Teatru si Film

“AVARUL de Molière” prima premiera a stagiunii la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova

Anul acesta se sarbatoresc 400 de ani de la nasterea marelui dramaturg francez Molière, prilej cu care Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova deschide stagiunea 2022 / 2023 cu spectacolul AVARUL, un text tradus special pentru acest eveniment de catre Vlad Russo.

Comedia AVARUL poarta semnatura regizorului Felix Alexa, scenografia ii apartine Andradei Chiriac, iar Claudiu Bleont este interpretul rolului principal.

Primele reprezentatii vor avea loc in datele de 15, 16, 22 octombrie 2022, ora 19:00, la Sala „Amza Pellea” a teatrului.

Capodopera a lui Molière, Avarul devine astazi un text mult mai nuantat decat a fost considerat timp de secole, mai imprevizibil si chiar premonitoriu. Si asta pentru ca in lumea actuala, la 400 ani de la nasterea lui Molière, la ceas aniversar, Avarul capata noi valente tragi-comice, se transforma intr-o imagine cinica si aproape clinica a prezentului imediat. Acest text celebru se reveleaza acum drept radiografie minutioasa, detaliata, plina de umor negru, a unui delir paranoic ce a cuprins omenirea. Niciun personaj din Avarul nu este complet inocent, dupa cum nici lui Harpagon nu-i lipseste o urma de umanitate, chiar daca deformata uneori.

Duplicitatea este trasatura principala a lumii in care traim si ea transpare in orice detaliu al spectacolului meu. O duplicitate a personajelor, a spatiului in continua transformare, a pasiunilor si a dorintelor intens exprimate, dar totusi, efemere. O duplicitate care se multiplica si se rafineaza subtil, ca o boala nevazuta.

Avarul este pentru mine, imaginea unei lumi aflata in descompunere, cu un aparent happy end, de circumstanta. O iluzie a fericirii, de fapt.
Felix Alexa, regizorul spectacolului

Alaturi de Claudiu Bleont, pe scena se vor afla actorii Nationalului craiovean – Cerasela Iosifescu, Alex Calangiu, Costinela Ungureanu, Nicolae Poghirc, Catalin-Mihai Miculeasa, Iulia Colan, Catalin Vieru, Angel Rababoc, Nicolae Vicol, Gabriela Baciu, impreuna cu Ovidiu Carstea si Bogdan Opranescu.

Jean-Baptiste Poquelin (1622-1673) si-a asumat pseudonimul Molière, inspirat de numele unui mic sat din sudul Frantei. Prin toata opera sa, Molière a aratat adevarul razand. In 1665, Molière a infiintat compania de teatru „L’Illustre Théatre”, patronata chiar de Ludovic al XIV-lea, Regele Soare. „L’Illustre Théatre” a avut un impact remarcabil asupra istoriei teatrului francez.

Molière a scris peste treizeci de comedii in versuri si in proza, este creatorul farselor-balet si a comediilor-balet, texte dramatice scrise special pentru a fi reprezentate la curtea regelui. Molière a lansat critica de moravuri in teatrul clasic francez, a ridiculizat coruptia si pedantismul nobilimii (Pretioasele ridicole; Don Juan; Mizantropul), ipocrizia religioasa (Tartuffe), lacomia (Avarul) si setea de parvenire (Burghezul gentilom), ideile despre casatorie, educatie si familie (Scoala barbatilor; Scoala nevestelor; George Dandin; Femeile savante). A denuntat sarlatania medicilor vremii (Doctor fara voie; Bolnavul inchipuit) si a ironizat jocul nefiresc al „marilor comedianti” de la Hotel de Bourgogne in comedia Improvizatia de la Versailles.

Acum, la 400 de ani de la nasterea sa, in semn de respect si pretuire, lumea teatrala a declarat anul 2022 Anul Molière, in Franta avand loc evenimente Molière pe tot parcursul anului. Sarbatoarea a debutat pe 15 ianuarie 2022 la Versailles, un loc special pentru destinul sau artistic, cu o impresionanta expozitie in onoarea autorului.

Pentru a celebra alaturi de publicul din Bucuresti acest eveniment teatral, Nationalul craiovean a pus la dispozitia spectatorilor din capitala celebra NAVETA CULTURALA, chiar pentru prima reprezentatie a spectacolului, ce va avea loc sambata, 15 octombrie 2022, ora 19:00.

Astfel, plecarea spre Craiova este programata pentru ora 13:30 din parcarea teatrului National „I.L. Caragiale” Bucuresti, din dreptul Salii Studio, iar intoarcerea va avea loc in aceeasi seara, dupa reprezentatie.

Biletele pentru NAVETA CULTURALA #6 se pot achizitiona exclusiv online, de aici: https://ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/1181. Pretul biletului (132 lei) include transportul tur-retur cu autocarul si biletul la spectacol.

AVARUL
de Molière
traducerea: Vlad Russo

un spectacol de Felix Alexa
scenografia: Andrada Chiriac

cu: Claudiu Bleont, Cerasela Iosifescu, Alex Calangiu, Costinela Ungureanu, Nicolae Poghirc, Catalin-Mihai Miculeasa, Iulia Colan, Catalin Vieru, Angel Rababoc, Nicolae Vicol, Gabriela Baciu, Ovidiu Carstea, Bogdan Opranescu

Biletele se pot achizitiona atat online, direct din site-ul institutiei www.tncms.ro, cat si in format fizic, de la agentia teatrala.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Contact Agentia teatrala:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, in cladirea teatrului
Telefon: 0251.413.677
Program: Luni – Vineri: 11:00 – 19:00; Sambata – Duminica: 12:00 – 19:00

TEATRUL NATIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA
https://tncms.ro
https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova