Home » TVR 1 aduce una dintre cele mai bune miniserii istorice realizate vreodata
Comunicate

TVR 1 aduce una dintre cele mai bune miniserii istorice realizate vreodata

“Godunov” – mega productia ruseasca din 2019, poate fi urmarita din 23 iunie, in fiecare miercuri si joi, de la ora 23:00

Tarul rus Boris Fiodorovici Godunov prinde viata intr-o mega productie lansata in Rusia in 2019 si prezentata acum, in premiera pe Romania, la TVR 1. Seria are la baza romanul lui Konstantin Badigin „Naufragiu pe insula sperantei” din 1978.

Actiunea are loc in secolul al XVI-lea, cand se desfasoara una dintre cele mai complexe si controversate perioade din istoria Rusiei. Telespectatorii vor vedea dedesubturile bataliei pentru tron, cu iubiri neimpartasite, tradari si intrigi, miza fiind mai mare decat viata personajelor, deoarece viitorul regatului depinde de actiunile lor.

Inca de la difuzarea primului sezon, Godunov a devenit cel mai popular serial al anului 2019 la televiziunea rusa. Povestea ascensiunii tarului rus Boris Godunov, cu intrigi de curte, dragoste si ura in Evul Mediu rus – toate acestea au starnit un interes imens din partea publicului larg.

Dincolo de scenariul istoric, Godunov impresioneaza prin decorurile si costumele fastuoase, o buna parte din buget fiind investita pentru ca acestea sa redea realitatea acelor vremuri si locuri, intr-un mod cat mai fidel. Asa cum au declarat producatorii, totul este autentic, majoritatea scenelor exterioare fiind filmate in locatiile reale unde s-au desfasurat evenimentele istorice. Actorul Alexander Ustiugov, care il interpreteaza pe Fiodor Romanov (tatal viitorului tar Michael Romanov), a declarat presei: „Am filmat scene chiar pe veranda sub care a fost ingropat Maliuta Skuratov. Am mers practic in toate locurile istorice. In cei 20 de ani de cinematografie, nu am vazut niciodata decoruri atat de fastuoase. Ca un copil, m-am uitat mirat la Vechea Moscova creata.”

Considerata una dintre cele mai bune miniserii istorice realizate vreodata, Godunov surprinde framantarile, intrigile si violenta sfarsitului de secol XVI si inceputului de secol XVII. Filmat in locatiile originale ale evenimentelor istorice, Godunov aduce evenimentele, decorurile si costumele autentice, inclusiv in ceea ce priveste mancarurile, bauturile sau ceremoniile religioase.

Numai pentru realizarea superbelor costume au fost necesare circa 5.760 de ore! Hainele tarului Fiodor si haina sa de zibel; brocartul – toate au fost cusute special pentru film. Acest lucru a fost realizat de catre mesterii vechiului atelier de la Manastirea Novospassky a caror migala avea ca rezultat aproximativ cate 5 centimetri pe zi! Au fost folosite pietre pretioase autentice si fir de aur realizat manual, readucand tot ceea ce scotea in evidenta imbracamintea claselor superioare din acea epoca. Producatorii serialului au avut in vedere si cele mai mici detalii, de la cai si trasuri, articole de podoabe si bijuterii, la elementele bucatariei medievale rusesti, cu mancarurile si bauturile traditionale din acea epoca – toate fiind conforme cu acele vremuri istorice.

Asa cum declara presei regizorul Timur Alpatov (care a facut echipa cu regizorul de Alexei Andrianov): „Acesta este un film despre poporul rus, sufletul rus si am incercat sa aratam acel suflet pe tot parcursul filmului.” Si se pare ca acest tel a fost atins, „Godunov” castigand Oscarurile rusesti – Golden Eagle Awards.

Rolul principal a fost atribuit actorului Serghei Bezrukov, cel mai tanar beneficiar al premiului de stat din Rusia, si fost director artistic al Teatrului Dramatic din Moscova. Alaturi de el, din distributie fac parte numerosi actori rusi extrem de populari.

GODUNOV (GODUNOV – Rusia, 2018)
Cu: Serghei Bezrukov, Aleksandra Nikiforova, Svetlana Hodcenkova, Andrei Merzlikin

Drama istorica. Spre sfarsitul secolului XVI, Rusia condusa de Ivan cel Groaznic, ai carui ani de glorie au trecut, traieste vremuri tulburi, conspiratii, rascoale si invazii ale tatarilor. Moartea tarului duce la instalarea pe tron a fiului sau, care, fiind bolnav mintal, are nevoie de un regent. Asa incepe ascensiunea ambitiosului Boris Godunov, fost membru al garzii personale a lui Ivan si casatorit cu fiica acestuia. Intai regent, apoi tar incoronat de Adunarea Nationala, Godunov a fost cel care a pus capat indelungatei domnii a dinastiei Rurik, ramanand in istorie drept una dintre cele mai misterioase figuri politice ale Taratului Rusiei.