Evenimente

Un eveniment deosebit la Muzeul National al Literaturii Romane

Tripla lansare de carte, la Muzeul National al Literaturii Romane – Volumele „Cercul negru”, „Zile de plumb” si „Povesti de iubire in vremuri de razboi”, de Lucian Ciuchita
In deschidere a vorbit gazda evenimentului, Elena Loreta Popa, scriitoare, jurnalista si PR specialist la Muzeul National al Literaturii Romane. Un discurs eclatant, encomiastic, pentru ca, si cei prezenti in gradina Muzeului ii stiau operele lui Lucian Ciuchita, un scriitor puternic care abordeaza orice gen literar.
Doamna Iasmina Coman, directoarea Editurii Literpress Publishing, a prezentat romanul ” Zile de plumb”: “Cu actiunea plasata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, intr-o perioada cu mari tensiuni si nedreptati,” Zile de plumb” spune povestea Mariei, o tanara cu un trecut tulburator si un viitor incert. Insa acest nou roman al lui Lucian Ciuchita este mai mult decat un simplu roman istoric, cu o eroina puternica, el urmareste si profundele implicatii psihologice, intr-o maniera usor sarcastica, o analiza subtila a unui suflet bantuit de amintiri cumplite.”
Tot despre acest roman ne-a transmis cateva ganduri Melissa Thomas, agent literar. “Nori tristi, de un rosu aprins, deasupra pamantului rascolit de craterele bombelor-porti spre Infern-isi aruncau maniosi picaturile de sange peste chipuri ingrozite, sugrumand aerul, natura, viata… Ploaie de sange peste taramul fara oameni, fluvii de durere inghetate intre Viata si Moarte. Zile de plumb, zile de gloante …”
De ce sunt speciale cartile lui Lucian Ciuchita? Pentru ca fac cinste literaturii universale, pentru mesajul deosebit pe care-l transmit si, mai ales, pentru radiografierea cu acribie a societatii actuale, unde nonvaloarea pare sa prinda radacini. Un mic fragment din romanul ” Cercul negru” confirma acest lucru: ” Din aceste experimente traumatizante au ramas doar cei mai puternici, foarte putini, cei care au demonstrat ca „initiatorii” sau cei care au tras fraiele nu detin acele calitati pe care si le aroga. Nu sunt nici puternici, nici curajosi si nici inteligenti. Toate aceste calitati le lipsesc cu desavarsire. Se lauda intre ei de prosti ce sunt! De fapt, sunt o rusine pentru specia umana. Sunt lipsiti total de valoare si doar influenteaza in mod negativ evolutia fireasca a omenirii. O impiedica voit sa evolueze in plan spiritual. Vor ramane cu buza umflata, caci oricati bani ai avea, nu poti sa conduci Lumea ca pe o turma de vite, decat cel mult pe termene scurte.”
La acest eveniment literar au fost prezenti multi scriitori care au venit de departe, pentru a-l onora pe colegul lor de breasla. Cu aceasta ocazie au fost invitati sa rosteasca cateva cuvinte scriitorii: Ion Lazu, Alexandru Rusu, Dan Bituica, Liliana Badea-Carstea, Maria Vasile, Ionel Olaru. Despre volumul “Povesti de iubire in vremuri de razboi”, aparut la Editura Ecou Transilvan, doamna Elena Loreta Popa a citit urmatorul fragment:
“Proiectorul se oprise. Pe ecranul alb al cinematografului nu se mai vedea nimic si ultima pelicula se sfarsise. Scriitorul parea absorbit de filmele vizionate, cu actiuni si povesti de iubire in timpul razboiului. Adevarate drame consumate in secole de existenta. Iubiri patimase intre El si Ea, doua suflete sensibile, uneori rebele, care s-au ofilit ca florile fara apa, cand dragostea le-a fost curmata de razboiul provocat de altii… Oare Timpul a schimbat sentimentele intre un barbat si o femeie, sau Iubirea a ramas sacra de-a lungul istoriei? Sus, in Cer, cineva urmarise cu interes tot ce asternuse pe hartie Scriitorul. Era Pitagora… Acum isi privea cu admiratie discipolul. Nu gresise cand il alesese sa fie… Martor ocular al tuturor „Povestilor de iubire in vremuri de razboi pe care le vei spune, sau doar le vei reaminti cititorilor tai”.
Multumiri Muzeului National al Literaturii Romane pentru organizarea evenimentului si ArtMedia, in mod special domnilor Marius Iordan si Dan Scarlat pentru filmarea care se va difuza la emisiunea Citadela Scriitorilor.
A fost o seara frumoasa, am cunoscut oameni deosebiti, am socializat fara masti si fara teama, am uitat de toate avatarurile cotidiene…A fost minunat! Lucian Ciuchita

Un eveniment cultural in atentia AGERPRES

BUCURESTI – LANSARE ROMANE – ‘CERCUL NEGRU’ – ‘ZILE DE PLUMB’ – ‘POVESTI DE IUBIRE IN VREMURI DE RAZBOI’

Evenimentul a fost anuntat si pe Agentia de presa RADOR:

Previziunile săptămânii 24 – 30 mai 2021