Home » De nerecunoscut, dar perfect in rol: Anthony Hopkins e „Hitchcock”, la TVR 1
Comunicate

De nerecunoscut, dar perfect in rol: Anthony Hopkins e „Hitchcock”, la TVR 1

DSC_0408.NEF

Dupa un film de Hitchcock, pe care il vedem la „Telecinemateca” marti, 10 octombrie, urmeaza un film despre Sir Alfred Hitchcock! Miercuri, 11 octombrie, la TVR 1 urmarim in premiera filmul biografic „Hitchcock”, productie SUA, 2012, cu o distibutie de zile mari: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Toni Collette.

Mintea lui a fost legendara. Stilul sau – revolutionar. Iar sotia lui – extraordinara. Pentru ca in spatele oricarui „Psycho” se afla o sotie extraordinara! TVR 1 continua seria premierelor, astfel ca miercuri, 11 octombrie, de la ora 21:00, telespectatorii se bucura sa urmareasca filmul biografic „Hitchcock”, in regia lui Sacha Gervasi.

In 1959, dupa marele succes cu „La nord prin nord-vest”, regizorul Alfred Hitchcock (interpretat de Anthony Hopkins) alege un proiect riscant: ecranizarea romanului horror al lui Robert Bloch, „Psihoza”. Cand studioul refuza sa-i finanteze noul film, Hitchcock decide sa suporte el insusi cheltuielile. Desi are indoieli serioase privind succesul filmului, sotia si colaboratoarea lui, Alma Reville (portretizata de Helen Mirren), il sustine, insa perioada dificila de filmari provoaca tensiuni in casnicia celor doi.

„Nu voi gasi niciodata o blonda Hitchcock la fel de frumoasa ca tine”, rosteste Alfred Hitchcock in film. Iar raspunsul sotiei sale, Alma Reville, vine imediat: „Oh, Hitch… Am asteptat treizeci de ani sa te aud spunand asta”. Evident, Hitchcock are raspunsul perfect: „Si asta, draga mea, tocmai pentru ca ma numesc Maestrul suspansului”.

Dame Helen Mirren, care o interpreteaza pe sotia lui Hitchcock, Alma Reville, l-a intalnit si pe adevaratul Sir Alfred Hitchcock, atunci cand acesta a abordat-o pentru rolul de victima in penultimul sau film, Frenzy (1972). Helen Mirren a refuzat rolul, o decizie pe care a regretat-o ​​ulterior. Sir Anthony Hopkins l-a cunoscut, de asemenea, pe Sir Alfred Hitchcock cand era mai tanar. Hopkins era insotit de agentul sau, care i l-a prezentat pe Hitchcock intr-un restaurant.

Biograful lui Sir Alfred Hitchcock, Patrick McGilligan, a remarcat cateva neconcordante create de film din motive artistice. Acestea includ, de exemplu, faptul ca in viata reala, Sir Alfred Hitchcock nu si-a ipotecat niciodata casa pentru a putea suplimenta finantarea productiei lui Psycho (1960). De asemenea, sotia sa, Alma Reville, nu a regizat niciodata vreo scena din film. Casatoria lui nu a fost nici pe departe la fel de tumultuoasa precum este descrisa in film.

Despre Sir Alfred Hitchcock

Sir Alfred Joseph Hitchcock (13 august 1899 – 29 aprilie 1980), regizor, scenarist, producator si editor englez, este considerat drept una dintre cele mai influente figuri din istoria cinematografiei la nivel mondial. Intr-o cariera de sase decenii, a regizat peste 50 de lungmetraje, dintre care multe sunt vizionate si studiate pe scara larga si astazi. Cunoscut drept „Maestrul suspansului”, a devenit la fel de cunoscut ca oricare dintre actorii sai datorita numeroaselor sale interviuri, rolurilor sale cameo in majoritatea filmelor sale, dar si pentru ca a gazduit si productia antologiei de televiziune Alfred Hitchcock Presents (1955–65). Desi nu a castigat niciodata premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, in ciuda celor cinci nominalizari la acest titlu, filmele sale au adunat 46 de nominalizari la premiile Oscar, inclusiv sase victorii.

Hitchcock s-a pregatit initial ca functionar tehnic si copywriter inainte de a intra in industria filmului in 1919, ca designer al cartoanelor explicative (carti de intertitlu) din filmele mute. Debutul sau regizoral a fost filmul mut britanic-german The Pleasure Garden (1925). Primul sau film de succes, The Lodger: A Story of the London Fog (1927), a contribuit la modelarea genului thriller, iar Blackmail (1929) a fost primul „talkie” britanic. Thriller-ele sale The 39 Steps (1935) si The Lady Vanishes (1938) sunt clasate printre cele mai mari filme britanice ale secolului al XX-lea. Pana in 1939, s-a bucurat de recunoastere internationala, dar producatorul David O. Selznick l-a convins sa se mute la Hollywood. A urmat un sir de filme de succes, inclusiv Rebecca (1940), Foreign Correspondent (1940), Suspicion (1941), Shadow of a Doubt (1943) si Notorious (1946). Rebecca a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, Hitchcock fiind nominalizat pentru cel mai bun regizor. De asemenea, a primit nominalizari la Oscar pentru Lifeboat (1944), Spellbound (1945), Rear Window (1954) si Psycho (1960).

Printre alte filme notabile ale lui Hitchcock se numara Rope (1948), Strangers on a Train (1951), Dial M for Murder (1954), To Catch a Thief (1955), The Trouble with Harry (1955), Vertigo (1958), North by Northwest (1959), The Birds (1963) si Marnie (1964) – toate au avut, de asemenea, succes financiar si sunt deosebit de apreciate de istoricii de film. Hitchcock a colaborat la mai multe filme cu unele dintre cele mai mari vedete de la Hollywood: printre acestea, patru cu Cary Grant, patru cu James Stewart, trei cu Ingrid Bergman si trei consecutive cu Grace Kelly. Hitchcock a devenit cetatean american in 1955.

In 2012, thrillerul psihologic al lui Hitchcock, Vertigo, cu James Stewart, l-a inlocuit pe Citizen Kane, (1941) al lui Orson Welles, fiind numit cel mai mare film realizat vreodata de British Film Institute, pe baza sondajului institutului la nivel mondial, la care au participat sute de critici de film. Incepand cu 2021, noua dintre filmele sale au fost selectate pentru pastrare in Registrul National de Film al Statelor Unite, inclusiv preferatul sau personal, Shadow of a Doubt (1943). A primit bursa BAFTA in 1971, AFI Life Achievement Award in 1979 si a fost numit cavaler (KBE) in decembrie a acelui an, cu patru luni inainte de moartea sa, la 29 aprilie 1980.

„Telecinemateca”, la TVR 1: Pentru prima data impreuna intr-un film: Cary Grant si Ingrid Bergman, in „Notorious”, regia Alfred Hitchcock

Un film de importanta culturala, istorica, estetica, la „Telecinemateca”: thriller-ul american „Notorious”, productie 1946, se vede la TVR 1, marti, 10 octombrie, de la ora 21.00. Cary Grant, Ingrid Bergman, Claude Rains interpreteaza trei oameni ale caror vieti devin intim incalcite in timpul unei operatiuni de spionaj.

In 1946, Alicia Huberman (Ingrid Bergman), fiica americana a unui spion german condamnat, este recrutata de agentul secret T.R. Devlin (Cary Grant) pentru a se infiltra intr-o organizatie de fosti nazisti care au fugit in Brazilia dupa razboi. Situatia se complica atunci cand Alicia si Devlin se indragostesc unul de celalalt, desi misiunea ei este sa-l seduca pe unul dintre liderii organizatiei aflate in vizorul guvernului american.

Thriller-ul american „Notorious” (1946) este regizat si produs de Alfred Hitchcock imediat dupa Al Doilea Razboi Mondial. In rolurile principale, ne vom bucura sa ii vedem pe actorii Cary Grant, Ingrid Bergman si Claude Rains, interpretand trei oameni ale caror vieti devin intim incalcite in timpul unei operatiuni de spionaj. Productia a fost filmata la sfarsitul anului 1945 si inceputul anului 1946, si a fost lansata in august 1946.

„Notorious” a fost nominalizat la premiul Oscar la categoriile „cel mai bun rol secundar” (Claude Rains) si „cel mai bun scenariu original” (Ben Hecht), dar si la Marele Premiu al Festivalului de Film de la Cannes, in 1946. In 2006, Notorious a fost inclus in Registrul National de Film fiind considerat de importanta culturala, istorica sau estetica.

„Notorious” este considerat de critici si specialisti drept un punct de cotitura pentru Hitchcock din punct de vedere artistic, regizorul dand dovada unei maturitati tematice evidente.