Evenimente

CultuRo – Festival de Carte si Arte al Romanilor de Pretutindeni, 5-8 Octombrie 2023, Madrid, Spania

In perioada 5-8 octombrie 2023 se va desfasura in Comunitatea Madrid, Spania prima editie a „CultuRo – Festival de Carte si Arte al Romanilor de Pretutindeni”, o manifestare sustinuta de catre Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, in cadrul unui ambitios proiect initiat de Asociacion Socio-Cultural Romanati: „Citeste romaneste, gandeste romaneste, traieste si simte romaneste“.

Festivalul se doreste a fi un vector important in cercetarea, cunoasterea si popularizarea patrimoniului cultural, istoric, etnografic si spiritual al rezidentilor romani, diversitatea prin identitate si continuitate socio-culturala, sa faciliteaze schimburi culturale si dialogul social intre romanii din diaspora si tara de rezidenta si -integracion de los residentes rumanos procedentesde la historica region de Oltenia de Rumaniaen la sociedad espanola.integrarea acestora prin mentinerea identitatii nationale.

Vor participa autori si artisti romani din Spania si Europa, edituri, institutii, centre culturale, universitati, grupuri profesionale, ong‐uri, public larg. Invitati de onoare: scriitori si artisti spanioli si internationali. Pe intreaga durata a Festivalului se vor desfasura lansari si prezentari de carte, intalniri, dezbateri, seminarii, piese de teatru, expozitii fotografice si etnografice, proiectii filme, ateliere pentru copii si evenimente interactive, activitati culturale si sociale dedicate publicului roman si spaniol. Vor fi prezentate Expozitii Colective de Arte Plastice si Vizuale precum si expozitii particulare.

Va asteaptam alaturi de noi in acord cu ideea perena ca arta conecteaza culturile, creeaza spatii de electiune, stabileste punti, raspunde unor nevoi sociale, emotionale, in speranta unui progres real al colaborarii comunitatii romanilor din Peninsula Iberica.

„Continuam sa credem in efortul colectiv si in gestul onest si responsabil de a pune umarul la cresterea consumului de arta si cultura si la crearea unui context favorabil repunerii permanente in discutie a problemelor, provocarilor si conflictelor existente in cultura, educatie si societate.”
Promovam si sustinem proiecte si valori ale Romanilor!