Comunicate

Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului – Proiect educational si cultural „1700 de ani de istorie si cultura evreiasca in Germania (321 -2021)”

In data de 26 ianuarie 2022, in ajunul Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Ambasada Germaniei in Romania si Complexul Educational Laude-Reut va invita la cel de-al patrulea si ultim eveniment din cadrul proiectului cultural si educational „1700 de ani de istorie si cultura evreiasca in Germania (321-2021)“.
Evenimentul va avea loc in data de 26 ianuarie 2022 intre orele 16:00 – 18:00, va aborda teme precum antisemitismul, extremismul si istoria Holocaustului si va fi transmis online, live, de la sediul Complexului Educational Laude-Reut. Evenimentul poate fi urmarit pe pagina de Facebook a Ambasadei Germaniei (https://www.facebook.com/AmbasadaGermaniei) si a Complexului Educational Laude-Reut (https://www.facebook.com/LaudeReut/).
Vor participa, printre altii, ministrul Culturii, Lucian Romascanu, ambasadorul Germaniei in Romania, dr. Peer Gebauer, ambasadorul Romaniei in Germania, Adriana Stanescu, ambasadorul Romaniei in Austria, Emil Hurezeanu, ambasadorul Israelului in Romania, David Saranga, insarcinatul Guvernului Federal pentru viata evreiasca in Germania si combaterea antisemitismului, dr. Felix Klein, reprezentantul special al Guvernului Romaniei pentru promovarea politicilor memoriei si combaterea antisemitismului si a xenofobiei, Alexandru Muraru, precum si directorul executiv al Asociatiei 321: 1700 Viata evreiasca in Germania, Andrei Kovacs. De asemenea, vor
participa in mod activ si presedintele Complexului Educational Laude Reut, Tova Ben Nun Cherbis, alaturi de profesori si elevi din Romania, Germania si Israel.
Scopul celor patru evenimente, la care participa personalitati din diplomatie, cultura si educatie, este de a oferi in special tinerilor o perspectiva larga asupra istoriei evreilor si a mostenirii culturale evreiesti din Germania, promovand astfel toleranta si intelegerea reciproca.

Mai ales in aceste vremuri, in care prejudecatile si dezinformarea pe internet se intensifica, seria de evenimente se doreste a fi un semnal in lupta impotriva antisemitismului si un mod de a combate orice forma de negare a Holocaustului.
Este alarmant numarul tot mai mare de miscari antidemocratice de extrema dreapta in Europa si intreaga lume, precum si intensificarea teoriilor conspiratiei, a discursurilor instigatoare la ura si a infractiunilor motivate de antisemitism.
Prin urmare, Germania se implica activ in lupta impotriva antisemitismului. In timpul presedintiei germane a Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), Germania a initiat „Global Task Force against Holocaust Distortion” (https://www.holocaustremembrance.com/task-force-against-holocaust-denial-and-distortion). In plus, Germania sprijina campania globala pe retelele sociale impotriva negarii Holocaustului „ProtectTheFacts”. Ambasadorul dr. Peer Gebauer: „Vom pastra vie amintirea crimelor ingrozitoare ale Holocaustului si vom comemora milioanele de victime evreiesti, uitarea reprezentand cel mai mare pericol. «Sa nu se mai repete niciodata Auschwitz!» inseamna luarea unor masuri ferme impotriva antisemitismului, rasismului, discursului instigator la ura si oricarei forme de negare a Holocaustului in fiecare zi, nu doar in Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Prin seria de evenimente «1700 de ani de viata evreiasca in Germania» dorim sa incurajam mai ales tinerii sa se aplece asupra istoriei evreilor si a trecutului pentru a trage invataminte pentru viitor. In fata intensificarii antisemitismului, aceasta responsabilitate ramane mai relevanta ca niciodata.” Insarcinatul Guvernului Federal pentru viata evreiasca in Germania si combaterea
antisemitismului, dr. Felix Klein: „Este foarte important pentru mine sa le explic tinerilor cat de necesara este memoria Holocaustului. De exemplu, atunci cand vorbim despre Anne Frank, a carei soarta ne emotioneaza din nou profund zilele acestea, si ne punem intrebarea: «Cum au putut oamenii permite uciderea copiilor?». Vreau sa gasim un raspuns prin care sa ne respectam promisiunea «Sa nu se mai repete niciodata». Curaj civic, neinfricare, implicare, sa fim vocali, sa ne ridicam propria voce impotriva nedreptatii, pentru noi si pentru ceilalti, atunci cand vine vorba de antisemitism, ura fata de ceilalti din cauza religiei sau a stilului lor de viata si discriminarile din viata cotidiana. Acestea sunt raspunsul si invatamintele pe care le putem oferi tinerilor. Acesta este singurul mod in care putem atenua ruptura ireparabila din istoria noastra si putem combate neputinta de a vorbi si uitarea.”
Sub numele #2021JLID – Viata evreiasca in Germania, in jur de o mie de evenimente vor fi organizate in Germania la nivel national, acestea fiind sustinute de guvernul federal. Anul aniversar are scopul de a face viata evreiasca vizibila si tangibila si de a contracara intensificarea antisemitismului. Puteti afla informatii suplimentare accesand site-ul https://2021jlid.de/en/.