Teatru si Film

Patru premiere, o singura saptamana

„Conferinta iraniana”, regia Bobi Pricop (13 mai); „Iepurele alb, iepurele rosu / White Rabbit, Red Rabbit” (14 si 15 mai) si „Mici crime conjugale”, un spectacol de Mariana Camarasan si Amalia Florina Iorgoiu (16 mai) sunt premierele saptamanii de la TNRS – Sala Mare.

„Conferinta iraniana” – un spectacol despre comunicare si intelegere
De ce Iran? Pentru ca Iranul este o stare de spirit. Sau o metafora despre libertate ori despre absenta ei. Despre unde incepe si unde se termina alegerile personale. Sau viata, cultura, iubirea ori Dumnezeu.
Cu ocazia unei conferinte, zece reprezentanti ai „gandirii occidentale” discuta situatia delicata a unui Orient „spiritual”, insa lipsit de orice forma de toleranta.
Intre acrobatii oratorice si confesiuni despre experienta extrema a raului, zece personaje se avanta in nebunia lumii contemporane, stergand granitele dintre adevar si ignoranta, credinta si stiinta, Europa si Asia.
Spectacolul semnat de Bobi Pricop pune degetul pe rani deschise, invitandu-ne la o confruntare incisiva, problematica si simptomatica a realitatii ce sfideaza legea kilometrului mort.

„Piesa asta este despre cum putem invata sa traim intr-o lume cu valori, culturi si credinte diferite de ale noastre. Despre cum putem deveni mai constienti de ce e in noi si in afara noastra. Viripaev reia una dintre temele esentiale pentru el – comunicarea sau, mai degraba, lipsa ei. Crizele politice sau familiale, razboaiele, conflictele de orice fel, dilemele etice, toate pornesc de la neintelegeri, de la probleme de comunicare.
Asa ca in 《Conferinta iraniana》el propune o conversatie deschisa despre experientele noastre personale specifice, despre calatoriile spirituale ale fiecaruia dintre noi, dar si despre cum se impletesc ele in imaginea de ansamblu. Cred ca e important sa ne educam in privinta diverselor moduri de a trai si de a gandi, de a fi pe aceasta planeta. Si totodata, sa avem mintea deschisa la propunerea lui Viripaev, aceea de a incerca sa stabilim cai de comunicare cu celalalt prin libertate, toleranta si acceptare.” – Bobi Pricop

„Iepurele alb, iepurele rosu / White Rabbit, Red Rabbit” – provocarea pe care Nationalul sibian o lanseaza publicului sau atat la Sala Mare a TNRS, cat si IN DIRECT pe Scena Digitala
Vei participa? Vei fi manipulat? Vei asculta? Chiar vei asculta?
Fara repetitii, fara regizor, cu un actor diferit in fiecare seara si cu un scenariu care asteapta intr-un plic sigilat pe scena, apreciatul spectacol „White Rabbit Red Rabbit”, de scriitorul iranian Nassim Soleimanpour, este un experiment teatral indraznet si un puternic elogiu adus fortei transgresive si transformatoare a teatrului.
Fiindu-i interzis sa paraseasca Iranul natal, Soleimanpour a scris o piesa care a calatorit in locul sau prin intreaga lume. Publicul se alatura fiecarui actor diferit intr-o calatorie in necunoscut, pentru a lua contact cu povesti personale si profunde, cu limitele libertatii si, in cele din urma, cu locurile in care te poate duce teatrul.
De la premiera sa din 2011, piesa a fost tradusa in peste 25 de limbi si a fost jucata de peste 1000 de ori de catre unele dintre cele mai mari nume din teatru si film, inclusiv actori precum Whoopi Goldberg, Nathan Lane, John Hurt, Simon McBurney, Stephen Fry, Sinead Cusack, Marcus Brigstocke si Ken Loach.
Fara repetitii prealabile si fara indrumarea unui regizor, actorii Marius Turdeanu (14 mai) si Ofelia Popii (15 mai) sunt chemati pe scena pentru a lua contact cu un scenariu la prima vedere si pentru a-si antrena spectatorii intr-un exercitiu de improvizatie teatrala in care toate conventiile sunt rupte.

„Mici crime conjugale” – prezentat in premiera cu public
Poate supravietui iubirea? Nu numai dupa diminuarea impactului initial al primei intalnirii, dar chiar si dupa confruntarea cu timpul, cu iluziile si deziluziile, cu amagirea si dezamagirea?
Dupa ce Gilles isi pierde memoria in urma unui accident casnic, sotia sa, Lisa, il ajuta sa redescopere casa, sa-si redescopere existenta, dar si viata conjugala, pentru ca, eventual, ambii sa si-o reconsidere. Problemele de comunicare si diferentele majore de perceptie a vietii si a relatiei lor de cuplu, ce trebuiau lamurite si impartasite, capata astfel o noua anvergura. Tacerile trebuie sa fie inlaturate, iar frustrarile scoase la suprafata. Ramane de vazut ce va ramane dintr-o casnicie atunci cand toate cartile vor fi date pe fata…

Mariana Camarasan – „nu reusesc, oricat as incerca, sa duc pana la capat actul sinceritatii/ ametitor ca mersul pe sarma, la mare inaltime, fara plasa de siguranta/ reinvat sa traiesc nemijlocit de cuvant, de imagine, de semn, de sugestie,/ in afara spatiilor teatrale cu sunete sintetizate si lumini de reflectoare/ in adierea vantului, in fata cerului, padurilor, apelor, dealurilor si muntilor/ dar imi suna in cap replici stiute si nestiute din montari trecute si viitoare/ spectacolele mele – casele, iubirile, vietile, visele, minciunile si adevarurile mele”

Amalia Florina Iorgoiu – „Intotdeauna am fost in cautare de cuvinte. Inainte pentru poezii, iar acum si pentru spectacole. Dar cuvintele se nasc din trairi si imaginatie, prin urmare nu fac altceva decat sa traiesc si sa visez prin si pentru poeziile mele sau spectacolele pe care le voi face. (…)
Sunt la o rascruce si caut. Nu vreau sa ma intorc, dar inainte e ceata. Stiu doar ca dincolo de ceata sunt eu. Despre asta este teatrul, despre sine si nenumaratele descoperiri, despre limite depasite si surprizele pe care le ai pe drumul asta catre tine. Despre intrebari. Despre neinteles ce trebuie inteles. Personajul. Cat de surprinzatoare pot fi unele actiuni ale sale (chiar si pentru el, devenindu-i povara) sau lipsa sa de actiune. Pentru a-l intelege si cunoaste, cat cauti in tine si dincolo de tine… Si uneori, stand fata in fata cu un personaj, un necunoscut la inceput, ma intreb daca spectatorul ar vrea sa-l cunoasca, daca drama lui nu ar fi prea dureroasa pentru el… Nu as vrea sa provoc doar durere ci s-o insotesc cu putina compasiune, intelegere, ingaduinta, acceptare, bucurie, iluzie, visare, liniste, tihna… (…)
Mi-as dori sa pot aduce pe scena povesti care sa ne faca pe toti mai buni, care sa ne aminteasca sa fim ingaduitori, sa acceptam ca suntem diferiti, ca fiecare are adevarul lui, credinta lui… ca toti suntem oameni cu sentimente si ducem cu noi povesti. (…)”

PROGRAM 13-16 MAI 2021
TNRS INDOOR

Joi, 13 mai 2021 – ora 19:00
CONFERINTA IRANIANA – premiera
De Ivan Viripaev
Regia Bobi Pricop
TNRS – Sala Mare
Bd. Corneliu Coposu, nr. 2
Bilete: 30, 25 lei

Vineri, 14 mai 2021 – ora 19:00
IEPURELE ALB / IEPURELE ROSU – premiera
De Nassim Soleimanpour
Cu Marius Turdeanu
TNRS – Sala Mare
Bd. Corneliu Coposu, nr. 2
Bilete: 30, 25 lei
Transmis si IN DIRECT pe Scena Digitala

Sambata, 15 mai 2021 – ora 19:00
IEPURELE ALB / IEPURELE ROSU – premiera
De Nassim Soleimanpour
Cu Ofelia Popii
TNRS – Sala Mare
Bd. Corneliu Coposu, nr. 2
Bilete: 30, 25 lei
Transmis si IN DIRECT pe Scena Digitala

Duminica, 16 mai 2021 – ora 19:00
MICI CRIME CONJUGALE – premiera
De Eric Emmanuel-Schmitt
Regia Mariana Camarasan si Amalia Iorgoiu
TNRS – Sala Mare
Bd. Corneliu Coposu, nr. 2
Bilete: 30, 25 lei

Biletele pot fi achizitionate de pe site-urile Entertix, mySTAGE, iaBilet si Eventbook. Spectacolele difuzate IN DIRECT pe Scena Digitala nu sunt disponibile pe baza de abonament, iar intervalul orar disponibil pentru vizionare este conform duratei desfasurarii spectacolului, incepand cu ora 19:00.