Home » Tudor Giurgiu, la “Reteaua de Idoli”: “Nu mai putem trai, cu anii, in secrete!”
Comunicate

Tudor Giurgiu, la “Reteaua de Idoli”: “Nu mai putem trai, cu anii, in secrete!”

Invitatul Irinei Pacurariu la “Reteaua de Idoli”, in editia de luni, 6 noiembrie, de la ora 21:00, la TVR 2, se numara printre cele mai cunoscute personalitati din lumea filmului romanesc.

Considerat un nume-cheie al noii generatii de regizori romani afirmata dupa anul 2000, Tudor Giurgiu este regizor, scenarist si producator, initiator si presedinte al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), cel mai mare festival de film din Romania si al Galelor Premiilor Gopo.
Experienta sa incepe cu venirea in Bucuresti, la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale”. “Prin 1992, am zis sa dau examen pentru carnet de sofer. Imi luasem o Dacie 1310 break. Eu conduceam ca la Cluj, super atent, iar instructorul, vazand cate maniere aveam, mi-a luat mainile, mi le-a pus pe schimbator si mi-a spus “Ma, baiatule, aici e Bucuresti, nu Cluj! Aici, daca nu domini tu, te incaleca ceilalti. Deci, fa ceva!”. Mi-am spus atunci, ca asta e o lectie buna!”, a povestit regizorul la “Reteaua de Idoli”.

Filmele lui Tudor Giurgiu trateaza subiecte incomode. “Legaturi bolnavicioase” (2006), debutul sau in lung metraj, urmareste o relatie de dragoste neconventionala intre doua studente, un studiu indraznet despre o tema mai putin abordata pe atunci in cinematografie. Un deceniu mai tarziu, regizorul surprinde cu un film bazat pe fapte reale, “De ce eu?” (2025), despre un tanar procuror idealist care incearca sa rezolve un complicat caz de coruptie.

“M-a surprins povestea aceasta deosebita, a unui procuror foarte tanar, de varsta mea, care ajunge sa se sinucida… Oare de ce? Pentru ce?”. Si, am descoperit un om inadecvat, cu alt sistem de valori fata de contextul in care ne aflam. Un om cu principii si aspiratii inalte, care nu dorea sa faca compromisuri si care s-a lovit de un sistem obtuz, care-l indemna spre compromis”, explica regizorul.

“Dupa intalnirea cu “Reteaua de Idoli”, Tudor Giurgiu mi-a spus ca interviul a fost o “disectie”, una de care nu are parte des. Eu as spune ca “operatia” ar fi avut alt rezultat, daca ne intalneam dupa ce as fi vazut “LIBERTATE”, un film aproape obligatoriu pentru orice generatie de romani care vrea sa afle mai multe despre cine si cum suntem astazi si, oarecum, de ce suntem cum suntem astazi!”, a spus realizatoarea Irina Pacurariu despre invitatul sau la “Reteaua de Idoli”, in editia de luni, 6 noiembrie, de la ora 21:00.

Despre “Libertate” (2023), cel mai recent lung metraj al regizorului Tudor Giurgiu, s-a spus ca este, probabil, unul dintre cele mai bune filme despre Revolutia din 1989. Inspirat din fapte reale, filmul aduce in atentie haosul creat in Sibiu in zilele lui decembrie 1989, eveniment descris si de anchetatorii militari in “Dosarele Revolutiei”.

“Nu credeam ca ma voi intoarce la subiectul Revolutiei. Momentul 1989 nu ma preocupa, credeam ca s-a spus totul. Dar, iata, nu s-a spus. Oamenii inca nu stiu cine a tras, nici cine sunt teroristii si nici cum a fost povestea cu lovitura de stat…. Cred ca se va afla la un moment dat. Nu mai putem trai, cu anii, in secrete si cu obsesia maladiva de a pastra aceste secrete”, a spus Tudor Giurgiu.

In Sibiu, pe 22 decembrie 1989, armata a dus 500 de militieni, securisti, dar si civili, intr-o sala de sport a unitatii militare din oras, iar ulterior i-a indemnat sa coboare intr-un bazin de inot, golit de apa. Oamenii au ramas acolo mai mult de o luna. Toate acestea au fost surprinse in filmul “Libertate”, iar regizorul a stat de vorba cu cei implicati.

“Au stat acolo in conditii greu de descris, militieni, securisti, dar si foarte multi civili, toti cu banuiala ca ar putea fi teroristi. Dar cine sunt teroristii? Au fost batuti, loviti, lasati fara mancare, tinuti in frig… Oamenii nu stiu. Se stie despre Bucuresti, Timisoara, dar nu stiu despre grozavia care s-a intamplat la Sibiu si, in plus, despre fapul ca in doar cateva zile acolo s-au tras peste doua milioane de gloante si au murit 99 de oameni. M-am tot intrebat: ce minte bolnava a putut sa lase sa se traga…”, a spus regizorul.

Despre “Libertate”, Tudor Giurgiu spune ca “este un film pentru cei tineri, in primul rand, nu doar pentru cei care au trait in anii aceia, cu frici si spaime”.

Irina Pacurariu: Ce intreaba tinerii dupa vizionarea filmului “Libertate”?

Tudor Giurgiu: Sunt, cumva, extrem de suparati si nu inteleg de ce se mentine in continuare perdeaua de fum si de neclaritate. Pentru ca ei traiesc intr-o lume in care lucrurile sunt “alb si negru”, clare. Cred ca se uita la acei ani si la noi, cei care am trait “Revolutia”, ca la niste persoane care au supravietiuit unei perioade total nebune. Dar filmul ii intereseaza. Un tanar din Constanta mi-a marturisit ca, desi nu dorise sa vina, odata ce-a intrat in sala a fost captivat de subiect. Cred ca este o lectie de istorie, pe viu! La conversatiile cu publicul, vorbim cam o ora cu publicul dupa film, comentariile tinerilor din Iasi au fost despre emotii si sensibilitate. Oamenii au spus ca filmul i-a facut sa planga. La Timisoara, spectatorii au vorbit despre societate, individ, politica, minciuna sau compromis. In Cluj, prima intrebare a fost: “Stiti, cadrul acela cum l-ati filmat? Cum ati pus lumina?…”.