Teatru si Film

Premierele lunii august pe Scena Digitala: „De cealalta parte a lumii”, „Povestea ursilor panda” si „Aceasta bezna feroce”, spectacolul cadou pentru abonati

Scena Digitala, platforma online de teatru-film a Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), ofera abonatilor, in luna august, premierele „De cealalta parte a lumii”, „Povestea ursilor panda” si spectacolul cadou „Aceasta bezna feroce”.
Abonamentul lunii august include, alaturi de aceste doua premiere, spectacolele „Conferinta iraniana”, „Oscar si Buni Roz”, „MAL/PRAXIS”, „Orb de mina”, „Mici crime conjugale” si „Femei”.

Despre curajul de a da un nou sens vietii

Productie a TNRS, „De cealalta parte a lumii” este un spectacol de Alexandra Badea, realizat cu sprijinul proiectului european Be SpectACTive! Este un road-trip teatral, un spectacol initiatic la sfarsitul caruia personajele isi recapata puterea de a actiona si de a schimba ceva in ele si in exterior. Dupa ce si-a pierdut prietenul in incendiul de la Colectiv, Iris se lasa antrenata la Viena de intalnirea cu o fata enigmatica, Zoé, intr-o calatorie cu rulota prin Europa. Aceasta experienta ii va permite sa intalneasca oameni speciali care construiesc noi utopii acolo unde statul renunta sa ii mai protejeze pe cei vulnerabili.
De-a lungul unei calatorii dintr-un spatiu autonom in Austria, unde descopera luptele politice ale unor activisti ecologisti, precum si noi concepte ideologice care nasc discutii inflacarate, in Franta unde petrece un timp intr-o tabara de refugiati si se indragosteste din nou, in Irlanda unde, intr-un centru de protectie pentru femei vulnerabile, ajuta o lucratoare romanca in dificultate sa se intoarca in Romania, Iris trece printr-un proces de transformare. Confruntandu-se cu personaje excentrice si ascultand povestile lor de viata iesite din comun, ea isi gaseste, in sfarsit, un raspuns la intrebarile ramase in suspensie si capata din nou curajul sa dea un sens actiunilor sale.

Poveste de dragoste suprarealista

„Povestea ursilor panda”, de Matei Visniec, in regia lui Ben Pascal, este o poveste de dragoste suprarealista, o drama poetica fermecatoare despre relatia dintre viata de zi cu zi si lumea viselor. Un barbat se trezeste langa o femeie. Nu-si aminteste nimic. Cine este ea? Cum a ajuns in camera asta? Ce legatura exista intre ei? Ambii aranjeaza sa se intalneasca pentru alte noua nopti, timp in care se indeparteaza din ce in ce mai mult de realitate. Sunt prinsi in acorduri reciproce, ratacesc prin amintirile copilariei impreuna, comunica fara cuvinte si sunt impreuna in absenta. Treptat, spectacolul se transforma intr-o poveste de dragoste intensa si suprarealista, intr-o poveste in care liniile dintre vizibil si invizibil se estompeaza…

Un spectacol tulburator, intr-un decor ireal

„Aceasta bezna feroce” este un spectacol bazat pe un text scris si regizat de Pippo Delbono in 2006 si care infrunta cu mult curaj tabuurile din jurul Mortii, punand spectatorii fata in fata cu un decor de un alb pur, aproape ireal, semnat de Claude Santerre.
In aceasta cutie alba, simbolizand cand un spatiu aseptic, cand o sala de asteptare de spital, si chiar pasarela unui spectacol de moda tulburator, siluete negre stau nemiscate, asemenea unor portrete dintr-un cortegiu funerar, pacienti ce-si asteapta randul, masti si domnite dintr-o parada, simboluri ale Venetiei in pragul mortii. Compusa special pentru fiecare moment al spectacolului, muzica fragmentara, la fel ca viata, asigura ritmul tablourilor de pe scena. Scena este locul de intalnire a tuturor acestor personaje: doi arlechini ce-si ating afectiv nasurile, un Sinatra scheletic ce canta My Way cu disperare si ironie, declarandu-si dragostea fata de viata, in ciuda tuturor celor intamplate.
Delbono si artistii din trupa lui atat de diversa ne vorbesc despre viata prin expresii faciale si trupuri scheletice sau pline de energie; impreuna, ating inimile spectatorilor, transmitand mesajul lor despre viata.

INFORMATII DESPRE SPECTACOLE

„De cealalta parte a lumii”
Un spectacol de Alexandra Badea
Scenografie: Cosmin Florea
Muzica originala: Claudiu Urse
Distributie: Oana Branzan/Gabriela Pirliteanu, Ioana Cosma, Ali Deac, Horia Fedorca, Alexandru Malaicu, Fabiola Petri, Cristina Ragos, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Stefan Tunsoiu, Iustinian Turcu, Marius Turdeanu
Regia tehnica: Nicusor Vacariu
Sunet: Costin Todirenchi
Lumini: Dorin Parau, Ioan Macrea
Video: Claudiu Mihailescu
Recuzita: Ana Dumitru
Cabine: Adriana Moga
Asistent regie si sufleor: Corina Predescu
Manager de proiect: Ioana Nistorescu

„Povestea ursilor panda”
De Matei Visniec
Regia: Ben Pascal
Cu: Daniel Bucher, Kristin Henkel
Muzica: Astrid Wiesinger
Visual Arts: Remo Rauscher
Scenografia: Gerd Walter
Drepturi autor: Theater Stück Verlag

„Aceasta bezna feroce”
Concept si regia: Pippo Delbono
Cu: Dolly Albertin, Gianluca Ballarè, Raffaella Banchelli, Bobò, Pippo Delbono, Lucia Della Ferrera, Ilaria Distante, Gustavo Giacosa, Simone Goggiano, Mario Intruglio, Nelson Lariccia, Julia Morawietz, Gianni Parenti, Pepe Robledo
Decor: Claude Santerre
Light design: Robert John Resteghini
Director tehnic: Fabio Sajiz
Sound design: Angelo Colonna
Lumini: Orlando Bolognesi
Costume: Carla Taddei
Masinist: Andrea Colò, Mattia Manna
Decorul si costumele au fost realizate in atelierele Théatre de la Place – Liège
Producatori: Emilia Romagna Teatro Fondazione, Teatro di Roma, Festival delle Colline Torinesi, Théatre de la Place di Liege, Théatre du Rond Point- Paris, TNT Théatre National de Toulouse Midi – Pyrénées, Maison de la Culture d’Amiens, Le Merlan Scène Nationale de Marseille, Le Fanal Scène Nationale de Saint Nazaire.