Comunicate

„Am suflet de arhivar” – Nicu Alifantis, invitat la „Nocturne”, TVR 1

Impreuna cu Marina Constantinescu, cantautorul face o calatorie emotionanta printre amintiri. Amintiri cu si despre oameni valorosi: Alexandru Tocilescu, Catalina Buzoianu, Silviu Purcarete, Vlad Mugur. In noua editie „Nocturne”, la TVR 1, joi, 28 octombrie, ora 23:00.

Am putea incepe cu un vers celebru: „Ploua infernal…”, care, pe muzica lui, suna divin, dar mai bine il lasam pe invitatul „Noctunelor” sa ne introduca in atmostfera: „Desi ploioasa, ziua in care s-a inregistrat editia a fost una extrem de frumoasa, dar si emotionanta pentru mine. Am fost in TVR, dupa multi ani, si am filmat, la invitatia doamnei Marina Constantinescu, pentru emisiunea Noctune. O ora minunata, in care am depanat multe, foarte multe amintiri din teatru si, mai ales, despre oameni sezationali ai aceastei lumi. Am fost chiar si rasfatat de echipa Marinei fiind „cazat” in cabina „Toma Caragiu”, gest absolut emotionant care mi-a creat o stare cu totul deosebita! Multumesc, Marina, pentru aceasta intalnire!”, scria Nicu Alifantis la finalul filmarilor pentru editia „Nocturne” pe care telespectatorii o vor putea urmari la TVR 1 joi, 28 octombrie, de la ora 23:00.

Este muzician, actor, poet, cantaret si compozitor de muzica folk si de teatru. Iubit de public, in fiecare dintre ipostaze. De orasul Braila se leaga perioada sa de ucenicie. De acolo incepe povestea celui care se poate lauda cu aproape o jumatate de secol de activitate artistica, iar impreuna cu Marina Constantinescu, la „Nocturne”, Nicu Alifantis parcurge cateva amintiri dragi.

A avut sansa sa cunoasca multi oameni valorosi, de o generozitate extraordinara, din generatia veche de artisti. Cu unul dintre ei, regizorul Alexandru Tocilescu, a sondat foarte multe registre. „In 1973, are loc intalnirea cu Dimov, gratie lui Toca, la Braila”. „La Nevestele vesele din Windsor, piesa de teatru pusa in scena la Piatra-Neamt, Toca m-a pus sa repet de atat de multe ori, incat am rabufnit”, isi aminteste Nicu Alifantis, care, insa, recunoaste acum, „a fost, totusi, un exercitiu formidabil”.

Amintirile il poarta si spre Catalina Buzoianu, alaturi de care a lucrat la spectacolul „Chira Chiralina”, pentru care a compus muzica, precum si spre un alt nume drag: Ioan Luchian Mihalea.
„Am suflet de arhivar”, sustine cantautorul, care pastreaza cu sfintenie bilete, inregistrari, afise, notite, un exercittiu pe care il face de 45 de ani. „Adun lucrurile astea pentru ca fac parte din trairile mele!” (Nicu Alifantis)

„Teatrul te invaluie si te obliga sa intri in competitie cu tine insuti. Ca sa nu-l dezamagesti”

Dialogul cu „povestitorul teatrului romanesc”, asa cum il numeste Marina Constantinescu pe invitatul ei, continua, mai ales ca, desi publicul larg nu stie, multe dintre compozitiile lui Alifantis vin din zona teatrului. A si jucat, „a dus tava”, cum se spune, ba mai mult, tot ce-a invatat din teatru a bagat intr-o cutiuta si i-a slujit in muzica. Inclusiv din relatia cu masinistii a avut de invatat. „Teatrul te invaluie si te obliga sa intri in competitie cu tine insuti. Ca sa nu-l dezamagesti”, mai spune Nicu Alifantis la „Nocturne”.

Nicu Alifantis a lucrat si cu regizorii Silviu Purcarete sau Vlad Mugur, despre cel din urma afirmand: „nu avea nimic ostentativ, desi era un geniu”.

Alte ganduri, despre teatru sau despre prietenie, de exemplu – pe care Nicu Alifantis o defineste „sa oferi, fara sa ceri nimic in schimb” – descoperim in conversatiile „Nocturne” de joi, 28 octombrie, de la ora 23:00, la TVR 1.

Ne lasam cuprinsi de farmecul dialogurilor „Nocturne” cu mari personalitati ale teatrului, filmului si muzicii clasice in fiecare joi, de la ora 23:00, la TVR 1. Actorul Marcel Iures a fost primul invitat al Marinei Constantinescu in noul sezon „Nocturne”, iar pe 21 octombrie, la „Noctune”, am avut intalnire cu alergatorul de cursa lunga a existentei si rezistentei, Dan Chisu.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a inceput sa faca televiziune in 2000, ca realizator al emisiunii „Cabina de montaj”, iar din 2001 povestea ei continua cu „Nocturne”, emisiune difuzata de TVR 1.
Din toamna anului 2021, povestile culturale depanate la „Nocturne” pot fi urmarite in fiecare joi noapte, de la ora 23:00 la TVR 1. „Nocturne” este o reverenta in fata valorii, a verticalitatii morale si profesionale, asa cum o descrie si Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt povesti cu si despre oamenii din mine si din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea putin cunoscute, pe de o parte, precum si dialoghez cu mari personalitati, prea bine cunoscute, pe care incercam sa le prezentam, cu smerenie si cu modestie, in imagini mai putin batatorite, cu stari mai putin intuibile.” Marina Constantinescu face echipa la „Nocturne” cu regizorul Aurel Badea si producatorul Oana Cucuruzeanu.