Teatru si Film

Luna ianuarie aduce pe Scena Digitala doua dintre marile succese TNRS din 2022: „Trei surori” si „domnul iedeman”

Scena Digitala, platforma online de teatru-film a Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), ofera publicului in prima luna a anului 2023 doua dintre cele mai apreciate spectacole ale TNRS, care au avut premiera pe scena anul trecut: „Trei surori” si „domnul iedeman”.
„Trei surori”, regia Andrei si Andreea Grosu, este un spectacol in care eroii ne-eroi ai lui Cehov sunt cel mai aspru studiu asupra fericirii. Pentru rolul din aceasta productie, actorul TNRS Marius Turdeanu a fost nominalizat la Premiile UNITER 2022, la categoria Cel mai bun actor in rol principal, iar spectacolul a fost selectionat in cadrul Festivalului National de Teatru FNT 2022.
„domnul iedeman”, regia David Paska, este cea de-a doua premiera a lunii ianuarie pe Scena Digitala. Reinterpretata si creata special pentru Sibiu, versiunea actuala a lui Thomas Perle ne invita intr-un itinerariu imaginar intre Salzburg, Ocna Sibiului si Sibiu.
Abonamentul lunii ianuarie pe Scena Digitala include spectacolele: „Trei surori”, „domnul iedeman”, „Tesatorul de vise – Poveste de Craciun”, „Puricele in ureche”, „Romeo si Julieta”, „Caii cerului”, „Domnul Ibrahim si florile din Coran”, „Visul unei nopti de vara”, „Macbeth”, „Pardes”/„Gradina Paradisului”.
Spectatorii care aleg abonamentul trimestrial pot urmari spectacolele: „Trei surori”, „domnul iedeman”, „Tesatorul de vise – Poveste de Craciun”, „Puricele in ureche”, „Romeo si Julieta”, „Caii cerului”, „RUG”, „Flacara noptii”, „Visul unei nopti de vara”, „Uncanny Valley”, „Necunoscuta cunoscuta”, „Puzzle”, „Macbeth”, „Pardes”/„Gradina Paradisului”, „Hedda Gabler” si „Domnul Ibrahim si florile din Coran”.
Platforma de video-on-demand Scena Digitala, distinsa cu premiul special UNITER, poate fi accesata pe baza de abonament sau bilet individual. Detalii despre bilete si abonamente sunt disponibile pe site-ul www.scena-digitala.ro.

INFORMATII SUPLIMENTARE DESPRE SPECTACOLE

TREI SURORI
De: A.P. Cehov
Regia: Andrei & Andreea Grosu
Traducerea din limba rusa: Vladimir Turturica
Scenografia: Vladimir Turturica
Muzica: Mihai Dobre
Cu: Raluca Iani, Ofelia Popii, Gabriela Pirliteanu, Ciprian Scurtea, Adrian Neacsu, Marius Turdeanu, Iustinian Turcu, Andrei Gilcescu, Horia Fedorca, Adrian Matioc, Cendana Trifan, Diana Vacaru-Lazar, Mariana Mihu – Plier, Mihai Coman, Viorel Rata
In Trei surori se asteapta. Se asteapta iubirea, se asteapta viata, se asteapta inceputul pana cand vine sfarsitul. Suntem adusi pe lume pentru iubire, zice unul dintre nefericitii lui Cehov, sintetizand orice existenta care pare neinsemnata. Iubirea suporta orice. E cea care da sens incercarilor noastre. Oamenii astia, care cauta iubirea cu atata neliniste si care sunt speriati de gandul ca ar putea sa nu fie vazuti si iubiti, sunt obiectul nostru de lucru in acest spectacol. Toti vor un singur lucru, sa scape din viata in care sunt captivi, sa fuga, sa urle, sa darame bariere invizibile, sa respire aerul pe care l-au simtit cand au indraznit sa viseze. Sa fie liberi. Intru iubire.

DOMNUL IEDEMAN
De: Thomas Perle
Regia: David Paska
Scenografie: Julius Leon Seiler
Dramaturgie: Thomas Perle
Costume: Maria Lena Poindl
Muzica: Magor Bocsardi
Asistenta regie: Pia Carla Ionescu – Liehn
Cu: Fabiola Petri, Benedikt Haefner, Daniel Plier, Johanna Adam, Daniel Bucher, Emőke Boldizsar, Ali Deac, Teodora Sandu, Yannick Becker, Stefan Tunsoiu, Ioana Cosma
Spectacol realizat cu sprijinul Institutului Goethe si Forumului Cultural Austriac
Spectacol prezentat in limba germana, cu traducere in limba romana

In Ocna Sibiului, intr-un centru SPA candva luxos, construit in perioada de glorie a Imperiului Habsburgic, domnul iedeman isi face planuri de viitor – isi doreste un loc pentru schiat la fel ca in Austria. Vrea sa defriseze o buna parte din padure pentru a crea locuri de munca pentru populatia locala. Iar in tot acest timp, doamna iedeman sufera in tacere alaturi de el. „domnul iedeman” are la baza piesa de teatru „Jedermann. Moartea unui om bogat”, de Hugo von Hofmannsthal. Reinterpretata si creata special pentru Sibiu, versiunea actuala a lui Thomas Perle ne propune o analiza cinica a unui text reprezentativ pentru cultura germana si ne invita intr-un itinerariu imaginar intre Salzburg, Ocna Sibiului si Sibiu.
Piesa scrisa de Hugo von Hofmannsthal, a carei premiera a fost in 1911 la Berlin, se joaca anual in cadrul Festivalului de la Salzburg din 1920 si este o emblema a orasului Salzburg, asa cum este „Faust” pentru Sibiu.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2023/01/Trei-surori-TNRS2021-©Sebastian-Marcovici_-21-scaled.jpg