Comunicate

Cum traiesc ei atat de greu, in tacere, atat de mult fara noi? Premiera „Izolati in Romania”

Despre trecerea timpului. Despre puterea pe care ti-o da greul. Despre bucuria izbanzii. Despre linistea padurii. Patru noi episoade „Izolati in Romania”, din 27 decembrie, la TVR 1. Dite Dinesz si echipa ei ne dau intalnire luni-joi, ora 21:00.

In catunele din Muntii Apuseni intalnesti tot mai putini oameni. Trecerea timpului e la fel si in catunele izolate, dar urmele trecerii lui se vad mai putin. Echipa „Izolati in Romania” se intoarce pe aceleasi poteci pentru a afla cum trece omul din catune prin timp. De luni, 27 decembrie, si pana joi, 30 decembrie, la ora 21:00, Dite Dinesz si echipa ei ne aduc la TVR 1 patru noi episoade emotionante despre romanii care traiesc singuri pe cate un munte, in catunele izolate ale Romaniei.

Cum reusesti sa fii multumit cu putin? Te si ne invata un copil din Apuseni. Si tot el ne spune ca lumea din jur e toata un semn de la Dumnezeu. Merge pe jos la scoala, cu gandul ca va pleca intr-o zi la oras. „Cand nu mai sunt poteci de la o casa la alta, sa stii atunci ca e gata lumea!”, spune bunica lui Raul, cand echipa „Exclusiv in Romania” ajunge cu el acasa de la scoala. Cum curge timpul si viata pentru ei vom vedea in noile episoade ale seriei „Izolati in Romania”, la TVR 1.

Fica e singura locuitoare dintr-un catun aflat la mare departare de centrul comunei Ceru-Bacainti, judetul Alba. Cand echipa „Izolati in Romania” a urcat prima data, singurul drum pana la ea era o poteca ingusta, pe care doar postasul trecea o data pe luna pentru a-i duce pensia de 15 lei. Fica s-a impacat cu gandul ca acum face numai ce poate, nu ce vrea. „Cu 15 lei iau doua pite, dar mai trebe ceva langa pita…”, spune batrana, care marturiseste cum se roaga seara de seara, „sa isi suce Dumnezeu mila catre mine!”. Cum traiesti cu asemenea suma infima pe luna, batrana si singura, la capatul unei poteci? Cum te impaci cu amintirile, cu lucrurile pierdute, cu zilele netraite? Le povesteste Fica reporterului Dite Dinesz si cameramanului Marius Danci, care au ajuns din nou la ea. Mai multe ne vor arata in noile episoade „Izolati in Romania”, de luni, 27 decembrie.

„Letitia are 84 de ani si toata viata a trait in padurile Muntelui Gaina. In doua bote, vara merge dupa bureti, pe pamanturile pe care, altadata, se cultivau orz si secara. Azi, padurea a acoperit potecile. Bureti gasesti greu, ca si cum padurea ar sti ca nu mai sunt oameni sa ii adune. Echipa Izolati in Romania s-a intors pe timp de iarna la Letitia, cu bucate pentru sarbatori”, ne dezvaluie Dite Dinesz, realizatoarea seriei de reportaje „Izolati in Romania”. Imaginile le vom putea urmari de luni, 27 decembrie, ora 21:00, la TVR 1.

Sufletul va da seama negresit pentru ce a facut trupul pe pamant. Timpul ramane, omul se duce.La 90 de ani, o batrana roaga echipa TVR sa mai stea. „De ce sa plecati? Ca doar nu se asaza lumea odata cu voi! Lumea se invarte. Daca noi stam, ea merge mai departe… Nu-i bai daca stam”.

Ei stiu si noi, de asemenea, ca sunt ultimii locuitori ai unei lumi ce se stinge. „Ne roaga sa mai venim la ei. Pe unii nu ii mai gasim. Dar vietile lor sunt marturie in Izolati in Romania”, Dite Dinesz, realizatoarea seriei de reportaje „Izolati in Romania”.

Patru episoade noi despre trecerea timpului. Despre puterea pe care ti-o da greul. Despre bucuria izbanzii. Despre linistea padurii. Le vedem in premiera la TVR 1. De luni, 27 decembrie.

Primele imagini din noile episoade „Izolati in Romania” vor fi prezentate de Dite Dinesz in „Telejurnalul” de la ora 20:00, de luni pana joi (27, 28, 29, 30 decembrie), prefatand astfel difuzarea lor la TVR 1.