Comunicate

Germania prezinta o strategie de pionierat domeniul politicii externe privind schimbarile climatice

Steffi Lemke (Buendnis 90/Die Gruenen), Bundesministerin fuer Umwelt, Naturschutz, nukleare Sicherheit und Verbraucherschutz, Svenja Schulze (SPD), Bundesministerin fuer wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung, Olaf Scholz (SPD), Bundeskanzler, Annalena Baerbock (Buendnis 90/Die Gruenen), Bundesaussenministerin und Robert Habeck (Buendnis 90/Die Gruenen), Bundesminister fuer Wirtschaft und Klimaschutz und Vizekanzler, stellen die Klimaauvüenpolitik-Strategie vor - Aufnahme im Bundeskanzleramt in Berlin, 06.12.2023.

Guvernul federal german a adoptat ieri pentru prima data o strategie cuprinzatoare in domeniul politicii externe privind schimbarile climatice, marcand un moment important in combaterea crizei climatice globale. Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, va participa incepand de astazi la Conferinta Mondiala a Climei COP28 din Dubai.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer: „Prin aceasta strategie ampla in domeniul politicii externe privind schimbarile climatice, Germania se pozitioneaza in fruntea eforturilor internationale si contribuie la protejarea prosperitatii si dezvoltarii durabile. Politica climatica implica si politica de securitate, politica de securitate alimentara, politica energetica, economica si geopolitica. Obiectivul acestei strategii este de a promova aceste domenii Óntr-un mod interconectat. Si speram sa avem c‚t mai multi sustinatori! Protejarea mediului poate avea succes doar ca un efort comun. Din acest motiv, ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, a subliniat, in contextul participarii la Conferinta Internationala privind Schimbarile Climatice COP28, ca va fi nevoie de o triplare a energiilor regenerabile si de o dublare a eficientei energetice pana in 2030, daca vrem sa mentinem ca tinta pragul de 1,5 grade. Inca de la debutul COP28 din Dubai, Germania a facut posibila infiintarea importantului Fond pentru daune si pierderi climatice, prin promisiunea unei contributii de 100 de milioane de dolari. Astfel ramanem solidari fata de cei afectati cel mai mult de schimbarile climatice.“

Guvernul german intentioneaza sa preia un rol de pionierat in sase domenii esentiale ale politicii climatice:

1. Reducerea drastica a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030 si accelerarea tranzitiei energetice
la nivel global.
2. Construirea unei economii competitive, durabile si prietenoase cu mediul.
3. Conservarea resurselor vitale si protejarea sanatatii, inclusiv sprijinirea celor mai afectati de schimbarile
climatice.
4. Protejarea, restaurarea si utilizarea durabila a ecosistemelor.
5. Consolidarea rezilientei, pacii si securitatii.
6. Aducerea fluxurilor financiare internationale in acord cu un traseu compatibil cu pragul de 1,5 grade.

Strategia de politica externa privind schimbarile climatice a guvernului federal reprezinta un element central al Strategiei Nationale de Securitate si centralizeaza eforturile interministeriale pentru combaterea crizei climatice. Bazata pe fundamente stiintifice si conditii geopolitice, strategia contureaza principii si abordari pentru politica externa privind schimbarile climatice. Ea accentueaza si colaborarea cu tari si grupuri sociale importante si este ferm ancorata in cooperarea europeana si multilaterala.

Informatii suplimentare despre strategia de politica externa privind schimbarile climatice pot fi gasite la:
https://www.auswaertiges-amt.de/en