Comunicate Educatie

„Telescoala” intra in vacanta, sfaturi pentru examene!

Dupa sute de ore de cursuri pentru elevii claselor a VIII-a si a XII-a, in 4 luni de difuzare si zeci de profesori implicati, cel de-al III-lea sezon al emisiunii „Telescoala”, prezentata de Andreea Seba, a ajuns la final. Iata sfaturile profesorilor care au predat la TVR.

Emotii mari pentru elevii care in cateva zile vor trece prin probele de foc ale examenelor: Evaluarea Nationala, unde probele scrise incep din 22 iunie, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educatiei si Bacalaureatul cu primul examen scris la Limba si literatura romana, in data de 28 iunie. La perioada stresanta a examenelor s-au gandit si profesorii, care au oferit cateva sfaturi din experienta lor:
„Pentru ca nu renunt nici acum la didacticism, invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie ar suna astfel: nu puneti presiune pe voi, dar adoptati o atitudine matura, demna si ferma fata de acest examen. Numarul de ore de scoala, combinat cu pregatirea pentru temele si lucrarile scrise, timpul de studiu, dar si capacitatea fiecaruia de a gasi, inteligent, cele mai bune raspunsuri, chiar daca cerinta nu este in totalitate pe placul vostru, va dau dreptul sa sperati intr-un rezultat foarte bun. Si, nu in ultimul rand, mergeti cu incredere la examen, luptati si reusiti, pentru ca este primul dintr-un sir lung de probe ale vietii”, spune Sorin Spineanu Dobrota, profesor de economie.

„Telescoala” va ramane alaturi de telespectatorii sai si din 21 iunie, de luni pana vineri, si va redifuza, de la ora 9:30, cursurile de limbi straine. De asemenea, TVR pune la dispozitie canalul oficial de YouTube al TVR unde elevii pot revedea toate lectiile si exercitiile test din cel de-al treilea sezon.

Iata cateva indemnuri utile elevilor aflati in pragul examenelor oferite de profesorii care au predat in emisiunea „Telescoala”, de la TVR 2:

– „Chiar daca tinerilor nu le plac foarte mult regulile, cateva, care ne-au fost si noua de folos, tot le-as sugera: sa lase orice griji in afara salii de examen, sa se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, in asa fel incat sa permita memoriei sa selecteze informatiile necesare rezolvarii cerintelor, sa aiba incredere in mintea lor luminata de emotie si de speranta…”, spune profesoara de limba si literatura romana Cecilia Barbu.

– „Sa faca ceva ce le aduce placere si ii relaxeaza cu o seara inainte de examen. Fiecare are alta modalitate de a se destinde si nu pot spune un sfat universal valabil, insa e bine sa porneasca la drum cu moralul ridicat”, crede profesoara de fizica Iuliana Cimpoca, care atrage atentia si ca: „Un somn bun inaintea examenului poate face diferenta. Elevii trebuie sa mai aiba cateva pixuri sau rezerve de stilou, de acelasi fel pentru a evita evenimente stresante in timpul examenului; o sticla cu apa si servetele la ei; sa scrie pe ciorna calculele sau rationamentul unui exercitiu pentru a evita corecturi si taieturi pe foaia de examen; sa nu citeasca in avans toate subiectele pentru ca se pot panica inainte de a ajunge intr-un anumit punct si pot pierde perspectiva la restul exercitiilor si sa citeasca de cel putin 3 ori datele si cerintele. Fiecare cuvant aduce indicii de rezolvare a problemelor, nu doar valorile numerice”.

– Profesoara de limba si literatura romana Alexandra Tatu atrage atentia asupra emotiilor. „Ganditi pozitiv! Fiti increzatori! Lucrati constient! Amintiti-va cat sunteti de minunati si ca cei dragi va sunt alaturi!”. Pentru Claudia Osiceanu, profesor pe aceeasi disciplina, important este sa nu se lase nimic neinvatat. „Numai asa vor putea rezolva orice subiect, indiferent de dificultatea acestuia. Sa fie constienti ca orice tema din programa poate fi un subiect de examen”.
– „Sa fie increzatori in propriile puteri!”, spune Nicoleta Nona Ionescu, profesoara de chimie, iar pentru profesorul de matematica Gabriel Vrinceanu, un sfat util este acela pe care si-l repeta de fiecare data: „Cel mai important examen este cel de viata, in care trebuie sa gandesti si sa actionezi astfel incat, atunci cand te uiti in urma sa nu ai de ce sa te rusinezi. Este important sa iti asumi ceea ce faci si sa fii constient ca un examen este mai mult o competitie cu tine insuti decat cu altii si ca important este ceea ce ai adaugat ca plusvaloare vietii tale decat rezultatul examenului. Totusi, punctual, referindu-ma la examenul de bacalaureat, acesta este un examen de maturitate, nu din perspectiva neaparat a varstei, cat a modului in care iti stabilesti un obiectiv si depui efortul corespunzator de a-l atinge. Consider ca reusita la examen este a tuturor celor care cu adevarat isi doresc promovarea examenului”.