Home » Actorul Mihai Malaimare, amintiri din spatele scenei, la “Reteaua de Idoli”
Comunicate

Actorul Mihai Malaimare, amintiri din spatele scenei, la “Reteaua de Idoli”

„O masca nu ascunde, ci dezvaluie. De aceea, pentru un actor masca este un ultil teatral periculos”, spune invitatul Irinei Pacurariu in deschiderea „Retelei de Idoli” de luni, 30 octombrie, de la ora 21:00. Cunoscut, indragit si respectat de public, despre actorul Mihai Malaimare se stie ca a scris istorie in teatrul romanesc. S-a retras de curand din activitate, la 73 de ani, dintre care 50 petrecuti pe scena. Primii – la Teatrul National Bucuresti, unde a fost repartizat ca sef de promotie de la Institutul de Teatru, iar din 1990, in propriul sau teatru, „Masca”, unde a fost si director.
„Am fost un actor care a incercat, 26 de ani cat am jucat la Teatrul National, sa pun in aplicare gandurile pe care le-am macinat alaturi de colegii mei de generatie, in Institutul de Teatru. Noi am pornit cu ideea ca trebuie sa reinventam teatrul romanesc”, spune Mihai Malaimare in primul interviu dupa retragerea definitiva din actorie.

La „Reteaua de Idoli”, saptamana incepe cu o editie emotionanta, dar si plina de umor. Asa cum ne-a obisnuit, realizatoarea Irina Pacurariu provoca o noua celebritate la dialog, la TVR 2.
„Mihai Malaimare este din acea categorie de interlocutori despre care crezi ca stii tot. A facut sute de roluri, a tacut dupa masti, a vorbit la tribuna, chiar si la cele politice. Daca intri in poveste cu convingerea asta, pregateste-te de scuze. Asa am facut si eu, complet uluita sa descopar un om care a trait mult mai multe decat banuiam”, spune Irina Pacurariu despre invitatul sau.

Actorul Mihai Malaimare s-a nascut in Botosani si a absolvit cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica in anul 1973, la clasa profesorilor Moni Ghelerter, Zoe Anghel Stanca si Geta Angheluta. Despre debutul sau pe scena isi aminteste cu umor:
„Eram la Casandra, in 1972, ne pregateam pentru ultimul an si aparuse afisul spectacolului in care jucam. Dintr-o eroare, in dreptul numelui meu aparea doar „Malaimare”. Regizorul si profesorul de actorie Moni Ghelerter a spus ca e o greseala grava si trebuie remediata. Am raspuns: „Nu maestre, eu ma simt bine. E firesc!”. „Ce vorbesti, draga, o sa treaca multa apa pe Dambovita pana o sa te cheme pe tine doar Malaimare!”, a povestit cu umor actorul.
Mihai Malaimare a studiat pantomima la Scoala de Teatru „Jacques Lecoq” din Paris. Doctor in istoria teatrului, actorul a fost profesor la UNATC, a predat actoria la Universitatea Ecologica si a fost profesor de pantomima la Scoala de Teatru Pygmalion din Viena.

„Irina Pacurariu: Cum a fost inceputul in pantomima, care a debutat cu o bursa la Paris…
Mihai Malaimare: A debutat cu doua perechi de palme, as zice. Primite de la marea actrita Marcela Rusu, in cabina ei de la Teatrul National”. Indraznisem sa rad la un monolog pe care aceasta il sustinuse pe scena. Peste cateva luni, ne-am reintalnit la Ambasada Romaniei din Paris. Eu eram in turneu cu trupa Teatrului National, cu piesa „O scrisoare pierduta”, iar actrita Marcela Rusu in vacanta, ea fiind prietena cu Elena Ceausescu si avand un statut special. M-a intrebat de ce sunt trist. I-am spus ca nu vad nicio solutie la dorinta mea de urma o bursa in pantomima in Franta. M-a intrebat unde si i-am spus ca as vrea sa il am profesor pe Marcel Marceau, un mim francez. L-a chemat pe atasatul cultural si i-a spus: Il vezi pe acest tanar, impertinent alminteri, dar talentat… o sa fie intr-o luna la Paris la o bursa”. Peste cateva zile, Radu Beligan, pe atunci director al Teatrului National, m-a chemat la el in birou si mi-a spus: Du-te la Suzana Gadea, la Ministerul Culturii! Acolo, Suzana Gadea (n.r. ministrul Culturii in 1981) tocmai manca sarmale. Avea o oala sub birou si m-a intrebat daca nu vreau sa servesc si eu. Venisem cu un buchet de flori, pe care i l-am pus in brate. Mi-a spus: Mi-a dat ordin Marcela sa te trimit la Paris. Dar sa nu cumva sa nu te mai intorci, ca ma omoara astia…”.