Comunicate

„Exclusiv in Romania”, acasa la Arsenie Boca

De Craciun, Cristi Tabara si echipa „Exclusiv in Romania” ne invita la Vata de Jos, in inima Apusenilor, pe taramul in care a vazut lumina zilei parintele Arsenie Boca. Un tinut in care frumusetea ce-ti taie respiratia se imbina cu traditia si spiritualitatea ne asteapta sa-l descoperim pe 26 decembrie, de la ora 17:10, la TVR 1.

Primul popas este pe dealul Bujoara, unde se afla casa in care s-a nascut cel supranumit „Sfantul Ardealului”. Nu departe de casa din lemn si chirpici ce sta parca de straja peste Tara motilor, pe alta vale, la Ciungani, localnicii au aflat un izvor cu ape tamaduitoare. Izvorul de leac nu pare a fi doar o legenda, marturii despre vindecarile sale dand chiar preotul satului, Gheorghe Bisorca.

Tot in comuna ce a dat Romaniei pe unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului trecut, a vazut lumina zilei si taragotistul Pera Bulz. Tezaur uman viu UNESCO, artistul si-a modelat muzica dupa duhul locurilor sale natale.

Localnicii din Vata de Jos, o comuna cu 13 sate, tin inca la sezatorile lor, astfel ca, de Craciun, participam si noi la una dintre ele, prin intermediul lui Cristi Tabara si al echipei „Exclusiv in Romania”.

Cum Craciunul este aproape, la Vata de Jos umbla cete de colindatori, pe care ii intalnesti prin sat, imbracati in straie populare. Ne bucuram de atmosfera de sarbatoare, ascultand o priceasna interpretata de Vlad Linta, unul dintre tinerele talentele locale. Si tot acolo, asistam si la un obicei ce precede Craciunul romanilor de cand lumea, taiatul porcului si prepararea lui dupa datini.