Home » La pas prin atelierele UAP din Romania
Evenimente

La pas prin atelierele UAP din Romania

Sabina Suru, Ilina Schileru si Daniel Stancu, printre artistii care-si deschid atelierele intr-un duplex cultural Bucuresti – Ramnicu Valcea

Programul La pas prin atelierele UAP din Romania 2023 include expozitii, dezbateri si circuite ghidate de profesionisti din industriile creative in cladirile Uniunii Artistilor Plastici din Bucuresti, Ramnicu Valcea, Arad si Timisoara. Zeci de artisti exceptionali deschid porti catre universul lor creativ: Atelierul. In perioada 23 iunie – 1 iulie, publicul este invitat la „Borcan” – cladirea cilindrica Tehnoimport din Bucuresti – si intr-o fosta centrala termica din Valcea, reconvertita in cartier creativ. Programul va continua la Arad si Timisoara, in perioada 7-16 iulie.

„Relatia artist-atelier aste una foarte intima si cu multa insemnatate, ca un cuptor in care reglezi temperatura in functie de idei. Tot aici, ideile intra intr-un accelerator de povesti, din al carui creuzet apare arta” – Daniel Stancu

Ascunse prin cartierele cu povesti ale oraselor, mai ales in centrele istorice sau in apropierea galeriilor cu traditie, cladirile Uniunii Artistilor Plastici din Romania adapostesc ateliere de creatie, tot atatea universuri self-made, spatii de refugiu in fata vulnerabilitatii care va deveni arta. Sunt microversuri definite de intrebari, rutine, nesigurante sau cautari, vanate de creatori si de iubitorii de cultura deopotriva. Unele ateliere capata o identitate atat de clara incat devin ele insele muzee. Altele gazduiesc intalniri legendare, iar altele sunt scotocite, in cautarea acelor lucruri personale, obiecte, schite sau notite, care ar putea aduce noi sensuri unui parcurs artistic. In Romania, cel mai adesea trec neobservate, de vreme ce nicio placuta nu le divulga secretele: in anumite cladiri din oras sunt artisti care lucreaza zi si noapte. Fara sa stie, trecatorii ii inspira cu zgomot de pasi, cu un selfie facut in graba intr-o intersectie sau cu franturi de conversatie care isi pastreaza sensul doar o secunda.

In orasele mari, legenda atelierelor sporeste, in ecoul unei oferte culturale abundente. In alte parti, cartierele de creatie sunt repere importante in viata comunitatii, un arhivar informal al valorilor comune si un punct de macaz al posibilelor directii spre mai bine. Lansat la finalul anului 2022, programul „La pas prin atelierele artistilor” aduce publicul larg mai aproape de procesul artistic si de spatiile de creatie ale Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Iubitorii de cultura sunt invitati in lumi de regula inchise, rareori accesibile publicului larg, locuri care, uneori, raman interzise chiar si specialistilor sau colectionarilor de arta.

Intalnirile din acest an vor incepe vineri, 23 iunie, la ora 19.00, cu un vernisaj la galeria Atelier 35 din Bucuresti. Artisti: Sabina Suru, Andrei Tudose, Lucia Ghegu, Albert Kaan, Iulia Toma, Pusa Plesca, Ilina Schileru si Alina Marinescu. In urmatoarele doua zile (24-25 iunie, intre orele 12.00-19.00) vor fi deschise atelierele din Strada Doamnei nr. 5, Sector 3, Bucuresti.

Continuam weekend-ul urmator, incepand din 1 iulie, sa-i vizitam pe artisti in atelierele lor, de data asta la Valcea. La Galeria Cozia, din Pasaj 1, va fi vernisata o noua expozitie pe 30 iunie, la ora 19.00. Artisti: Corina Croitoru Necsuleu, Daniel Stancu, Alexandra Elena Ungureanu, Andreea Petrisor Heresanu, Catalin Petrisor Heresanu, Irina Ionelia Ionescu, Andrei Mateescu si Claudiu Cobilanschi. 

Sambata si duminica, 24 si 25 iunie, intre orele 12.00 si 19.00, se deschid usile atelierelor de la etajele 1-5, din strada Doamnei nr 5, sector 3 Bucuresti Este vorba faimosul Borcan, un bloc turn emblematic ce gazduieste, de aproape 40 de ani, peste 50 de artisti. Imobilul era construit candva de firma de asigurari Adriatica, pentru ca in perioada comunista sa devina sediul Tehnoimport – o structura care se ocupa sa exporte spre Spania cauciucurile fabricate de Danubiana Bucuresti si de Victoria Floresti. Cladirea, modernista, a fost proiectata in 1935 de arhitectii H. Stern, Rudolf Frenkel, Marcel Locar si este unul din putinele blocuri cilindrice ale Romaniei interbelice. Inca poarta reclamele firmei Tehnoimport.

„Cladirea gazduieste ateliere ale Uniunii Artistilor Plastici (UAP) inca din anul 1985. De la etajul 6 la cele superioare exista apartamente de locuit si sedii de firma.”

Ioana RIZEA, bucurestiivechisinoi.ro

Artistii care isi deschid atelierele sambata si duminica (24-25 iunie): Angela Alexa, Atoma, Marius Burhan, Maria Cioata, Mihaela Constantin, Dorina Horatau, Maria Pantur, Ilina Schileru, Sabina Suru, Aniela Ovadiuc si multi altii.

Conacul Olanescu in stanga. Mijloc – cladirea termocentralei inainte de a fi renovata. Actualele ateliere UAP Valcea, renovate – in dreapta. Credit foto: Daniel Stancu.

O termocentrala reconvertita in cartier creativ

Daniel Stancu: “Nu doar ca erau atat de mici incat nici gandul nu-ti incapea, dar le vizitam cu lanterna, ramase in bezna cu restanta la curent”

Artistii din Valcea lucrau candva la Conacul Olanescu, cea mai veche constructie din oras, fosta staretie de schit care si-a schimbat prin timp identitatea, pana sa ajunga o ruina. Era o fantoma si prin 2006, cand pictorii l-au parasit, speriati de scrijelitul grinzilor la vant. Orasul a fost al doilea inclus in circuitul acestei editii, in primul rand pentru ca este singurul care a reusit, in ultimii 30 de ani, sa puna la dispozitia artistilor locali spatii de creatie noi, proaspat renovate.

„Cladirea desemnata, o fosta centrala termica situata pe strada Tudor Vladimirescu, nr.27B, chiar in spatele Scolii Gimnaziale Nr. 5, se afla initial intr-o stare avansata de degradare, dupa mai multi ani in care a fost abandonata. Reimpartirea si reamenajarea spatiului s-au facut cu sprijinul financiar al Primariei si din resursele proprii ale filialei, dupa un proiect realizat de arhitectul Corneliu Crasovan. Transformarea fostei centrale termice, din care mai ramasesera doar zidurile exterioare, in cele patru frumoase ateliere active acum a necesitat multa munca si efort, incheiate in 2010 cu predarea lor catre beneficiari si acordarea folosintei gratuite a cladirii”

Gheorghe Dican, Presedintele UAPR Valcea

Asociatia Nucleu 0000 invita publicul larg pentru prima oara in acest fost spatiu industrial reconvertit in cartier creativ. Atelierele artistilor Corina Croitoru Necsuleu, Daniel Stancu, Alexandra Elena Ungureanu si Andreea si Catalin Petrisor Heresanu se deschid publicului sambata, 1 iulie, intre orele 12.00 si 19.00. Fiecare dintre aceste spatii formale releva un univers care defineste, in parte, dezvoltarea unui creator. E locul in care un artist poate sta ore in sir in fata unei panze albe, presat de viziuni pesimiste sau de entuziasm, ademenit de povesti sau de concepte abstracte, tot felul de ganduri care urmeaza sa devina forma sau culoare.

“Relatia artist-atelier aste una foarte intima si cu multa insemnatate, ca un cuptor in care reglezi temperatura in functie de idei si tot aici el intra intr-un accelerator de povesti, din al carui creuzet apare arta. Cu mana pe sevalet marturisesc ca sunt artist de atelier. Chiar inainte de a face arta, am avut un studio, undeva la subsolul blocului MFA (blocul Ministerului Fortelor Armate, unul dintre cele mai vechi construite in Ramnicu Valcea) in care am copilarit. Era boxa cu conserve a familiei, iar parintii mei au renuntat la colectia de muraturi ca sa dea curs noii mele pasiuni. Dupa anii de facultate, am cautat un atelier al UAP si am vazut cateva in „Borcan” (asa este numit blocul-turn Tehnoimport, din strada Doameni 5 din Bucuresti). Nu doar ca erau atat de mici incat nici gandul nu-ti incapea, dar le vizitam cu lanterna, ramase in bezna cu restanta la curent. Am primit mai tarziu, de la presedintele filialei UAP Valcea, chiar vechiul lui atelier si asa a inceput noua relatie cu noul/vechi studio de creatie din Conacul Olanescu, pentru ca acesta gazduia atelierele UAP de ani buni. Dupa o perioada de cinci ani de lucru in care activitatea era la maxim, in care a devenit un spatiu deschis cautarilor mai multor generatii de prieteni, s-a degradat incet, pana cind a devenit de neutilizat”

Daniel Stancu, artist multimedia

PROGRAM

  • Intalnirile din acest an incep vineri, 23 iunie, ora 19.00, cu un vernisaj la Galeria Atelier 35 din Bucuresti. Artisti: Sabina Suru si Andrei Tudose, Lucia Ghegu si Albert Kaan, Iulia Toma si Pusa Plesca, Ilina Schileru si Alina Marinescu. In weekend-ul 24-25 iunie, intre orele 00-19.00, vor fi deschise atelierele artistilor din strada Doamnei nr. 5 Bucuresti. Printre artistii care isi asteapta publicul: Atoma, Marius Burhan, Mihaela Constantin, Maria Pantur, Ilina Schileru, Sabina Suru, Aniela Ovadiuc si multi altii.
  • Programul continua la Ramnicu Valcea. Pe 30 iunie, va fi vernisata o expozitie care reuneste artistii: Corina Croitoru Necsuleu, Daniel Stancu, Alexandra Elena Ungureanu, Andreea Petrisor Heresanu, Catalin Petrisor Heresanu, Irina Ionelia Ionescu, Andrei Mateescu si Claudiu Cobilanschi. Evenimentul are loc la galeria Cozia – Pasaj 1 din Ramnicu Valcea, de la ora 00. A doua zi, pe 1 iulie, intre orele 12.00-19.00, vor fi deschise cele 4 ateliere ale artistilor valceni din strada Tudor Vladimirescu nr. 27B: Corina Croitoru Necsuleu, Daniel Stancu, Alexandra Elena Ungureanu, Andreea si Catalin Petrisor Heresanu.
  • Pe 7 iulie, aventura continua la Arad, cu un vernisaj la Galeria Alfa, eveniment care incepe la ora 00. Artisti: Anamaria Serban, Cosmin Florin Moldovan, Laurian Popa, Radu Pandele, Diana Serghiuta, Mihai Coltofean, Michael Wieczorek si Ema Hritcu. Sambata, 8 iulie, la o plimbare prin Arad, treceti si pe la atelierele artistilor din oras, intre orele 11.00-19.00.
  • La Timisoara, pe 14 iulie, incepand de la ora 00, va fi vernisata expozitia artistilor: Marius Jurca, Ioana Nicoara, Dana Constantin, Madalina Trofin, Miki Velciov, Aura Balanescu, Cristian Sida si Edith Torony. Sambata si duminica, 15-16 iulie, intre orele 12.00-19.00, sunteti invitati intr-o plimbare la pas prin atelierele artistilor din oras.