Comunicate

Germania promoveaza schimbul cultural intre orasele infratite Gera si Timisoara cu suma totala de 550.000 de euro – Spectacol de anvergura in cadrul Capitalei Europene a Culturii Timisoara 2023

Republica Federala Germania sustine o serie de evenimente culturale in cadrul proiectului Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in 2023. Unul dintre punctele de atractie va fi reprezentarea opusului monumental „Gurre-Lieder” de Arnold Schönberg in septembrie 2023.

Pentru acest proiect de schimb muzical cu orasul infratit Timisoara, Filarmonica din Altenburg Gera va beneficia de 360.000 de euro din programul de finantare „Peisajul orchestral excelent al Germaniei” al Ministrului Federal de stat pentru Cultura si Media. Aceasta suma va fi folosita pentru a organiza doua concerte de mare amploare atat la Gera, cat si la Timisoara, in septembrie 2023, fiecare cu aproximativ 350 de artisti. Vor participa, in calitate de parteneri, Filarmonica Banatul, Corul Operei din Timisoara, Corul Liceului de muzica Rutheneum si Corul Liceului de Arta Ion Vidu.

Orasul Timisoara, Capitala Europeana a Culturii 2023, este infratit de mai multe decenii cu orasul Gera, infratire care se manifesta si printr-un strans schimb cultural.

Un alt proiect al celor doua orase infratite, o productie comuna a Teatrului Gera din Altenburg si a Teatrului German de Stat Timisoara va fi astfel sprijinit cu aproape 190.000 de euro de catre Insarcinatul Guvernului Federal pentru Cultura si Media din Germania prin intermediul Fundatiei Culturale Federale. Proiectul de teatru este realizat de catre cele doua teatre cu participarea Goethe-Institut Bucuresti si a Centrului Cultural German din Timisoara. Premiera este programata pentru primavara anului 2024 – sub forma unui spectacol dublu, atat in Romania, cat si in Germania, cu ansamblurile din cele doua tari. Un accent deosebit al proiectului de schimb artistic se regaseste in programul complementar pentru elevi, in schimbul dintre artisti si in consolidarea durabila a infratirii dintre cele doua orase.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer: „Timisoara, in calitate de Capitala Europeana a Culturii 2023, deschide o oportunitate minunata atat pentru oras, cat si pentru intreaga Romanie, de a se prezenta ca un loc al diversitatii culturale, al tolerantei si al valorilor europene. Germania va participa la programul Timisoara Capitala Culturala cu o serie de evenimente culturale. Ma bucur in mod deosebit ca vom putea sprijini substantial schimbul cultural intens dintre cele doua orase infratite de multi ani, Gera si Timisoara, cu o suma totala de 550.000 de euro. Reprezentarea cantatei monumentale „Gurre-Lieder” de Arnold Schönberg in septembrie 2023 va fi unul dintre momentele cheie ale programului oficial. Accentul nu se pune insa doar pe spectacolul in sine, ci si drumul catre acesta face parte din proiect. Artistii si muzicienii din cele doua tari vor colabora indeaproape si vor dezvolta idei in cadrul unor ateliere si repetitii comune.”

Primarul Dominic Fritz: „Doresc sa le multumesc partenerilor nostri din Germania pentru sprijinul financiar semnificativ acordat programului cultural Timisoara 2023. Este o dovada importanta de incredere in programul nostru de Capitala Culturala, cu mult peste cele doua proiecte finantate. Istoria Timisoarei si valorile pe care le reprezinta – respectul pentru diversitate, puterea de inovare, curajul – pot fi un indicator semnificativ in actuala dezbatere despre viitorul nostru european comun. Toate acestea se materializeaza in cele doua coproductii romano-germane emblematice. Suntem mandri de colaborarea noastra profunda si indelungata cu Gera si asteptam cu nerabdare numerosi spectatori din intreaga Europa.”