Home » „Ingerul mortii s-a indurat”, o poveste de viata ce depaseste imaginatia, in premiera la TVR 1
Comunicate

„Ingerul mortii s-a indurat”, o poveste de viata ce depaseste imaginatia, in premiera la TVR 1

Sapte dintre cei zece copii ai familiei Ovitz din Rozavlea sufereau de o forma specifica de nanism. La Auschwitz, ei au devenit „cobaii preferati” ai sinistrului dr. Josef Mengele. Destinul familiei care a reusit sa supravietuiasca in integralitate lagarului de exterminare, in documentarul de luni, 9 octombrie, de la ora 21:00, la TVR 1.

Pe parcursul a cinci ani, la Auschwitz, blestematul lagar de concentrare si exterminare al celui de-al treilea Reich, si-au gasit sfarsitul 1,5 milioane de barbati, femei si copii. Printre victimele deportate in lagar s-a numarat o familie cu un destin neobisnuit: familia Ovitz, una dintre singurele familii care au reusit sa supravietuiasca in integralitate. Evrei originari din Rozavlea, din zona transilvana trecuta in posesia Ungariei prin Dictatul de la Viena, familia Ovitz avea zece copii, dintre care sapte sufereau de o forma specifica de nanism. Ei formau cea mai importanta familie de liliputani din Europa. Si tocmai din acest motiv, la Auschwitz au devenit „cobaii preferati” ai sinistrului dr. Josef Mengele, supranumit „Ingerul mortii”. Povestea destinului lor face subiectul unui documentar de exceptie, ce poarta semnatura realizatorului Dominique Maestrati. Filmul „Ingerul mortii s-a indurat” (PAR LA GRACE DU DIABLE, Franta, 2019) este oferit in premiera telespectatorilor TVR 1 luni, 9 octombrie, de la ora 21:00.

Fascinat de anomalii si alimentat de ambitia sa de a ajunge in randurile superioare ale oamenilor de stiinta ai celui de-al treilea Reich, Mengele a transformat familia Ovitz in obiect de studiu. In cele noua luni in care au fost retinuti, acesta i-a supus unor inimaginabile chinuri, in aceeasi masura in care i-a protejat, alternand experimentele crude cu privilegii. Totodata, membrii familiei Ovitz au profitat de talentul lor actoricesc pentru a castiga bunavointa infamului doctor, distrandu-l cu mici spectacole oferite lui si ofiterilor SS chiar acolo, in gulag.

Pare incredibil, insa, cel mai probabil, familia Ovitz nu ar fi supravietuit lagarului daca Mengele nu ar fi fost acolo. Ceea ce i-a pus intr-o pozitie extrem de delicata in momentul in care au fost nevoiti sa ceara ca acesta sa fie adus in fata justitiei, recunoscand totodata ca ii datorau viata…

Perla Ovitz, cea mai tanara dintre frati, declara: „Am regretat ca Mengele nu a fost prezent la procesul lui. Am vrut sa-l vad stand acolo, zi si noapte, ascultand ce ne-au facut. I-as fi aratat cicatricile mele si i-as fi descris bolile. I-as fi spus despre inima mea slabita si de picioarele care nu ma mai poarta. Dar daca judecatorii m-ar fi intrebat daca ar trebui sa fie spanzurat, le-as fi spus sa-l lase sa plece. Am fost salvata prin mila diavolului si Dumnezeu il va judeca dupa fapte”. In 2001, Perla Ovitz a murit la varsta de 90 de ani. A fost ultimul membru al familiei Ovitz care a fost deportat la Auschwitz.

Filmul „Ingerul mortii s-a indurat” spune povestea destinului ambivalent si exceptional al familiei Ovitz. Sapte pitici, la fel ca in poveste, sapte barbati si femei care au supravietuit tragediei lagarelor, unde presupusa lor monstruozitate a fost depasita de cea a calaului lor si de sistemul pe care acesta il sustinea. Cum sa traiesti, cum sa supravietuiesti, transformandu-ti slabiciunea in putere si cum sa o iei de la capat dupa ce ai iesit din iad – documentarul ofera o lectie de viata ce depaseste imaginatia. Il urmarim luni, 9 octombrie, de la ora 21:00, la TVR 1.​