Home » „CultuRo” – O punte de legatura pentru romanii de pretutindeni
Comunicate Evenimente

„CultuRo” – O punte de legatura pentru romanii de pretutindeni

In 2018, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei si a Centenarului Marii Uniri, in El Ejido, Andalucia porneam la drum cu doua ambitoase proiecte destinate comunitatii romanesti care traieste in sudul Spaniei: „Citeste romaneste, gandeste romaneste, traieste si simte romaneste” si „Cultura populara si mestesugurile traditionale – punti de legatura pentru romanii din Andalucia”, doua proiecte care aveau ca obiectiv pastrarea, dezvoltarea si afirmarea identitatii etnice, culturale, religioase si lingvistice a romanilor din aceasta zona precum si intarirea legaturilor dintre Romania si comunitatile romanesti din afara granitelor tarii.

Dupa mai bine de 5 ani si o activitate continua, initiativa micii comunitati din acea zona prinde radacini si in Madrid printr-o serie de evenimente destinate rezidentilor romani dar si spanioli, in cadrul unui amplu interschimb social si cultural.

Sub aceste auspicii in perioada 5-8 octombrie 2023 s-a desfasurat in Comunitatea Madrid, Spania prima editie a „CultuRo – Festival de Carte si Arte al Romanilor de Pretutindeni”, o manifestare initiata de Asociación Socio-Cultural Romanati si sustinuta de catre Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, Guvernul Romaniei, parte a „Seri si evenimente in cadrul proiectului socio-cultural Citeste romaneste, gandeste romaneste, traieste si simte romaneste”.

Festivalul s-a dorit a fi un vector important in cercetarea, cunoasterea si popularizarea patrimoniului cultural, istoric, etnografic si spiritual al rezidentilor romani, diversitatea prin identitate si continuitate socio-culturala, sa faciliteze schimburi culturale si dialogul social intre romanii din diaspora si tara de rezidenta dar si integrarea acestora prin mentinerea identitatii nationale.

Au participat peste 100 autori si artisti romani din Spania si Europa, edituri, institutii, centre culturale, universitati, grupuri profesionale, ong‐uri, public larg si invitati de onoare, scriitori si artisti spanioli. Pe intreaga durata a Festivalului s-au desfasurat o serie lansari si prezentari simultane de carte, intalniri, dezbateri, seminarii, piese de teatru, expozitii fotografice si etnografice, proiectii filme, ateliere pentru copii si evenimente interactive, activitati culturale si sociale dedicate publicului roman si spaniol si au prezentate Expozitii Colective de Arte Plastice si Vizuale dar si expozitii particulare. Evenimentele au avut loc in mai multe locatii din Comunitatea Madrid: Universidad Complutense de Madrid, Facultad de Filologia; Centro Civico “Maria Zambrano”, Alcala de Henares; Complexul „Restaurante Jarama” din Mejorada del Campo, locatie in care in afara spatiilor de expunere si prezentare a fost organizat si un Targ de carte si obiecte traditionale in aer liber destinat asociatiilor si grupurilor profesionale precum si o scena exterioara pentru prezentari si concerte.

Deschiderea oficiala a avut loc joi, 5 Octombrie de la ora 18.00 la Complexul „Restaurante Jarama” din Mejorada del Campo, cu un cuvant bun venit al organizatorilor, oficialilor romani, spanioli si a unor invitati speciali moment in care a fost facuta si prezentare oficiala programului de activitati. Au luat cuvantul in deschidere: Mariana Feride, Mircea G. Florescu, Preacuviosul Parinte Ierom. Arsenie Balta, Consilier cultural si Comunicatii media al Episicopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, Sorin Musa, Antonio Calderón de Jesús, Daniel Dejica, Valeru Ciurea, Geanina Abul Haija, oficiali spanioli. De asemenea, a fost transmis si Mesajul Secretarului de Stat al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, domnul Gheorghe Carciu cu ocazia deschiderii oficiale urmat de o prezentare a artistilor plastici participanti la Expozitia Colectiva de Arte Plastice si Vizuale (Augustin Ghebaru, Dorina Florescu, Ovidiu Zaharia, Maya Theodora Cretu si Mariana Feride) si a expozitiilor fotografice si etnografice (Salonul de arta fotografica EVA XXI – curator Valeru Ciurea, Performance art “Cei cu inima romana”- Centro Cultural La Tierra Tracia, “Culorile Romaniei”, Asociatia TRAIAN din Cordoba. Florina Muresan Morar, o indragita cantareta de muzica si actrita Tanta Constanta Dumitrache, stabilite in Spania au sustinut doua momente artistice unice. In finalul serii in regia artistului plastic Augustin Ghebaru a fost prezentat de catre Amandine Paix secondata de Ionela Eugenia Matesica si Corina Dasoveanu un moment de Performance art intitulat “El nacimiento de un sueño”.
Vineri, 6 octombrie, la Universitea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie in prezenta unui public numeros a avut loc dezbatere – seminar „Romania si Spania –Traduceri Interculturale. Reformarea canonului literar” avandu-l ca moderator pe Prof. Univ. Felix Nicolau, Lectoratul de Limba Romana, UCM in care la care au intervenit: Daniel Dejica, Decan FSC, Universitatea Politehnica Timisoara; Georgeta Draghici, Producator Radio Romania Cultural; Roxana Patras, C.S.I Institutul de Cercetari Interdisciplinare, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi; Antonio Patras, Profesor Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi; Maria Floarea Pop, Director ICR Madrid; Gelu Sabau, Profesor Universitatea „Hyperion” Bucuresti

Seara a continuat la Centro Civico “Maria Zambrano” din Alcala de Henares unde in deschidere, reprezentantul primariei, Esther de Andrés Dominguez, Concejala delegada de Participación Ciudadana de Alcala de Henares a adresat un cordial bun venit tuturor participantilor in orasul lui Cervantes. Si in aceasta seara publicul s-a delectat cu Performance-ul art “El nacimiento de un sueño” realizat de Augustin Ghebaru si Amandine Paix, dar si o prezentare a cartii acestora precum si a scriitoarei spaniole, Mariei Blazquez Gozalez, secondata de Mariana Feride.

Cunoscuta scriitoare Corina Ozon a prezentat ultima sa carte „Cineva in orasul asta te iubeste” iar impreuna cu Prof. Univ. Daniel Dejica au sustinut prelegerea cu tema: „Despre impactul tehnologiilor comunicarii asupra literaturii si asupra scriitorilor”

Cantautorii Tic Petrosel si Traian Chiricuta au prezentat cateva momente muzicale cu piese de referinta din repertoriu iar alaturi de ei a urcat pe scena si Viorel Vivi din Spania.

Ziua s-a incheiat cu o prima reprezentatie a piesei de teatru: „VINDECATORUL DE PROSTI” – comedie satirica in 2 acte, in regia lui Nicolaie Tony DINCA, Asociatia Culturala Olt Artis Slatina. Au urcat pe scena actorii: Nicolaie Tony DINCA, Ionela Eugenia MATESICA, Paul BALASCAN, Cristi CALATORU, Corina DASOVEANU, Aurelia DINCA, Remus IORDACHE, Valeru CIUREA. Lumini si sunet: Cornelia CIUREA. Costume si machiaj: Cristina TESLARU.

Pe parcursul zilelor de sambata si duminica in generosul spatiu din Complexul „Restaurante Jarama”, Mejorada del Campo, festivalul a contat cu o participare deosebita si o prezenta mare a publicului larg, roman si spaniol. In centrul atentiei si spre bucuria celor prezenti, activitatile simultane de lansari si prezentari de carte, intalniri, dezbateri, seminarii, piesa de teatru, spectacolele muzicale, proiectiile de film, evenimentele interactive, activitati culturale si sociale dedicate publicului roman si spaniol au starnit interesul si atentia tuturor.

Prezentari si recital liric autori romani si spanioli – “Constelatii literare hispano-romane” (initiatoar si coordonator Mariana Feride, Unión Nacional de Escritores de España) cu participarea extraordinara a tuturor invitatilor : A.C. “Las Palabras Escondidas”, coordonator Rocio Ordoñez Rivera Presidenta de “Las Palabras Escondidas”; A.L. y Editorial “Verbo Azul”, coordonator Ana Garrido Padilla; Editorial Nuevos Ekkos, coordonator Asunción Caballero; Fuente cultural “Omega M”; Tertulia Literaria “Rascaman”, coordonator Javier Diaz Gil; Unión Nacional de Escritores de España, coordonator Mariana Feride; A. C. “A.S.E.A.P.O.”, coordonator Primitivo Oliva Fernandez.
Prezentari carte: Rocio Ordoñez Rivera, Emilio Polo Vilches, Ana Garrido Padilla, Almudena Moreno Sanchez, Antonio Mata Huete, Javier Diaz Gil, Isabel de la Cruz, Brunhilde Roman Ibañez, Yolanda Corell, Juan Bautista Raña, Asunción Caballero, MARIA Blazquez Gonzalez, Adrian Mac Liman, Mariana Feride, Enrique Noguera, Maria Blazquez Gozalez, Amandine Paix.

Medana Oprea, Tanta Constanta Dumitrache, Elena Roxana Patras, Antonio Patras, Felix Nicolau, Eugen Barz, Daniel Dejica, Georgeta Draghici, Gelu Cristian Sabau, Augustin Ghebaru, Violeta Anciu, Nicoleta Craete, Adrian Suciu, Nicolaie Tony Dinca, Corina Dasoveanu, Aurelia Dinca, Valeru Ciurea, Angy Mateescu, Vasile Cutitar, Ionut Tene, Vasile Lupasc, Corina Ozon, Doina Mustatea, Mariana Constantin, Sorin Balascau, Marin Dumitrescu, Marius Garnita, Monica Ometa, Gabriel Nan, Geanina Abul Haija, Maria Paslaru, Emanuela Ciulianu Mihailescu, Marius Gabriel Trasca, Marin Trasca, Liviu Marian Bala.

Liga Scriitorilor Romani – Infiintare Filiala Spania, Coordonator Ionut Tene, Vicepresedinte LSR. Lansare volum de poezie, Marin Dumitrescu

Seminarul „Organizatii si asociatii ale romanilor de pretutindeni – Provocari si asteptari” : Gabriela Stan – Spania, Mircea G. Florescu – Spania, Geanina Abul Haija – Iordania, Maria Al-Hiary – Iordania, Angi Mateescu – Germania, Doina Mustatea – Italia, Constantina Iconia Lupu – Italia, Justina Radu – Romania, Aura Rumanu – Spania, Diana Gini – Spania, Av. Sandra Zaulet si Av. Valentina Moise – Anglia.

Seminarul „Romania si Spania –Traduceri Interculturale. Reformarea canonului literar” cu tema: „In ce masura contribuie traducerile la constituirea si reformularea canonului? Dar rumañol si celelalte limbi creole?”. Moderator: Felix Nicolau. Au intervenit: Elena Roxana Patras, Antonio Patras, Felix Nicolau, Eugen Barz, Daniel Dejica, Georgeta Draghici, Gelu Cristian Sabau, Ionut Tene.

„Autori romani ai Diasporei” – Prezentare carte si dezbatere: Doina Mustatea, Sorin Balascau, Valer Cutitar si invitatii sai

Prezentare „Mass-media romaneasca din Diaspora”: Doina Mustatea, Angi Mateescu, Mircea G. Florescu, Ionut Tene, Geanina Abul Haija .

“Dacii si Romanii” – Spectacol istoric: Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Prezentare carte: „De la romantism la national-comunism. Incercare asupra modernitatii romanesti”, autor Gelu Sabau. Invitati speciali: Antonio Patras, Felix Nicolau, Eugen Barz.

Vasile Lupasc si Editura Rhea – Prezentare carte si proiectie film.

Dezbaterea „Avocat roman in Diaspora” cu tema: “Reprezentarea juridica pentru romtnii din diaspora”. Au intervenit: Av. Sandra Zaulet si Av. Valentina Moise, Anglia; Av. Carmen Pop, Spania; Claudiu Traian Covaciu, Spania.

Concerte extraordinare: Tic Petrosel si Traian Chiricuta.

Teatru : „VINDECATORUL DE PROSTI” – Comedie satirica in 2 acte. Distributia: Nicolaie Tony DINCA, Ionela Eugenia MATESICA, Paul BALASCAN, Cristi CALATORU, Corina DASOVEANU, Aurelia DINCA, Remus IORDACHE, Valeru CIUREA. Lumini si sunet: Cornelia CIUREA. Costume si machiaj: Cristina TESLARU. Regia: Nicolaie Tony DINCA – Asociatia Culturala Olt Artis Slatina.

Film de animatie pentru copii: „PROMISIUNEA”. Autori: Ion Octavian Frecea si Mihai Alexandru Razus

BOEMA 9 – Adrian Suciu, Violeta Anciu, Nicoleta Craete si invitatii lor.

Prezentare si lansare carte Corina Ozon, Doina Mustatea, Medana Oprea si Mariana Constantin.

“Constelatii literare hispano-romane” si “Masa Rotunda” cu tema “Dialoguri despre Diaspora culturala romaneasca“ – prezentari autori romani si spanioli.

Prezentare carte: Sorin Balascau, Emanuela Ciulianu Mihailescu.

Prezentare carte Nicolaie Tony Dinca, Corina Dasoveanu, Aurelia Dinca, Valeru Ciurea, Marius Gabriel Trasca.

Proiectie filme scurt metraj: SARBATOAREA IILOR – DRUMUL SPRE EUROPA – CANDIDATII NOSTRI. Autor: Valeru Ciurea

Prezentare carte si momente lirice: Marin Dumitrescu, Marius Garnita, Monica Ometa, Gabriel Nan, Maria Paslaru.

Spectacol muzica TV Suflet Romanesc (coordonator Aura Ruminu) cu participarea a numerosi artisti romani din Spania: Anca Rusti, Florina Muresan Morar, Cristi Rusica, Sica Barbu, Carmen Margareta, Cornel Buruiana, Mariana Olguta Ciuca, Viorel Vivi.

De remarcat prezenta si colaborarea in cadrul Targului de carte, obiecte traditionale si asociatii, a seminariilor si dezbaterilor: Episicopia Ortodoxa Romana a Spaniei si Portugaliei,Federatia Asociatiilor Romanesti din Andalucia – FARA, Spania; Asociatia Culturala Center Inter Art. Centrul International de Arta Romania, Asociatia Iordaniano-Romana pentru Cultura – AIRC, Radio 10.es, Ziarul Emigrantul, Asociatia Culturala Olt Artis Slatina, Romanian United Fund – RUF, Asociatia Culturala Romaneasca INTERCULTURA – Italia, Asociatia culturala hispano-romana “Gente”, Asociación hispano rumana de Córdoba TRAIAN, Federatia pentru Accesibilizarea Romaniei FAR, Unión Nacional de Escritores de España, Centrul Judetean pentru Promovarea Culturii Traditionale Dolj, Centrul Cultural “Eugen Ionescu”, Slatina, Asociatia de Femei ”Raza de Soare”, Asociatia Suflet Romanesc, Asociatia Solimundo, Directia 9, Asociación La Cabaña, Centro Cultural La Tierra Tracia, A.C. “Las Palabras Escondidas”, A.L. y Editorial “Verbo Azul”, Editorial Nuevos Ekkos, Fuente cultural “Omega M”; Tertulia Literaria “Rascaman”, A. C. “A.S.E.A.P.O.”, Revista “Arta si comunicare”, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi, DV LOGISTICA.

„Continuam sa credem in efortul colectiv si in gestul onest si responsabil de a pune umarul la cresterea consumului de arta si cultura si la crearea unui context favorabil repunerii permanente in discutie a problemelor, provocarilor si conflictelor existente in cultura, educatie si societate.“

Promovam si sustinem proiecte si valori ale Romanilor!

A consemnat, Mircea G. Florescu