Teatru si Film

TNRS prezinta premiera „Livada de visini”, un spectacol de Dumitru Acris

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu prezinta publicului, in luna februarie, premiera „Livada de visini”, de A. P. Cehov, un spectacol de Dumitru Acris. In noua productie sunt distribuiti unii dintre cei mai apreciati actori ai Nationalului sibian: Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Mariana Mihu-Plier, Adrian Matioc, Diana Vacaru-Lazar, Pali Vecsei, Diana Fufezan, Horia Fedorca, Veronica Arizancu, Gabriela Pirliteanu, Ioana Cosma, Ali Deac, Stefan Tunsoiu, Andrei Gilcescu si Fabiola Petri.
Iubitorii de teatru sunt asteptati la avanpremiera programata in 9 februarie, ora 19:00, si la premiera care va avea loc in 10 februarie, la Sala Mare a TNRS.
„Prima premiera a Teatrului National Radu Stanca pentru anul 2023 este o piesa clasica, pusa in scena de un regizor talentat si apreciat si cu o distributie exceptionala. Ma bucur ca putem oferi publicului nostru acest spectacol deosebit, unic prin felul in care a fost realizat. Ii invit pe toti spectatorii nostri sa vina sa vada aceasta creatie si sa se bucure de miracolul teatrului”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al TNRS si presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
In „Livada de visini” viata zboara ca o furtuna, secerand oamenii in calea ei. Pentru ca oamenii sunt mult mai slabi atunci cand i se impotrivesc si pentru ca timpul nemilos se schimba odata cu noi. „Livada de visini” evoca frumusetea noastra cea de toate zilele, dar si copilaria care ne joaca feste si care ne aduce bucurii, dar si cele mai puternice traume. Este lumina si intunericul din fiecare dintre noi, paradisul pierdut si sursa tuturor necazurilor.
In acest tandru elogiu adus fragilitatii vietii, personajele se intalnesc, se despart, iubesc si sufera, aruncandu-se intr-o lupta intre generatii, fara sa conceapa pericolul iminent al degradarii spirituale. Insa aceasta lupta este superficiala – timpul va trece, in timp ce ei se complac in pasivitate. Astfel, cu totii fug de problemele de zi cu zi, de realitatea pe care nu o pot schimba si de permanenta frica de moarte. In curand, vor afla ca nimic nu e mai dureros decat adevarul unei lumi care se indreapta nebuneste inspre un viitor necunoscut.
„Livada de visini este un semnal de alarma, care denunta lipsa dialogului adevarat, incapacitatea oamenilor de a-l intelege pe celalalt si de a crea conexiuni profunde. Dar, poate cel mai important, Livada de visini este un spectacol despre legaturi umane si dezradacinare, care se intampla azi, aici, acum, intr-o lume amenintata de pericolul iminent al pierderii iubirii”, spune regizorul Dumitru Acris.
Biletele pentru cele doua reprezentatii, precum si pentru spectacolele programate in luna februarie sunt disponibile online pe site-ul www.tnrs.ro si la Agentia Teatrala din Sibiu, str. Nicolae Balcescu nr. 17. Luna viitoare, „Livada de visini” se va juca si in 26 februarie, ora 17:00.

Despre Dumitru Acris
Dumitru Acris s-a nascut in 1983. A obtinut in 2004 o diploma de licenta in cadrul Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau, urmand ca in 2017 sa absolve studiile Universitatii de Arta Teatrala GITIS din Moscova, sectiunea Regie de teatru. Desi initial a activat ca actor de teatru si de film, Dumitru Acris s-a dedicat total montarii de spectacole, afirmandu-se drept unul dintre cei mai promitatori si premiati regizori de teatru ai generatiei tinere. A colaborat cu teatre romanesti si din strainatate, participand constant la festivaluri nationale si internationale.
Spectacolul sau „Mama”, dupa M. Gorki, montat in 2015 la Centrul Teatral „Na-Strasnom” din Moscova, a castigat Grand Prix la Festivalul International de Teatru „Tvoy Shans”, urmand ca trei ani mai tarziu „Regele Lear”, montat la Teatrul Dramatic de Stat Kurgan, Rusia, sa fie nominalizat la Premiul National „Masca de Aur”. Tot astfel, spectacolul „Faust” dupa Goethe, montat in 2019 la Teatrul Dramatic de Stat Ryazan din Rusia i-a adus Premiul pentru cea mai buna regie la Festivalul de Teatru „Smolensky Kovcec” Smolensc.
Din 2017, Dumitru Acris participa in calitate de regizor la laboratoarele organizate de O. Loevski si P. Rudnev, in cadrul mai multor institutii teatrale din Moscova, Novosibirsk, Permi, Kazani, Severrodvinsk, Norilsk, Kaluga, Prokopievsk, Krasnoiarsk sau Voronej.

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu a pus in vanzare biletele pentru luna februarie

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu a pus in vanzare biletele pentru reprezentatiile programate in luna februarie. Publicul este asteptat la teatru, atat la Sala Mare a TNRS, cat si la Sala Studio.
Biletele sunt disponibile online pe site-ul www.tnrs.ro si la Agentia Teatrala din Sibiu, str. Nicolae Balcescu nr. 17.

PROGRAMUL LUNII FEBRUARIE:

2 februarie, ora 19:00
Zeul Carnagiului
De: Yasmina Reza
Regia: Bogdan Saratean
Spectacol prezentat in limba germana, cu traducere in limba romana
Sala Studio

3 februarie, ora 19:00
Bravul soldat Svejk
De: Jaroslav Hasek
Regia: Viorel Rata
Sala Studio

4 februarie, ora 17:00
Svejk pe front
De: Jaroslav Hasek
Regia: Viorel Rata
Sala Studio

5 februarie, ora 17:00
Damen Vals
De: D.R. Popescu
Regia: Ioana Blaga Frunzescu
Sala Studio

9 februarie, ora 19:00
AVANPREMIERA
Livada de visini
A.P. Cehov
Regia: Dumitru Acris
TNRS – Sala Mare

10 februarie, ora 19:00
PREMIERA
Livada de visini
A.P. Cehov
Regia: Dumitru Acris
TNRS – Sala Mare

11 februarie, ora 17:00
domnul iedeman
De: Thomas Perle
Regia: David Paska
Spectacol prezentat in limba germana, cu traducere in limba romana
TNRS – Sala Mare

12 februarie, ora 17:00
Barbate, treci la fapte!
De: Ray Cooney, John Chapman
Regia: Serban Puiu
TNRS – Sala Mare

14 februarie, ora 19:00
Cerere in casatorie
De: A.P. Cehov
Regia: Robert Raponja
TNRS – Sala Mare

17 februarie, ora 19:00
Echilibru fragil
De: Edward Albee
Regia: Mariana Camarasan
TNRS – Sala Mare

18 februarie, ora 17:00
Conferinta iraniana
De: Ivan Viripaev
Regia: Bobi Pricop
TNRS – Sala Mare

19 februarie, ora 17:00
Imi place cum mirosi!
De: Neil Simon
Regia: Serban Puiu
TNRS – Sala Mare

19 februarie, ora 17:00
Perfect compus
De: Alexandra Badea
Regia: Alexandra Badea
Sala Studio

23 februarie, ora 19:00
antigona. un recviem/
De: Thomas Köck
Regia: Florin Vidamski
Spectacol prezentat in limba germana, cu traducere in limba romana
TNRS – Sala Mare

24 februarie, ora 19:00
Cameristele
De: Jean Genet
Regia: Hunor Horvath
Spectacol prezentat in limba germana, cu traducere in limba romana
TNRS – Sala Mare

25 februarie, ora 17:00
Macbeth
De: William Shakespeare
Adaptare De: Botond Nagy
Regia: Botond Nagy
Spectacol prezentat in limba germana, cu traducere in limba romana
TNRS – Sala Mare

26 februarie, ora 17:00
Livada de visini
A.P. Cehov
Regia: Dumitru Acris
TNRS – Sala Mare