Home » Evolutia Sinelui: Intelegand Dezvoltarea Personala in Societatea Moderna
Psihologie

Evolutia Sinelui: Intelegand Dezvoltarea Personala in Societatea Moderna

In aceasta era digitala, in plina efervescenta, oamenii cauta continuu metode de autoimbunatatire si perfectionare. Ceea ce odinioara era un efort individual, acum, in acest mediu hiperconectat, a devenit o miscare colectiva.

Potrivit cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), in esenta, dezvoltarea personala este procesul prin care oamenii isi imbunatatesc abilitatile, cunostintele si perspectiva asupra vietii, in incercarea de a se adapta la provocarile si cerintele in continua schimbare ale societatii contemporane. „Acest proces presupune construirea unei identitati puternice si reziliente, care sa permita individului sa se adapteze la schimbarile aduse de evolutia tehnologica, economiei si societatii in ansamblu. Intr-o lume in care viteza de schimbare este accelerata de digitalizare, dezvoltarea personala a devenit esentiala, mai ales ca oamenii sunt expusi la numeroase provocari. Sunt nevoiti sa isi dezvolte noi competente, sa se adapteze la tendintele emergente si sa isi gaseasca un loc intr-o societate in continua evolutie”, explica psihologul.

Mai mult decat atat, psihologul Laura Maria Cojocaru ne propune o serie de 5 pasi prin care ne putem autodepasi, prin care putem intelegerea importanta dezvoltarii persoanele in contextul unei lumi intr-o continua schimbare

  1. Utilizarea strategiilor lingvistice pentru imbunatatirea relatiilor. “Relatiile interpersonale joaca un rol cheie in dezvoltarea personala. Prin imbunatatirea modului in care comunicam cu ceilalti, putem crea conexiuni mai puternice, ceea ce la randul sau, ne poate ajuta sa ne dezvoltam pe noi insine. Una dintre metodele eficiente de imbunatatire a relatiilor este utilizarea anumitor strategii lingvistice. De exemplu, ascultarea activa, care implica parafrazarea si reflectarea, ne poate ajuta sa intelegem mai bine punctul de vedere al celorlalti si sa le transmitem ca ii apreciem si ii respectam. Intarirea pozitiva, cum ar fi lauda sau apreciere, este de asemenea esentiala pentru construirea relatiilor puternice”, considera psihologul Laura Maria Cojocaru.
  2. Invatarea din experienta: Greseli si cele mai bune practice. “Invatarea din propriile greseli este un principiu fundamental al dezvoltarii personale. Fiecare greseala comisa ne ofera o perspectiva unica asupra a ceea ce nu a functionat si ne prezinta ocazia de a explora alternative. In loc de a vedea greselile ca esecuri, este mai constructiv sa le percepem ca lectii, care ne ajuta sa intelegem mai bine propriile noastre limitari si sa ne gasim strategii de imbunatatire. Invatand din propriile greseli, putem evita repetarea lor in viitor si putem creste in intelegere si rezilienta. Pe de alta parte, adoptarea celor mai bune practici ale altora este, de asemenea, esentiala in dezvoltarea personala. Nu trebuie sa reinventam roata pentru a progresa. Observand succesul altora si invatand din experienta lor, putem accelera propriul proces de dezvoltare personala. Aceasta poate fi aplicata in multe domenii, de la relatii si cariera, la sanatate si bunastare. Observand si aplicand strategiile care au functionat pentru altii, putem evita anumite greseli si putem merge direct pe calea spre imbunatatire. Impreuna, aceste doua strategii – invatarea din propriile greseli si adoptarea celor mai bune practici ale altora – ne permit sa evoluam intr-un mod mai eficient si constient, contribuind la dezvoltarea noastra personala si la adaptarea noastra la schimbarile din societatea moderna”, continua specialistul.
  3. Autoreflectie si constientizare: Primii pasi spre imbunatatirea de sine. „Dezvoltarea personala este o calatorie care incepe cu introspectia – o explorare profunda si autentica a sinelui. Aceasta calatorie ne solicita sa ne examinam cu atentie propriile ganduri, comportamente si valori, sa ne deconstruim prejudecatile si sa ne descoperim adevaratele aspiratii. Acest proces de auto-examinare poate fi dificil si uneori inconfortabil, dar este esential in deschiderea caii catre crestere personala autentica si durabila. Auto-reflectia si constientizarea de sine sunt pietre de temelie ale acestui proces. Acestea implica nu doar identificarea si intelegerea propriilor forte si slabiciuni, ci si recunoasterea felului in care propriile noastre ganduri, sentimente si comportamente ne influenteaza deciziile si relatiile. In urma acestui proces de autoreflectie, putem sa identificam cu mai mare claritate domeniile in care avem nevoie de imbunatatire. Poate ca dorim sa ne imbunatatim abilitatile de comunicare, sa devenim mai eficienti in gestionarea timpului sau sa dezvoltam o mai mare rezistenta emotionala. Odata ce aceste domenii sunt identificate, putem face planuri concrete pentru a ne dezvolta in aceste directii, stabilind obiective clar definite, actiuni specifice si termene de realizare. Aceasta auto-reflectie si constientizare continua ne ajuta sa ne monitorizam progresul, sa ne ajustam cursul atunci cand este necesar si sa ramanem angajati in calatoria noastra de dezvoltare personala. In cele din urma, aceasta este o calatorie care nu se incheie niciodata, deoarece mereu exista oportunitati de a invata, de a creste si de a ne imbunatati”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
  4. Stabilirea valorilor fundamentale. Intr-o epoca in care fluxul nesfarsit de informatii si numeroasele distractii pot adesea sa ne devieze de la ceea ce este cu adevarat important, stabilirea propriilor valori fundamentale devine esentiala. Aceste valori nu sunt doar niste idei abstracte, ci principii solide care ne orienteaza deciziile, comportamentele si interactiunile cu ceilalti, formand esenta caracterului nostru si a identitatii noastre personale. “O valoare esentiala poate fi onestitatea, o virtute care ne indeamna sa ne manifestam in mod autentic si sa avem integritate in toate actiunile noastre. Ea este piatra de temelie a unei comunicari sincere si eficiente si joaca un rol crucial in construirea unor relatii de incredere. Familia si prietenia, de asemenea, pot fi considerate valori fundamentale pentru multi dintre noi. Ele ne amintesc de importanta de a mentine legaturi puternice si de a ne sprijini reciproc, oferindu-ne un sentiment de apartenenta si acceptare. Bunastarea poate fi privita ca o valoare ce ne indeamna sa ne ingrijim de sanatatea si starea noastra fizica si mentala. Aceasta ne incurajeaza sa avem grija de noi insine, sa ne respectam nevoile si sa mentinem un echilibru intre munca si odihna. Serviciul, la randul sau, poate fi un principiu central care ne inspira sa contribuim la binele celorlalti si al societatii in ansamblu. Acesta ne motiveaza sa ne folosim talentele si abilitatile pentru a face o diferenta pozitiva in lume. Acestea sunt doar cateva exemple de valori fundamentale care pot ghida vietile noastre. Fiecare persoana are un set unic de valori care reflecta ceea ce este cu adevarat important pentru ea. Prin identificarea si trairea acestor valori, putem naviga cu mai multa claritate si scop prin tumultul vietii moderne, ramanand fideli celor ce ne defineste cel mai bine”, declara specialistul.

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psiholog-Psihoterapeut expert si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator acreditat CNFPA. De peste 14 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.