Home » Meditatie pentru incepatori: invingeti „mintea maimutei” cu „Tehnica celor 100 de respiratii”
Psihologie

Meditatie pentru incepatori: invingeti „mintea maimutei” cu „Tehnica celor 100 de respiratii”

Meditatia este de multe ori perceputa ca fiind complexa si inaccesibila celor care sunt la inceputul calatoriei lor spirituale. Cu toate acestea, meditatia nu este deloc complicata daca este inteleasa si practicata in mod corect. „Tehnica celor 100 de respiratii” este o modalitate simpla si eficienta de a incepe procesul meditativ. Acest exercitiu de concentrare si constientizare este usor de urmarit si necesita doar 10 minute pe zi, facandu-l perfect pentru a incepe ziua sau pentru a va relaxa in timp ce calatoriti cu autobuzul, cu trenul sau pur si simplu atunci cand asteptati pe cineva.

Astfel, cunoscutul psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), este de parere ca, folosind aceasta tehnica, practicantii trebuie sa isi concentreze atentia asupra senzatiilor de respiratie, numarand in jos de la 100 la 0. Fiecare respiratie inseamna o scadere cu un numar, rezultand in 100 de respiratii totale. Aceasta simpla practica poate aduce numeroase beneficii pentru sanatatea mentala si fizica, inclusiv imbunatatirea concentrarii, a starii de calm si a constientizarii.

“Un aspect adesea neglijat, dar extrem de important al meditatiei, este postura. O postura adecvata poate contribui la reducerea disconfortului sau a durerilor si poate preveni somnolenta, o problema frecvent intalnita la cei care incep meditatia. Ideal este sa va asezati pe o perna sau un covor confortabil pe podea, fara a va sprijini pe ceva. Incercati sa mentineti coloana vertebrala dreapta si capul la nivel. Pozitia lotusului sau Padmasana, o pozitie de meditatie asezata cu picioarele incrucisate, este larg utilizata pentru meditatie in traditiile hinduse, tantrice, jainiste si budiste. Cu toate acestea, aceasta pozitie poate fi inconfortabila pentru cei care nu sunt obisnuiti sa stea pe podea si poate provoca leziuni la genunchi daca este fortata. In acest caz, o alternativa este asezarea intr-o pozitie traditionala cu picioarele incrucisate, unde ambele picioare sunt ascunse sub genunchi sau coapse. Alegeti postura in care va simtiti cel mai confortabil si nu va ganditi prea mult la aceasta. Experienta si experimentarea sunt esentiale pentru a gasi ce functioneaza cel mai bine pentru dumneavoastra”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Odata ce ati ales postura, puteti incepe exercitiul „Tehnicii celor 100 de respiratii”. Lasati-va respiratia sa se desfasoare in mod natural, fara a incerca sa o controlati. Concentrati-va asupra senzatiilor pe care le produce fiecare inspiratie si expiratie. Numarati in jos de la 100 la 0, cu fiecare numar corespunzand unei respiratii. Daca sunteti distras, faceti o nota mentala a acestuia si continuati cu exercitiul. Scopul acestui exercitiu nu este sa evitati distractiile, ci sa invatati cum sa va readuceti atentia la respiratie.

Monkey Mind: Natura distragerilor

Distractia este o parte naturala a experientei umane. Traim intr-o era digitala rapida, unde fluxurile constante de informatii si stimulente se ciocnesc de noi din toate directiile. Suntem expusi la reclame, stiri, notificari pe telefon, e-mailuri, mesaje, retele sociale, toate acestea cerand o portiune din atentia noastra. Acest bombardament constant poate provoca o agitatie mentala, care poate face dificila concentrarea pe o singura sarcina sau pe prezent. In filozofia Zen, aceasta neliniste mentala este adesea numita „mintea maimutei”, o metafora sugestiva pentru modul in care mintea noastra sare de la un gand la altul, asemanator modului in care o maimuta sare de la o creanga la alta.

“Mintea maimutei” este caracterizata de agitatie, neliniste si inconsistenta. In esenta, este o minte care este constant in miscare, plina de ganduri care trec rapid si par sa aiba o vointa proprie. O astfel de minte poate fi epuizanta, provocand stres, anxietate si o lipsa generala de concentrare.

Asa cum explica psihologul Laura Maria Cojocaru, „Tehnica celor 100 de respiratii” este un mod eficient de a gestiona aceasta „mintea maimutei”. Aceasta tehnica implica numararea respiratiilor de la 100 la 0, concentrandu-se asupra senzatiei fiecarei respiratii si revenind la numararea respiratiei ori de cate ori mintea se abate. Aceasta concentrare deliberata pe respiratie serveste pentru a calma „mintea maimutei” si pentru a imbunatati capacitatea de concentrare.

„In timpul meditatiei, nu conteaza cate ganduri apar sau cat de departe va duce mintea. Intr-adevar, gandurile si distractiile sunt o parte inevitabila a practicii meditative. Scopul nu este sa eliminam complet gandurile sau sa atingem o stare de golire completa a mintii. In schimb, scopul este sa invatam sa ne observam gandurile fara a ne atasa de ele, lasandu-le sa vina si sa plece fara a ne perturba starea de liniste. Tot ce trebuie sa faceti este sa va intoarceti la constientizarea respiratiei in momentul prezent. Acest proces de revenire la respiratie este, de fapt, esenta meditatiei. Acesta nu numai ca ne ajuta sa ne calmam mintea si sa ne imbunatatim concentrarea, dar ne invata si o abilitate vitala in viata de zi cu zi: capacitatea de a reveni la momentul prezent, indiferent de cat de mult ne distrage lumea din jur. In acest sens, „Tehnica celor 100 de respiratii” este mai mult decat o simpla practica de meditatie; este un instrument pentru cultivarea prezentei, linistii si concentrarii in viata noastra de zi cu zi”, afirma psihologul.

Respiratia, ancora noastra mentala

Respiratia poate fi gandita ca o ancora care va tine centrati in prezent, indiferent cat de departe va poate duce mintea. Aceasta reprezinta legatura noastra directa cu lumea exterioara si este mereu prezenta. Astfel, respiratia devine unul dintre cele mai fiabile puncte focale pentru meditatie.

“Practicand regulat „Tehnica celor 100 de respiratii”, veti invata sa va mentineti concentrarea pentru perioade mai lungi de timp si sa va linistiti mintea. Aceasta capacitate de a mentine concentrarea poate duce la stari mai profunde de meditatie, care aduc relaxare, fericire si echilibru. Aceasta poate fi o poarta catre o mai mare intelegere de sine si o mai mare armonie cu lumea inconjuratoare. Prin concentrarea pe respiratie si constientizarea momentului prezent, veti incepe sa va deschideti la o noua perspectiva asupra vietii”, conchide cunoscutul psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psiholog-Psihoterapeut expert si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator acreditat CNFPA. De peste 14 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.

Adauga comentariu

Faceți clic aici pentru a posta un comentariu