Evenimente

TNRS prezinta spectacolul „you·tópia”, premiera a Sectiei germane

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu invita publicul, in 24 octombrie 2021, la o premiera a Sectiei germane, spectacolul „you·tópia”, o productie inedita care imbina teatrul, poezia, dansul, muzica si artele vizuale.
„you·tópia” este un proiect multimedia, un poem coregrafic despre relatiile subtile dintre indivizii unei colectivitati. Trecand marea poezie avangardista a secolului trecut prin filtrul unei sensibilitati coregrafice si vizuale aparte, creatorii acestui proiect exploreaza noi formule de comunicare reprezentative pentru omul modern. Intre spatiile domestice si citadine ale nevrozei colective, universurile vegetale paradisiace si cosmarurile postumaniste, spectatorii iau parte la o incursiune psihedelica la capatul careia vor intrezari o raza de speranta.
Noua productie a TNRS este realizata in colaborare cu artisti din Germania si Danemarca. Regizorul Florian von Hoermann locuieste in München si este profesor de actorie si regie la Academia Athanor, avand colaborari cu teatrele din Dresda, Baden Baden, Stuttgart si Frankfurt. Coregrafa si profesoara de dans, Edith Buttingsrud, este de origine daneza si locuieste in Berlin, unde a realizat coregrafia pentru numeroase filme si spectacole de teatru si opera.
„Spectacolul nostru este o calatorie intr-un spatiu al non-existentei, un spatiu aflat intre lumi. Un spatiu in care cautam conexiuni intre individ si propria sa libertate, prin intermediul unor teme definitorii, filtrate prin poezia secolului trecut. Incercam, astfel, sa impingem granitele perceptiei intr-o zona necunoscuta, subtila, care sa ne ofere noi perspective asupra statutului omului in era globalismului, in era sclaviei intr-o „lume a masinilor”. Suntem tot mai mult acaparati de lumea virtuala, in vreme ce resursele naturale tind sa isi atinga limitele si sa se epuizeze. Intrebarea pe care vrem sa o lansam este: a mai ramas oare o farama de existenta sanatoasa, in care sa ne putem refugia, din calea unei societati bolnave, pentru a ne putea apropia de creatia divina?”, a declarat regizorul Florian von Hoermann.
Spectacolul are in distributie atat actori ai Sectiei germane, cat si actori ai Sectiei romane a TNRS: Johanna Adam, Emöke Boldizsar, Yannick Becker, Daniel Plier, Fabiola Petri, Lukas Redemann, Benedikt Hafner, Ana Tiepac, Stefan Tunsoiu, Eva Fratila, Patrick Imbrescu. Reprezentatiile sunt in limba germana, cu traducere in limba romana.
Avanpremiera spectacolului „you·tópia” va avea loc sambata, 23 octombrie 2021, ora 19:00, iar premiera – duminica, 24 octombrie 2021, ora 19:00, la TNRS – Sala Mare, bd. Corneliu Coposu, nr. 2, Sibiu.

Accesul la spectacolele TNRS

Participarea publicului este permisa doar in baza Certificatului verde COVID, pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.
Biletele pot fi achizitionate de la Agentia Teatrala din Sibiu, str. Nicolae Balcescu, nr. 17, sau online: www.tnrs.ro.

– Final –

Informatii suplimentare

„you·tópia”
Regia: Florian von Hoermann
Coregrafia : Edith Buttingsrud
Asistent regie: Marcus Hinterberger
Scenografia: Előd Golicza
Costume : Zsófia Gabor
Muzica : Marin Grigore, Vlad Robas
Video mapping : Dan Basu
Traducere: Elise Wilk
Distributia: Johanna Adam , Emöke Boldizsar, Yannick Becker, Daniel Plier, Fabiola Petri, Lukas Redemann, Benedikt Hafner, Ana Tiepac, Stefan Tunsoiu, Eva Fratila, Patrick Imbrescu.

Descrierea spectacolului:
Cum apare noutatea? Ce este noutatea? Si unde se articuleaza ea, intre individ si propriul limbaj?
„you·tópia” este un proiect multimedia, un poem coregrafic, despre relatiile subtile dintre indivizii unei colectivitati. Trecand marea poezie avangardista a secolului trecut prin filtrul unei sensibilitati coregrafice si vizuale aparte, creatorii acestui proiect exploreaza noi formule de comunicare reprezentative pentru omul modern. Intre spatiile domestice si citadine ale nevrozei colective, universurile vegetale paradisiace si cosmarurile postumaniste, spectatorii iau parte la o incursiune psihedelica la capatul careia vor intrezari o raza de speranta.

Florian von Hoermann s-a nascut in 1975. Locuieste in München si lucreaza ca regizor independent, autor si pictor. In 1999 a absolvit Academia Athanor din Passau, specializarea regie de teatru si film, sub indrumarea profesorului David Esrig. Pana in 2006 a lucrat ca asistent de regie, iar din 2009 preda actorie si regie la Academia Athanor. A semnat numeroase productii pentru teatrele din Dresda, Baden Baden, Stuttgart si Frankfurt. Este cofondator al colectivului artistic „Institut für GlücksFindung”.

Edith Buttingsrud este dansatoare, coregrafa si profesoara de dans de origine daneza. Locuieste in Berlin. A absolvit Academia de Balet Copenhaga si Scoala Internationala de Dans Contemporan Iwansson din München in 2011. De atunci, Edith a lucrat ca dansatoare pentru Dali Touiti, Jiři Kylian / Karine Guizzo, Sebastian Prantll / TanzAtelier Wien, Stephan Dreher, Ilona Roth / Transitheart Productions, Rasmus Soerinus / CampNorr / Varq de Alvo Co. Joao Cidade, Corinna Speith si multi altii. A participat la diverse rezidente de creatie in Danemarca, Polonia si Germania. In 2018, Edith a fondat, alaturi de alti trei dansatori, Compania HAA. A semnat, de asemenea, coregrafia pentru numeroase filme si spectacole de teatru si opera semnate de regizori precum Rolf Heim, Morten K. Rosen, Per Linderoth, Florin Vidamski, Florian von Hoerrmann sau Valquire Velkovicq.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2021/10/youtopia.jpg