Teatru si Film

THOMAS OSTERMEIER: „Cred ca teatrul, in sine, la originea sa este despre violenta!”

Luni, 9 octombrie, in Foaierul „Tapiserii” al Teatrului National „I.L. Caragiale” Bucuresti a avut loc conferinta de presa prilejuita de prezenta in X-Fest, Festivalul International de Teatru Tanar EXCELSIOR a regizorului Thomas Ostermeier si a Schaubuhne Berlin.

La conferinta au participat regizorul Thomas Ostermeier, Vlad Cristache, Manager-interimar Teatrul EXCELSIOR si Director X-Fest, George Calin, Manager – interimar Teatrul National „I.L. Caragiale”, Bucuresti si Mircea Rusu, Director General Adjunct, Teatrul National „I.L. Caragiale”, Bucuresti.

Tema de interes a discutiei a fost spectacolul O istorie a violentei. Adaptare dupa romanul autobiografic al lui Edouard Louis, aclamat in toata Europa, spectacolul aduce in fata publicului din Romania, de aceasta data, o poveste dureroasa, reconstituind scena unei crime si analizand trauma pe care aceasta a provocat-o. In 9 si 10 octombrie, de la ora 20:00 pe scena Teatrului National din Bucuresti!

Vizionarul regizor Thomas Ostermeier a creat un spectacol investigativ, care aduce in prim-plan dezbaterea unor teme stringente, derivate din multiplele fatete ale violentei, care reconfigureaza lumea in care traim – migratia si discriminarea rasiala, xenofobia, homofobia, violenta de gen si structurile de autoritate obscure adanc inradacinate in societate, dar si obstacolele maturizarii. Este, in acelasi timp, un spectacol captivant si rascolitor, in egala masura brutal si intim, care pune in valoare estetica regizorala a lui Thomas Ostermeier – ingeniozitatea cu care imbina minimalismul si acuratetea vizuala cu elementele multimedia, in tandem cu jocul extrem de precis si fluid al actorilor, un spectacol care subliniaza crezul artistic si uman pe care Thomas Ostermeier si Edouard Louis il impartasesc, acela ca arta ar trebui sa faca parte activa din societate si sa contribuie la schimbarea sa.

Thomas Ostermeier: „Sunt impresionat de felul in care publicul din Romania primeste spectacolele mele si ma bucur ca impactul este atat de intens! Sunt fericit pentru ca am aflat ca salile vor fi pline pentru cele doua reprezentatii si sunt foarte curios de reactiile de dupa. Spectacolul este ambivalent si vorbeste despre o poveste de dragoste dintre doi barbati. In noaptea in care se indragostesc, ceva – sau totul – merge prost. Cred ca teatrul, in sine, la originea sa este despre violenta! De la inceput, daca privim la drama antica greceasca si nu numai – „Iliada” lui Homer… cand citim descoperim atrocitati, violenta. Reliefez intotdeauna ideea ca teatrul a fost inventat sa inlocuiasca violenta, dar nu in sensul de a portretiza o lume frumoasa, ci in sesul ca prin abordarea violentei in spectacole inceram sa depasim o situatie reala. Unii teatrologi spun ca acesta era sensul tragediei antice grecesti – cand societatea se confrunta cu luptatorii care se intorceau din razboi complet lipsiti de urmele civilizatiei, inaspriti era nevoie ca acestia sa se confrunte din nou cu acest efect de catarsis pentru a-i emotiona. Si dau exemplul tragediei grecesti cu un motiv – tocmai acesta al catarsisului. Eu continui sa cred in efectul sau. Nu cred ca violenta din jocurile video ne face… violenti. Dimpotriva! Cred ca atunci cand jocurile acestea te fac sa scapi de impulsurile violentei, e un lucru bun. Cred ca pentru a deeni cu adevarat violent trebuie sa fii disperat si sa simti pe deplin gandul ca nu ai incotro…. Ce fac eu in acest spectacol este sa arat cum evolutia unor evenimente conduce la violenta. Sunt de acord ca e un spectacol puternic. Dar eu ma pun in locul spectatorului si sunt sigur ca acest titlu ma face sa imi spun ca eu nu as comite niciodata acte de violenta precum cele infaptuite de personajul din spectacol.”

Vlad Cristache, Manager Teatrul EXCELSIOR, Director X FEST: „Este o mare provocare pentru mine sa vin in intampinarea unei categorii de public neglijate in Romania: adolescentii si tinerii adulti si sa ofer, atat prin repertoriul pe care il coordonez la Teatrul EXCELSIOR, cat si prin organizarea X-Fest, produse culturale care sa aduca publicul fata in fata cu artisti care le pot modela sufletul si le pot reaminti ca, fara arta, viata este inconsistenta. Imi propun ca X-Fest sa devina, in timp, cel mai important Festival International de Teatru al Romaniei.”

X-FEST: Timp de 9 zile se desfasoara 18 reprezentatii ale unor spectacole relevante pe plan international, realizate de companii si artisti de valoare din Germania, Franta, Cehia, Grecia, Bulgaria si Romania, pe scenele a 8 teatre bucurestene (Teatrul EXCELSIOR, Teatrul National „I.L. Caragiale” Bucuresti, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul Godot). La acestea se adauga o sectiune de formare pentru tineri care include workshopuri, spectacole-lectura precum si zeci de spectacole in liceele bucurestene. Publicul are ocazia de a vedea creatii recente din teatrul international, intr-o selectie care celebreaza anvergura si diversitatea teatrului contemporan, reunind spectacole captivante si inovatoare. Artisti renumiti si tinere talente emergente ale teatrului european se regasesc in selectia festivalului alaturi de creatori importanti ai teatrului romanesc de azi si de maine.

X-FEST reuneste regizori de teatru marcanti, precum Thomas Ostermeier, Leander Hausmann, Alexandra Badea, Rostislav Novak Jr, Sara Arnstein, Thanos Nikas, Andrea Gavriliu, Gianina Carbunariu, Bobi Pricop, Vlad Cristache, Irisz Kovacs, Bogdan Georgescu, Andrei Hutuleac, Diana Mititelu si companii precum Teatrul Schaubühne din Berlin, Teatrul RambaZamba din Berlin, Cirk la Putyka din Praga, Hedera Helix si Mascaret Production din Franta, Ufftenzivot din Praga, Ars Moriendi din Salonic, Teatrul National „Ivan Vazov” din Sofia, Teatrul National „Radu Stanca” din
Sibiu, Teatrul German de Stat din Timisoara, Teatrul de Stat Constanta, Teatrul „Maria Filotti” din Braila, Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Teatrul EXCELSIOR din Bucuresti, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt.

Tema acestei prime editii a festivalului este cu o rezonanta aparte pentru vremurile pe care le traim – Limite/Limits. Cat de departe putem ajunge ca fiinte umane, care sunt limitele noastre personale, care sunt limitele interioare si care sunt limitele corpului uman? Care sunt limitele impuse de societate si cate dintre ele devin doar obstacole in nevoia noastra de a gandi si de a ne exprima liber? De ce inca mai construim intre noi ziduri si de ce inca se moare pentru a apara sau a incalca granite intr-o lume in care auzim in fiecare zi cuvantul globalizare? Care sunt limitele teatrului si in ce masura nevoia disperata de a impinge si mai departe limitele tehnologiei va afecta arta noastra? Toate acestea sunt intrebari esentiale pentru incercarea noastra de a ne defini locul in societate, ca tineri, ca artisti, ca oameni, si de a intelege unde suntem noi in clipa asta, in acest inceput de secol XXI, si care este drumul pe care trebuie sa mergem de aici inainte.

Speram ca in spectacolele pe care le vom vedea impreuna in X-FEST sa gasim raspunsurile macar pentru cateva dintre aceste intrebari.