Comunicate

Tora Vasilescu la „Garantat 100%: „Nu am orgoliu. Lupt ani de zile sa scot cojile de ceapa ale ego-ului”

„71 de minute cu Tora Vasilescu” – un eveniment in onoarea actritei Tora Vasilescu ne ofera realizatorul Catalin Stefanescu la „Garantat 100%” pe 8 (ora 18.55) si 15 ianuarie (ora 18.55), la TVR 1.
La inceput de an 2023, TVR ne invita la un eveniment cultural cu totul special: sarbatorirea uneia dintre cele mai indragite actrite de teatru si film: Tora Vasilescu. Sunt 71 de minute in care teatrul, filmul, realitatea se contopesc intr-un spectacol stralucitor, al unor povesti spuse de o mare actrita, care ne transporta intr-o lume aparte. Intr-o discutie calda, deschisa, cu Catalin Stefanescu, vom descoperi toate fatetele personalitatii fascinante ale actritei Tora Vasilescu. Realizatorul ne asteapta sa-i fim alaturi pe 8 si 15 ianuarie 2023, la primele editii „Garantat 100%” din noul an, dedicate actritei Tora Vasilescu.

Cele doua editii speciale „Garantat 100%” reprezinta o discutie in fata publicului Les Films de Cannes a Bucarest, cu Tora Vasilescu. Este cel de-al doilea astfel de eveniment, dupa gala desfasurata in 2021 care a aniversat un artist legendar – actorul Victor Rebengiuc.

Discutia va fi cu totul diferita de cele de pana acum prin faptul ca se constituie intr-o privire de ansamblu asupra intregului parcurs al actritei atat in teatru, cat si in film, televiziune, de la momentul cand Tora Vasilescu a imbratisat calea actoriei si pana in prezent, cand, la 71 de ani, marturiseste ca ar mai juca in film… Aflam amanunte la „Garantat 100%”, duminica, 8 ianuarie, de la ora 18.55, la TVR 1 (cu redifuzare tot duminica, de la ora 23.30).

„In meseria asta a noastra, numai talentul nu ajunge”, spunea indragita actrita care a excelat in fiecare rol cu vitalitatea si autenticitatea sa. „Oricat har ai avea de la muma, mai trebuie si experienta si foarte multa munca. Sa te expui in fata aparatului de filmat se invata. Sa reusesti intr-o clipa anume si in conditii anume, care sunt cu totul altele decat ale scenei, sa-ti expui punctul de vedere asupra unei relatii umane (pentru ca asta e un personaj, nu un punct de vedere) se invata. In asta sta, cred, nobletea profesiei de actor”, marturisea actrita. Regizorii (de la Tatos, la Bocanet, la Pintilie sau la Marascu) au distribuit-o constant in film, teatru si televiziune. Publicul a adorat-o, criticii au aplaudat-o.

„Iubesc viata, iubesc natura; nu ma mai intereseaza atat de mult ce se intampla in jurul meu, vreau sa ma descoper eu cu sentimentele mele. M-a ajutat in profesie sensibilitatea mea, dar acum se intoarce impotriva mea”, isi incepe invitata lui Catalin Stefanescu marturisirile. In ce fel, vom descoperi duminica, la „Garantat 100%”.

Tora Vasilescu iubeste Shakespeare si a interpretat aproape toate personajele feminine din operele lui Caragiale. Desi a picat de doua ori la admitere la facultate, nu a renuntat la visul ei, si l-a urmat cu incapatanare. Povesteste cu drag despre anii studentiei, despre profesori. In studentie era foarte slaba, isi aminteste actrita. Prefera sa isi vanda cartela de masa de la cantina pentru a-si cumpara pantofi.

A avut complexul fetei micute, dar cand colegii studenti au fost nevoiti sa isi aleaga partenere de joc, atunci a fost aleasa cu precadere, „tocmai pentru ca eram micuta, ca nimeni nu voia o partenera mai inalta ca el”.

La „Garantat 100%”, Tora Vasilescu ne dezvaluie din secretele citirii unui text, care, in opinia sa, seamana cu o melodie: „Invatam cu inima, nu cu capul”. Pentru spectatori si telespectatori, actrita recita, dar urmarim si secvente din filmele, spectacolele de teatru in care a jucat.

I-a placut sa joace si in telenovele: „Nu am orgoliu. Lupt ani de zile sa scot cojile de ceapa ale ego-ului”, declara cu franchete actrita.

Despre marile filme in care a jucat („Glissando”, de exemplu), despre cum isi completa veniturile cu lucrul la masina de cusut, despre provocarile unei femei frumoase pe scena, despre cum e sa te saruti, in film, cu cineva care nu-ti place, despre diferentele dintre teatru si film, despre relatia ei cu tinerii actori, dar si care este originea numelui sau – Tora, despre toate acestea si inca multe alte subiecte – in editiile speciale „Garantat 100%” dedicate actritei Tora Vasilescu – pe 8 si 15 ianuarie, la TVR 1.