Home » Festivalul International de Teatru de la Sibiu, desfasurat in conditii exceptionale de siguranta sanitara. Niciun test COVID pozitiv, aproximativ 6.000 de certificate digitale scanate
Comunicate

Festivalul International de Teatru de la Sibiu, desfasurat in conditii exceptionale de siguranta sanitara. Niciun test COVID pozitiv, aproximativ 6.000 de certificate digitale scanate

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS), derulat in perioada 20-29 august 2021, s-a desfasurat in conditii sanitare speciale, iar accesul publicului la evenimente a fost permis in baza certificatului de vaccinare, a dovezii trecerii prin boala sau a unui test negativ. In spatiile special amenajate au fost scanate si validate aproximativ 6.000 de certificate digitale.
Preocupati de siguranta spectatorilor si a artistilor invitati, organizatorii Festivalului International de Teatru de la Sibiu au impus o serie de norme suplimentare fata de cele prevazute de legislatia in domeniu si s-au bucurat de sprijinul si de expertiza specialistilor Directiei de Sanatate Publica Sibiu.
„Ne bucuram sa putem numi organizarea Festivalului International de Teatru de la Sibiu un succes! Accesul la evenimentele organizate in spatii inchise s-a efectuat in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, prin triaj epidemiologic, fiind puse la dispozitie 3 puncte de testare dedicate participantilor la spectacolele FITS 2021. Cu toate acestea, nu a fost identificat nici un caz pozitiv in cele 3 spatii de testare, ceea ce inseamna ca avem un public responsabil. Bineinteles, accesul a fost posibil si pentru persoanele vaccinate complet impotriva SARS-CoV-2 sau cele vindecate dupa infectarea cu COVID-19. Ne dorim sa ajungem la un procent cat mai mare de populatie imunizata, pentru ca astfel de evenimente frumoase sa se poata desfasura mai des in judetul nostru, in conditii de siguranta. Conduita sociala responsabila in prevenirea raspandirii noului coronavirus revine fiecaruia dintre noi, pentru a sprijini eforturile autoritatilor in lupta pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19”, a declarat Col. Dr. Daniel Chelcea, director executiv DSP Sibiu.

Festivalul care a readus lumina in oras

Cea de-a XXVIII-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu a fost cea mai complexa editie derulata pana in prezent, cu peste 600 de evenimente, peste 2.000 de artisti din 38 de tari si cu trei dimensiuni – fizica, hibrida si online.
„Faptul ca a fost un impact atat de mare asupra publicului, faptul ca a fost un entuziasm cu totul si cu totul aparte, dar ca s-au respectat toate masurile pe care le-am solicitat este o certitudine ca frumosul, dialogul, creatia, miracolul, fac bine omului. De asemenea, formula de a prezenta live spectacole este benefica, nu prezinta riscuri in conditiile respectarii unor norme sanitare stricte, iar noi avem nevoie de aceasta intalnire. Am reusit sa aducem lumina in acest oras, dupa o perioada in care am fost inchisi. Este cea mai mare bucurie pe care Festivalul de la Sibiu a putut sa o faca. Am invatat impreuna sa fim cu picioarele pe pamant in asa fel incat sa putem raspunde tuturor provocarilor prin care am trecut, gasind solutii. Primind iubirea pamantului, cu posibilitatea de a mangaia stelele, ne dorim sa luam energia, lumina si puterea lor pentru a le pune in inimi si a construi impreuna speranta”, a declarat Constantin Chiriac, presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu si directorul general al Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu.

Bratari de acces si certificate digitale scanate

De-a lungul celor 10 zile ale FITS, partenerul Festivalului, vaccin.live a pus la dispozitie 10 echipamente mobile de scanare a certificatelor digitale, din care trei echipamente au fost utilizate pentru trei corturi in cadrul carora au fost eliberate bratari de acces pe toata perioada evenimentului, iar sapte echipamente au fost utilizate la evenimente individuale, indoor si outdoor, delimitate, cu acces controlat.
„In perioada 20.08.2021 – 29.08.2021 au fost scanate un numar total de 6.202 certificate (coduri QR), din care un numar total de 5.927 (95,57%) certificate valide si un numar de 275 (4,43%) coduri QR invalide (coduri QR eronate sau fara semnatura digitala valabila). Din totalul certificatelor digitale COVID valide (5.927), a rezultat un numar de 5.849 (98,68%) de certificate tip vaccinare, 50 (0,84%) certificate de tip recuperare, 18 (0,30%) certificate de tip Test negativ PCR si 10 (0,17%) certificate de tip Test negativ rapid antigen”, spune Gabriel Carjea, director Vaccin.live.
FITS a pus la dispozitia publicului trei corturi in care publicul a primit bratari verzi de acces in spatiile indoor si outdoor. Bratara verde a permis accesul la mai multe evenimente de-a lungul Festivalului. De asemenea, spectatorii au avut si posibilitatea de a prezenta direct la intrarea in salile de spectacole certificatul de vaccinare sau rezultatul testului PCR sau rapid.
Toate cele 475 de teste PCR realizate, cu sprijinul parterului de sanatate Med Life – Polisano Sibiu, pentru persoanele implicate in organizarea evenimentului si care nu erau vaccinate sau aveau schema de vaccinare incompleta au avut rezultat negativ.