Home » HEI – House of European Institutes, noul bastion al culturii europene din Timisoara, invita toti timisorenii la: Opening Days
Evenimente

HEI – House of European Institutes, noul bastion al culturii europene din Timisoara, invita toti timisorenii la: Opening Days

Eunic Romania, anunta inaugurarea HEI, care va consta intr-o suita de evenimente menite sa familiarizeze Timisoara cu programul si echipa HEI si sa porneasca un proces de conectare si implicare a locuitorilor si vizitatorilor orasului, la Galeria 1 din Bastionul Maria Theresia (strada Hector).

Program:
21 iunie, 18:00 – Inaugurarea publica a HEI, parte dintr-un amplu program al British Council, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, care exploreaza importanta mestesugurilor si reconectarii la natura, creata ca raspuns urgenta climatica.
22 iunie, 11:00 – Intalnire consultativa cu comunitatea culturala locala – eveniment pe baza de invitatie. Reflectii subtile asupra specificitatilor locale si a valorilor identitare” – la
23 iunie, 17:30 – Repair Talk – panel pe tema sustenabilitatii in productie culturala.
Moderator: Andrei Popov (director adjunct, Forumul Cultural Austriac)
24 iunie, 16:00 – 02:00 – Party Circular Catalysts prezinta Solstice Foods of Love: on Community & Lore, o interventie senzoriala imaginata de Marlene Herberth (KraftMade) si inspirata de solstitiul de vara si obiceiurile comunitatilor romanesti, britanice si sasesti, unite de arborele si florile de tei. De la ora 19, Dragos Ilici va incepe un DJ set durational pentru dans de la apus pana-n inima noptii.

Circular Catalysts, expozitie-raspuns la urgenta climatica
Odata cu inaugurarea noului centru multicultural din Timisoara HEI – House of European Institutes, lansam prima expozitie din incinta Galeriei 1 a Bastionului Theresia. Expozitia „Circular Catalysts” prezinta potentialul mestesugurilor si ruralului romanesc in dezvoltarea durabila, fiind creata ca un pretext pentru a deschide un dialog critic asupra relatiei dintre urban si rural si asupra a ce pastram din intelepciunea ancestrala pentru a crea un viitor mai bun.

Expozitia dezvaluie procesul din spatele design-ului circular prin obiecte-prototip, fragmente de jurnale, sunete si fotografii surprinse de Ioana Cirlig pe parcursul a cinci rezidente de creatie in care artizani contemporani din Marea Britanie au fost gazduiti de organizatii locale care lucreaza cu mestesugari traditionali din Romania rurala.
Ca parte a angajamentului pentru incluziune si urmarind cresterea accesibilitatii persoanelor cu dizabilitati, expozitia contine elemente tactile si texte simplificate accesibile prin coduri QR.

Documentare fotografica: Ioana Cirlig

Marlene Herberth & Alex Herberth (KraftMade), Lola Lely, Andy Sinboy, Andreea Iager-Tako, Dragos Ilici
Design de sunet: Cosmin Postolache
Studio Fluid
Consultanta accesibilizare: Supereroi printre noi, AMAIS

Programul complet de activitatiateliere poate fi consultat la link-ul: https://www.britishcouncil.ro/programe/arta/circular-catalysts sau pe pagina de Facebook HEI.

Centrul multicultural HEI – House of European Institutes completeaza dimensiunea europeana in „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii 2023” printr-un program curatorial de arta implicata social ce reflecta teme precum diversitatea, sustenabilitatea, egalitatea, drepturile omului si va desfasura expozitii, ateliere, spectacole multimedia, discutii si programe pentru dezvoltarea activitatii operatorilor culturali locali.
Accesul la evenimentele publice HEI – House of European Institutes comunitatilor orasului, indiferent de varsta, abilitati, credinte, stil de viata!
Program:  Miercuri-Vineri: 16.00-20.00 | Sambata-Duminica: 11.00-20.00

HEI – House of European Institutes este un proiect coordonat de alaturi de Forumul Cultural Austriac, Ambasada Republicii Bulgaria in Romania, Centrul Ceh Bucuresti, Institutul Francez din Romania, Ambasada Georgiei din Romania, Fundatia Culturala Greaca, Institutul Italian de Cultura, British Council Romania, Ambasada Regatului Tarilor de Jos din partea SICA, Institutul Polonez din Bucuresti, Institutul Camões, Institutul Cultural Roman, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei in Bucuresti, Institutul Turc „Yunus Emre” si Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti.

Parteneri principali in implementarea proiectului: Fargfabriken, Universitatea Politehnica Timisoara, Elefsina – Capitala Europeana a Culturii, Veszprém si regiunea Balaton-Bakonyi – Capitala Europeana a Culturii, Culture Moves Europe.
Parteneri media: Daily Magazine, Ziua de Vest, Modernism.ro, Scena9, Curatorial.ro, Radio Romania Cultural.

: Ambasada Elvetiei in Romania, Asociatia Culturala Marginal, Teatrul National „Mihai Eminescu” Timisoara, Facultatea de Stiinte Politice din Timisoara, Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara – Facultatea de Arte si Design, Asociatia Cehilor din Banat, Typopassage TM, Asociatia Minitremu din Timisoara, Radioul Polonez pentru Strainatate, Asociatia Supereroi printre noi, Asociatia Identity.Education.

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.