Depresia si dementa sunt principalele boli mintale la nivel mondial: 47 de milioane de oameni cu dementa si circa 300 milioane cu depresie.
In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, omul european si american este influentat de programele de reactie ale altora, de mediul social, de factorii biologici (ADN, gene, chimia creierului), de experientele trecute (abuzuri sau traume), cat si de istoria familiei (daca cineva a avut boli mintale sau nu). Toate aceste influente sunt aparent neobservabile, ele contribuind profund la atitudinea omului in prezent.
“Toti factorii care il deranjeaza pe om, se numesc factori negativi. El observa tot ce nu ii place, nu vrea, nu se simte confortabil, nu accepta, se enerveaza, supara, amana deciziile, se frustreaza de ce zice sau face altul, se streseaza cu ganduri viitoare sau pareri ale altora, se inchide fata de el si de cei apropiati. Toate aceste comportamente sunt reactii ale omului, care el crede ca sunt normale. Ele, prin repetitie si neobservare sunt usa spre nebunie. Traumele, abuzurile, despartirile si alte intamplari emotionale sunt evenimente care cauzeaza reactii ulterioare. Ele duc spre nebunie DOAR daca sunt neobservate si nestapanite. Totusi, daca omul face efortul atentiei in moment, a observarii de sine, punandu-se voluntar mai des in slujba altora, el poate evita comportamentul si emotiile negative”, explica psihologul Alexandru Plesea.
Nebunia, noul pericol al societatii moderne
Totodata, specialistul este de parere ca stresul, grijile, incertitudinile, ingrijorarile sunt situatiile care, prin proces repetat, coloreaza cu negru viata omului.
“Tot efortul omului spre a manifesta pozitivitate, intelegere, acceptare, toleranta, non identificare si energie, coloreaza in culori vii viata lui. Astfel, omul DECIDE in orice moment incotro se duce. Prin instinct, va reactiona negru, prin raspuns si decizie, spre culorile vii. Omul lenes nu face nimic si asteapta sa cada reactiile si ajutorul altora peste el. Omul cu decizie face si nu asteapta ca cineva sa faca ceva pentru el, astfel el decide in orice moment ce vrea si cu ce scop. Nebunia este momentul in care omul alege doar din confort si din lene. Implinirea este momentul in care omul a ales sa treaca prin efort interior din voia lui proprie. Nefugind si nemanifestand stres, griji si ingrijorari cand momentele grele sau de cumpana vin”, declara specialistul.
Psiholog: “Ne-am imprietenit cu masinariile si am uitat de oameni”
Viata sociala, agitata si supusa cautarilor noastre, este un instrument care poate produce nebunie pentru ca dispozitia noastra actuala este din ce in ce mai instinctuala.
“Pe vremuri, oamenii se ascultau activ, isi ofereau timp, se relaxau, ofereau cadouri, pastrau timp de familie si prieteni, ofereau timp studiului, cautau munci fizice. Astazi, multe din acestea au disparut, in locul lor a aparut suportul electromagnetic, Tv, radio, internet, retele sociale, comunicarea virtuala, lucru static, metropole, poluare, zgomot, haine si mancare plastica, etc. Un astfel de fenomen are nevoie de contra-balans, pentru ca toate functiile omului, mintea, inima si fizicul sau, sa progreseze odata cu dorinta lui. Pentru a pastra sanatatea, omul poate inclina spre echilibrarea si pastrarea acestor functii active, cat mai mult timp. Imbratisarile, munca fizica, sportul, natura, cadourile, ajutorul voluntar, dormitul suficient, hainele din material natural, mancatul natural (neprocesat, nerafinat, nepasteurizat) si nu in ultimul rand, observarea de sine ca disciplina mentala”, conchide psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii.
Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.
Adauga comentariu