Comunicate Teatru si Film

Iubire si ambitii politice, in noul serial coreean: „Imparateasa Ki”, din 25 octombrie, la TVR 1

Telespectatorii TVR 1 isi vor petrece dupa-amiezele in compania „Imparatesei Ki”, personaj inspirat de una dintre cele mai influente figuri politice ale Dinastiei chineze Yuan. Povestea „Imparatesei Ki” se vede de luni pana vineri, ora 16:45.

„Am fost cu totul impresionata de un personaj atat de puternic si activ”, a marturisit actrita Ha Ji-won, care o interpreteaza pe „Imparateasa Ki”, in serialul cu acelasi nume ce va fi difuzat in premiera de TVR 1. Povestea „Imparatesei Ki” e la TVR 1, de luni pana vineri, ora 16:45, din 25 octombrie. Noul serial coreean ia locul seriei „Furtuna la palat”, al carei episod final s-a difuzat pe 24 octombrie.

„Imi plac foarte mult povestile istorice care se impletesc cu cele de dragoste”, a mai declarat Ha, in varsta de 35 de ani la momentul lansarii productiei coreene, in 2013. De data aceasta, actrita Ha Ji-won abordeaza un personaj al istoriei, real, dar caruia i s-au atribuit actiuni si trasaturi imaginare. Este vorba despre viata unei native a Regatului Goryeo care ajunge, de la statutul de concubina, in Dinastia Yuan*, la cel de imparateasa-consoarta. Actiunea filmului aduce in prim plan atat iubirile tinerei, cat si ambitiile ei politice.

Drama istorica pe care telespectatorii o vor vedea la TVR 1 este inspirata de viata imparatesei Ki, una dintre cele mai influente figuri politice ale Dinastiei chineze Yuan.

La inceputul secolului XIV, in regatul coreean Goryeo – vasal al Imperiului Mongol – micuta Ki Seung-nyang si mama ei fac parte dintr-un grup de femei trimise ca tribut imparatului. Pe drum, in timpul unei tentative de evadare, mama este ucisa sub ochii fetitei, dar aceasta reuseste sa scape. Deghizata in baiat, ea isi petrece copilaria si adolescenta invatand sa lupte precum cei mai buni razboinici si castiga afectiunea regelui din Goryeo.

Luata cu forta la curtea imperiala, ca simpla servitoare, Ki isi construieste pas cu pas propriul destin, cu inteligenta si ambitie: intai concubina si confidenta a imparatului Toghon Temur, apoi imparateasa-consoarta si lider al Dinastiei Yuan.

Desi relatiile dintre personajele serialului au fost repovestite cinematografic, productia se bazeaza pe figuri istorice reale. Imparateasa Ki, care a sfidat sistemul puterii, a fost adesea numita, in paginile istoriei, drept manipulatoare si infometata de putere. Dupa ce a invadat Goryeo cu trupe Yuan, ea a fost etichetata drept tradatoare pentru ca si-a invadat propria tara si ramane un personaj cu pete in istorie.

Serialul „Imparateasa Ki” a obtinut audiente excelente la momentul lansarii, fiind pe primul loc pe intervalul sau de difuzare, conform unui raport Taiwan ETTV. Potrivit aceluiasi raport, serialul a fost numit drept cel mai bun program strain al anului 2014, devenind a doua drama coreeana cu o astfel de performata, dupa „Giuvaerul palatului” (Jewel in the Palace, 2003). „Imparateasa Ki” a primit recenzii pozitive si pentru performantele actoricesti, cadrele captivante si scenele sale elaborat filmate.

*Dinastia Yuan (sau „Marele Stat Yuan”) a fost o dinastie imperiala a Chinei condusa de mongoli si statul care i-a urmat Imperiului Mongol, dupa divizarea acestuia. A fost infiintata de Kublai (Imparatul Shizu sau Setsen Han), al cincilea imparat-khagan al Imperiului Mongol din clanul Borjigin si s-a intins intre anii 1271 si 1368. In istoria Chinei, dinastia Yuan a urmat dinastiei Song si a precedat dinastia Ming – conform wikipedia.org