Evenimente

„Bravul soldat Svejk” si „Sunt o baba comunista”, in acest week-end pe scena TNRS

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu readuce pe scena, in acest week-end, doua dintre productiile de succes din repertoriul sau, spectacolele „Bravul soldat Svejk” si „Sunt o baba comunista”.
„Bravul soldat Svejk”, de Jaroslav Hasek, un one man show cu Viorel Rata va fi prezentat sambata, 30 octombrie 2021, ora 19:00, la Sala Mare a TNRS.
Spectacolul are la baza piesa lui Hasek, o reusita scriere satirica, apreciata drept o capodopera a literaturii universale.
Cu ochi mari si o figura amuzanta. Asa intra Svejk, soldatul tras la raspundere pentru toate nazbatiile facute de-a lungul timpului, datorita felului sau de a fi, dar este el un idiot, asa cum a fost declarat de catre comisia medicala? „Cu respect raportez”, asa isi incepe Svejk fiecare fraza pe care urmeaza sa o spuna, cu siguranta o relatare buclucasa si hazlie si are ce raporta pentru ca traseul lui este unul incarcat: de la carciuma la medicii legisti care il trimit la balamuc, la politie si mai apoi la oaste – unde este declarat simulant – si inchis la garnizoana. Si peripetiile continua. Ororile razboiului capata nuante comice in aventurile lui Svejk, povestite cu seninatate si interpretate cu mult umor.
Un one-man-show ce va tine publicul in priza, datorita fuziunii de personaje si a intamplarilor pline de umor.
„Sunt o baba comunista”, dupa Dan Lungu, avand scenariul si regia semnate de Mariana Mihu-Plier, cu Dana Talos, va fi prezentat duminica, 31 octombrie 2021, ora 19:00, pe scena Salii Mari a TNRS.
„Cand am citit cartea lui Dan Lungu, am avut impresia ca citesc o carte despre mama. Am simtit o legatura aproape ombilicala cu acest text. Este povestea unei femei care in vremea comunismului fuge de la sat la oras pentru o viata mai buna. Dupa 1989 am vrut sa stergem tot ce a insemnat comunismul. Am daramat cu disperare statui, fabrici, uzine, numai ca in mintea individului e mai greu de daramat. Mentalitatile nu se schimba peste noapte, iar „meandrele” democratiei pot fi la fel de chinuitoare pentru individ precum traiul intr-un regim restrictiv. Exemplul democratiei este un exemplu dificil tocmai pentru ca ai libertatea de A ALEGE. Emilia Apostoaie, personajul povestii, isi analizeaza trecutul pentru a putea merge mai departe. N-as spune ca este un spectacol, e mai mult o marturisire”, spune Mariana Mihu-Plier.
Biletele sunt disponibile la Agentia Teatrala din Sibiu, str. Nicolae Balcescu, nr. 17, sau online pe www.tnrs.ro. Pretul unui bilet intreg este 30 lei, iar cu reducere 25 lei.
Accesul publicului este permis cu respectarea normelor in vigoare, respectiv in limita a 30% din capacitatea salii de spectacole si cu obligativitatea prezentarii certificatului verde Covid.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2021/10/Bravul-soldat_credit-foto-TNRS_Gundhardt-Andreas.jpg