Teatru si Film

VALER DELLAKEZA, MARELE ACTOR AL NATIONALULUI CRAIOVEAN, OMAGIAT DE ZIUA MONDIALA A TEATRULUI

Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova aniverseaza duminica, 27 martie 2022, Ziua Mondiala a Teatrului prin trei evenimente de inalta tinuta artistica.

Instalatia performativa ZIUA HEKTOMERON, un proiect recent premiat de catre Senatul UNITER la care si-au adus contributia 100 de regizori din 100 de tari va fi difuzat online de la ora 12:00 p.m. pe website-ul proiectului, www.hektomeron.com; tot online, de data aceasta pe pagina de facebook a teatrului se va transmite in regim de live streaming premiera regizoarei ucrainene Tetiana Shelepko care lucreaza chiar in aceste zile la un performace ce se va desfasura in Kiev in singurul teatru de limba engleza din Ucraina, transformat in aceasta perioada in adevarat buncar pentru artistii independenti din Ucraina.

Ziua Mondiala at Teatrului va debuta insa la ora 11:00 in Sala „I.D. Sirbu” cu un eveniment dedicat marelui actor Valer Dellakeza cu ocazia implinirii varstei de 80 de ani, intr-o intalnire emotionanta gazduita de criticul de teatru Marina Constantinescu.

Valer Dellakeza, actorul care si-a legat renumele de Teatrul National „Marin Sorescu” s-a nascut pe 29 martie 1942 in Craiova. In cei 62 de ani de activitate pe scena craioveana, dar si pe scenele teatrelor internationale, a jucat in piese de referinta ale celor mai importanti dramaturgi romani si a facut roluri de anvergura din dramaturgia universala. Dellakeza a colaborat cu regizori importanti ai scenei romanesti, de la Silviu Purcarete, Vlad Mugur, Mircea Cornisteanu, pana la Tompa Gabor, Laszló Bocsardi, a lucrat cu Robert Wilson iar acum, recent, cu Romeo Castellucci.

Debutul pe scena craioveana a avut loc in 1954, la varsta de 12 ani, cu un rol principal intr-o piesa sovietica, Sa nu-i zici pe nume in regia lui Ion S. Bologa. In 1962 a fost angajat, prin concurs, pe post de Actor corp-ansamblu la Nationalul craiovean, unde s-a facut remarcat intr-o serie de roluri importante. In 1964 este admis la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” Bucuresti, la clasa profesoarei Beate Fredanov, asist. univ. Octavian Cotescu. Dupa absolvire este repartizat la Teatrul National Craiova. Pana in 1989 a interpretat zeci de roluri memorabile, iar in 1989 se face remarcat in lumea teatrului cu rolul Unchiul Vanea din piesa Unchiul Vanea de A.P. Cehov, in regia lui Mircea Cornisteanu, rol pentru care primeste Premiul U.T.C. (Uniunea Tineretului Comunist). Dar apogeul carierei se petrece in 1999 cu Truffaldino din spectacolul Sluga la doi stapani de Carlo Goldoni in regia lui Vlad Mugur, pentru care Revista Scena il declara cel mai bun actor al anului iar juriul UNITER ii confera premiul pentru cel mai bun actor al stagiunii.

In anii ’90 a colaborat cu regizorul Silviu Purcarete in spectacole de referinta pentru teatrul european si mondial, cu care a facut o serie de turnee internationale de prim rang. Dellakeza a fost Madam Ubu in Ubu rex cu scene din Macbeth dupa A. Jarry si W. Shakespeare (1990-91), Demetrius in Titus Andronicus de W. Shakespeare, (1991-92), Egist in Orestia dupa Eschil, (1997-98), Ducele Orsino in A 12-a noapte de W. Shakespeare, Bernardin in Masura pentru masura de W. Shakespeare. Pentru aceste spectacole realizate de Purcarete la Craiova, Teatrul National Craiova a primit 12 premii internationale la cele mai mari festivaluri de teatru din lume, pe patru continente.

Valer Dellakeza este cunoscut si datorita rolurilor interpretate in film, iar din anul 2004 este Societar de onoare al Teatrului National Craiova. In 2012 a devenit Cetatean de onoare al Municipiului Craiova, un an mai tarziu a fost distins cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de „Cavaler” acordat de Presedintele Romaniei Traian Basescu, in 2019 a primit Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de „Ofiter” acordat de Presedintele Romaniei Klaus Iohannis.

In anul 2012 a fost din nou premiat de catre UNITER pentru intreaga activitate iar in 2013, primeste al treilea premiu UNITER, pentru rolul Domnul Tot, din spectacolul Familia Tót, regia Laszló Bocsardi. In 2014 a fost sarbatorit cu mare fast prin spectacolul „DELLAKEZA DE LA TEATRU, 60 DE ANI PE ACEEASI SCENA”. Un actor pentru eternitate.

De la ora 12:00, spectatorii din toata lumea vor putea urmari online, pe www.hektomeron.com evenimentul ZIUA HEKTOMERON, o instalatie performativa fara precedent la care si-au adus aportul 100 de regizori din 100 de tari.

Inspirat din Decameronul lui Giovanni Boccaccio, proiectul HEKTOMERON a inceput in plina pandemie, la jumatatea lunii ianuarie a anului 2021. Timp de 100 de zile, pe website-ul proiectului, a fost difuzat in regim de live streaming din Sala Studio a teatrului cate un episod al acestui demers, fiecare episod reprezentand practic una dintre povestile din Decameron.

In 21 iunie 2021 au fost prezentate publicului TOATE aceste episoade, intr-un maraton teatral unic in lume. Spectatorii au urmarit direct din Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului toate cele 100 de episoade ale Hektomeronului. Insa, mai mult decat atat, cei care au fost in sala nu au vazut doar un spectacol de teatru, ci un „spectacol al spectacolului”, deoarece pe scena s-au aflat, la vedere, toate componentele artistice si tehnice care au facut posibila difuzarea celor 100 de performance-uri in intreaga lume, de la camere de luat vederi, mixer de sunet, consola de lumini pana la elemente de recuzita, staff tehnic, echipa de productie. Evenimentul, care a durat 25 de ore si 30 de minute s-a numit ZIUA HEKTOMERON si a fost difuzat si in regim de live streaming, in toata lumea.

Astazi, cand teatrele s-au deschis si restrictiile au fost anulate, inchidem cercul izolarii pandemice prin readucerea in atentia spectatorilor de teatru din intreaga lume acest proiect nascut in vremuri de criza, cand izolarea, teama si moartea erau parte din universul nostru instabil.

De la ora 18:00, spectatorii romani vor putea urmari pe pagina de facebook a Teatrului National Craiova (www.fb.com/tncms.oficial) premiera spectacolului Noua Ordine Mondiala / New World Order de Harold Pinter in regia Tetianei Shelepko, artista ce a reprezentat Ucraina in proiectul HEKTOMERON. Desi Kievul se afla sub asediu, Tetiana continua sa lucreze pentru premiera spectacolului ,,Noua ordine mondiala’’ de Harold Pinter, iar premiera va fi transmisa live pe internet si preluata de mai multe teatre din Germania, Slovacia, Portugalia, iar in Romania, de Teatrul National „Marin Sorescu” Craiova.

,,In timpul razboaielor, teatrul devine un adapost pentru suflete, ne permite sa evadam din nebunia razboiului’’, explica ea.

New World Order / Noua Ordine Mondiala este un spectacol de 12 minute, una dintre cele mai intense si cu siguranta cea mai scurta piesa a lui Harold Pinter. Spectacolul New World Order s-a nascut in adapostul de bombe si a fost inspirat de diverse declaratii politice referitoare la razboi si la modul in care acestea corespund vietii oamenilor care sunt in afara „jocului”, dar doar sufera de pe urma lui. „Noua ordine mondiala – o piesa intr-un act scrisa de Harold Pinter in 1991. Anul in care Ucraina a devenit independenta. Anul in care Noua Ordine Mondiala trebuia sa aiba loc si sa promoveze democratia. A esuat.”, spune Tetiana Shelepko.

De la declansarea invaziei, Teatrul ProEnglish, un mic teatru independent din Kiev unde se joaca piese si se invata in limba lui Shakespeare, s-a transformat intr-un ,,art shelter”, un adapost pentru artisti. Trupa s-a instalat la subsolul teatrului pentru a rezista. Pe toate planurile. France24 a stat de vorba cu acesti artisti determinati sa castige razboiul impotriva Rusiei. Pe 24 februarie, in urma unui telefon, directorul Teatrului ProEnglish, Alex Borovensky, a aflat ca razboiul a izbucnit si ca tancurile rusesti au patruns in Ucraina. ,,Am inchis telefonul si imediat am auzit exploziile si sirenele. Era ireal, nu voiam sa cred ce se intampla. Eu si partenera mea ne-am facut bagajele si am decis sa ne instalam la subsol. La sfarsitul zilei, ne-am uitat cu totii la ,,Misiune imposibila 4’’ , pentru ca in final, Tom Cruise distruge Kremlinul”, declara Alex pentru France24.

In cateva zile, actorul, fost profesor de engleza, a devenit un luptator al rezistentei. A inceput cu blocarea ferestrelor celor doua camere cu vedere la strada, transformarea salii unde aveau loc spectacole in dormitor si a continuat cu adapostirea oamenilor din cladire pe timp de noapte sau atunci cand sirenele anunta un atac aerian, acordarea de interviuri pentru publicatiile anglofone pentru a povesti despre situatia din Kiev si din Ucraina, descarcarea camioanelor cu ajutoare umanitare si repartizarea lor in cartier… ”In fiecare zi, oamenii imi propun sa plec colo sau dincolo…, insa eu vreau sa raman. Vreau sa vad cu ochii mei ce se petrece. Rezistenta mea este arta si este ceea ce vreau sa impartasesc, de aceea voi ramane in Kiev”, povesteste el.

Evenimentele organizate de catre Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului se pot urmari gratuit.

Eveniment 1: VALER DELLAKEZA 80, intalnire la ceas aniversar cu Marina Constantinescu
Cand: 27 martie 2022, ora 11:00
Unde: Sala „I.D. Sirbu” a teatrului
Bilete: intrarea este libera

Eveniment 2: ZIUA HEKTOMERON
Cand: 27 martie 2022, ora 12:00 – 28 martie 2022, ora 13:30
Unde: online, pe www.hektomeron.com
Bilete: vizionarea este gratuita

Eveniment 3: PREMIERA – NEW WORLD ORDER / NOUA ORDINE MONDIALA de Harold Pinter, regia Tetiana Shelepko, ProEnglish Theatre, Kiev, Ucraina
Cand: 27 martie 2022, ora 18:00
Unde: online, pe www.facebook.coom/tncms.oficial
Bilete: vizionarea este gratuita

Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova, unul dintre cele mai importante teatre din tara, cu o traditie de peste 170 de ani si cu o activitate internationala de prestigiu a lansat proiectul international HEKTOMERON, un mesaj universal al sperantei.
Nationalul craiovean este o institutie culturala romaneasca de prestigiu a carei lunga si bogata istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcarete, prezentate in cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din intreaga lume dar si cu imensul succes international al Festivalului Shakespeare, care aduce in Romania spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.

Acum, cu o viziune contemporana, teatrul abordeaza perspectivele prezente si viitoare, adresandu-se unui spectru din ce in ce mai larg de public, in conformitate cu provocarile actuale.