Catalin Stefanescu – Andrei Plesu, despre arta, religie si „lumea formelor”. Un dialog de savurat, difuzat la TVR 1 in doua parti, pe 7 si 14 aprilie, de la ora 23:00.
Asteptarile sunt mari intotdeauna cand vine vorba de Catalin Stefanescu. Pentru ca asa ne-a obisnuit. Pentru ca interviurile sale sunt mai mult decat simple interviuri, iar invitatii care pasesc in decorul „Garantat 100%” se dezvaluie ca nicaieri altundeva. Iar cei care urmaresc, din fata micului ecran, acest schimb de idei se lasa fermecati de „lucrurile care plutesc atunci in aer”.
Un nou sezon al emisiunii de la TVR 1 incepe duminica, iar debutul sau anunta noi intalniri la inaltime. Scriitor, eseist si istoric al artei, Andrei Plesu este invitatul lui Catalin Stefanescu in primele doua editii ale sezonului, ce pot fi urmarite pe 7 si 14 aprilie, de la ora 23:00.
Dialogul porneste de la aparitia volumului „Calatorie in lumea formelor”, scris de invitat in „frageda tinerete”, intre 21 si 24 de ani. Chiar si autorul isi citeste acum scrierile acestea cu oarecare perplexitate, deoarece regaseste in carte „si o harnicie a lecturii, de elev cuminte, dar si o interogativitate care mi se pare legitima, si fertila, si onorabila.” Volumul incepe cu o apreciere a lenei numita de autor „fertila”: „In general, asociem idea de munca cu idea dinamismului. […] Efortul poate fi facut si in nemiscare. Ganditorul, ca si artistul, si pictorul, si scriitorul, faptuieste stand pe loc”, considera scriitorul, completand, insa: „Acum, nu orice stat pe loc poate fi si creator.”
Discutia aluneca usor spre navigarea, cautarea pe internet, pe care Plesu o vede ca pe ceva care nu imbogateste cu nimic pe cel care o practica: „Fara drum, fara cale, fara parcurs, nu exista adevar. Trebuie sa umbli, sa avansezi catre ceea ce cauti. […]. A cauta inseamna a fi mereu disponibil si a fi atent la lucruri colaterale. Cautarea pe internet exclude colateralul. Ajungi la tinta fara parcurs.”
Arta e unul dintre subiectele ce se regasesc in dialogul lui Andrei Plesu cu realizatorul Catalin Stefanescu. „Arta, ca nevoie, nu ca lux”, este convingerea invitatului „Garantat 100%”, care explica puterea sociala a artei: „Exista in fiecare lucru pe care il admiri o invitatie sa il imiti. A admira o opera de arta este a subintelege incercarea de a te aseza in lumea ei, de a fi in dialog cu ea de la egal la egal, de a te desavarsi. A admira desavarsirea inseamna si a avea pofta de a o intruchipa, la randul tau, sau de a te apropia de ea. In orice caz, e o provocare, poate fi o neliniste utila, formativa, o neliniste care te face sa vrei de la tine mai mult decat stiai ca poti.”
Arta este, pentru Andrei Plesu, „in mod paradoxal, un adevar despre inevidente, despre lucruri mijlocitoare mai curand decat definitiv lamuritoare, dar este o foarte buna cale spre identificarea unor fatete ale adevarului, propriu sau al lumii. Arta te obliga sa iesi din deprinderile tale curente de a gandi, de a vedea, de a intelege. Brusc, afli ca exista modalitati de a te raporta la oameni diferite de cele pe care le-ai practicat.”
Diferenta dintre arta si morala, conform invitatului lui Catalin Stefanescu, este aceea ca „arta vine cu seductivitate, morala iti da niste legi clare: fara ele nu se poate trai, mai ales social. Arta iti da niste criterii fara de care nu MERITA sa traiesti.”
De la nevoia de arta, discutia curge natural catre nevoia de sacralitate, scriitorul vazand o legatura profunda intre ele. „Cu totii simtim ca ceea ce vedem, ca lumea de care suntem inconjurati nu e tot. Ca exista sensibilitate, exista vizibilul, audibilul, lumea simturilor, in general, dar tot simtim ca trebuie sa mai fie ceva dincolo de asta. Ceva de ordinul unei idei suport, ceva de ordinul unei dimensiuni care nu ne e prezenta imediat si pe care trebuie sa o cautam”, spune el, intarind ca „nu cred ca se poate trai intens si integral fara sa ne raportam la o instanta greu de descifrat, care colaboreaza cu noi.” Preocupat de domeniul spiritualitatii, al credintei, al relatiei omului cu Dumnezeu, Andrei Plesu defineste religia drept legatura. „Inseamna sa te cuplezi la o instanta care nu e imediata, care nu e subinteleasa, care nu e evidenta. Tot ce exista nu se reduce la tot ce se vede. Si vrei sa treci dincolo… sta in firea omului sa aiba ochii atintiti spre ce inseamna dincolo. Dincolo de imediat, dincolo de viata, dincolo de moarte… sunt nevoi inevitabile ale unei fiinte spirituale.”
Revenind la volumul „Calatorie in lumea formelor”, lansat recent la editura Humanitas, scriitorul argumenteaza: „Ceea ce am vrut sa fac a fost sa situez cultura vizuala si arta intr-o interogativitate despre viata, despre om, care nu este un simplu consum de gust. […] Detest idea a vizita un muzeu, pentru ca vizita e ceva scurt, te duci sa bei o cafea, surazi si pleci. [De fapt] te duci sa te intalnesti cu Leonardo, cu Michelangelo, cu Rembrandt si te duci sa intelegi mai mult decat intelegeai pana atunci.”
Despre ragaz – unul dintre defectele noastre „care pot deveni utile”, despre ce inseamna a fi european, despre puterea ziditoare a artei, dar si despre ce e frumosul, pentru Andrei Plesu, aflam din intalnirea la care Catalin Stefanescu ne asteapta in doua seri de duminica, la TVR 1. Din 7 aprilie, un nou sezon „Garantat 100%”, cu tihna, decenta si dialoguri patrunzatoare.
Adauga comentariu