grau? Aduci de toate din strainatate si pe bietul producator roman il lasi sa-si arunce recolta la gunoi?”

Filmul „Tara, tara, vrem romani!” este si despre cei care nu au mai asteptat ca guvernantii sa se trezeasca, sa inteleaga si sa actioneze. Au facut ei schimbarea, de jos in sus, au facut ceea ce parea la inceput dincolo de imposibil. „Tara, tara, vrem romani!” este despre sansa unor sate de a se dezvolta si despre cat de multe se pot face atunci cand pui Omul pe primul loc, cand pui pret pe educatie si pe un loc de munca stabil, care aduce increderea ca se poate trai si in Romania… frumos.

In fiecare duminica, de la ora 18.00, respectiv luni, de la 22.00 (in reluare), TVR 1 scoate la lumina cate o fila din „Dosar Romania”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul si, poate, viitorul acestei tari.

Realizator: Codruta Angelescu

Producator: Razvan Butaru